Aktuális

Fél lábbal ment életeket!

Egykoron az ő élete is hajszálon múlott, de segítő kezet nyújtottak neki, és meggyógyult. Halász János ekkor megfogadta, visszaad a sorsnak abból, amit ő is kapott. Az idős bácsi, noha fél lábbal él balesete óta, már hatvan életet mentett meg segítő szándékával.

Fél lábbal ment életeket! Szeretné kihasználni a karácsonyi ünnepeket arra, hogy elmondja: ne legyünk önzők, segítsünk embertársainknak. Pénzzel, ajándékkal, törődéssel, vagy csak egy szép szóval. Halász János bácsi idős rokkantnyugdíjas, nem veti fel a pénz. Mégis hatvan ember életét mentette meg azzal, hogy folyamatosan vért ad. Tudja jól, hogy a vér olykor értékesebb minden drága ajándéknál, hiszen egykoron az ő életét is véradók mentették meg.

János akaratereje nem csak sorstársainak ad erőt, a környéken mindenki megemeli a kalapját a nyugdíjas férfi előtt. Jani bácsi gyerekkorában elvesztette bal lábát, mégis teljes életet él.

– Az öcsém három-, én hétéves voltam. Kint játszottunk az utcán, és hozzányúltunk egy vasdarabhoz. Nem tudtuk, hogy bomba, felrobbantunk – emlékszik János.

Mindketten súlyosan megsérültek, ha nem kapnak vérátömlesztést, meghalnak. János ezután határozta el: ha felépül, minden véradáson ott lesz.

– Évente háromszor-négyszer adok vért. Eddig százhuszonháromszor regisztráltak, és mivel én lettem Heves megye legaktívabb véradója, nemrég kitüntettek a Parlamentben – büszkélkedett a nyugdíjas. Egyébként János vércsoportja igen ritka: AB Rh-pozitív, amire az orvosok szerint nagy szükség van. Egy alkalommal fél liter vért vesznek le tőle, és mivel átlagosan egy emberi életmegmentéséhez ennek a duplája szükséges, János büszkén elmondhatja: legalább hatvan ember életét mentette meg.

A rekorder véradó úgy véli, egy lábbal is teljes az élete. Bármit megold, bárhová eljut segítség nélkül is.

– Ugyanúgy biciklizek, mint mások, focizok az unokáimmal, elvégzem a ház körüli teendőket, ha kell, a tetőt is megjavítom – teszi hozzá, majd azt mondja: – Használjuk ki az ünnepeket arra, hogy nagyon szeressük egymást, és gondoljunk olyan embertársainkra, akiknek esetleg nem adatott meg az egészség vagy az öröm, boldog élet kiváltsága. Segítsünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top