Aktuális

Hazánkon a világ szeme – indul az EU-elnökség fél éve

Magyarország első ízben tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. Az uniós elnökségi időszak több szempontból is egyszeri, megismételhetetlen jelentőséggel bír hazánk számára.

Az uniós tagállamok körében általánosan elfogadott nézet, hogy az első soros elnökség egyfajta tűzkeresztség: akkor értjük meg igazán ezt a bonyolult dön­téshozatali mechanizmust, ha egyszer már irányítottuk. Az elnökség politikai, diplomáciai, szakmai és kommunikációs feladatokat egyaránt jelent, és az ezekben elért eredmé­nyek mind részévé válnak az adott tagállam megítélésének. Ez a hat hónap Magyarországot mint uniós tagállamot lát­hatóbbá teszi az unión belül és kívül, a hazai közvélemény­ben pedig újra tudatosítja az Európai Uniót, annak előnyeit és lehetőségeit.

Hazánkon a világ szeme - indul az EU-elnökség fél éveA magyar EU-elnökség borai
Magyarország 2011 első fél évében sorra kerülő uniós elnöksége egyik kiemelt operatív célja a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hazánk majd 260 uniós találkozónak és munkaértekezletnek ad otthont, amelyek mindegyikén magyar borokat szolgálnak majd fel az EU tagországaiból érkező vendégeknek. A neves szakértőkből álló szakmai zsűri borrégiónként válogatta ki a felszolgálásra kerülő borokat.
A magyar elnökségi rendezvényeken felszolgált borokat Gál Helga, a soros magyar EU-elnökség sommelier-je mutatja majd be a vendégek számára.

A kiemelt rendezvények borait borrégiónként válogatták ki. Az észak-pannon régióból a Törley-, Maurus- és Weininger-pincészetek, valamint az Etyeki Kúria termékei nyerték el a zsűri tetszését. Az Árvay, Thummerer, Szepsy, ifj. Gál Tibor, valamint a Szőke Mátyás nevével fémjelzett borokat választották ki Észak-Magyarországról. Az Alföldről a Frittmann testvérek, a szigetcsépi Gál- és a Koch-pincészet lettek a befutók. A Balaton régióból a Garamvári-, Légli-, Györgykovács-, Tóth Sándor-, Szeremley-, Laposa-, valamint Figula-pincészetek termékeit választották. Gere Attila, Malatinszky, Tiffán, Hárs, Takler és a Tűzkő Birtok borai képviselik Dél-Pannóniát. A válogatásnál lényeges szempont volt, hogy a bort nem önmagában, „technikailag” értékelték, hanem azt is vizsgálták, hogy gasztronómiai szempontból, a hozzájuk felszolgálni kívánt ételekkel, ételsorokkal majd hogy állják meg a helyüket. A catering tükrözni fogja a magyar gasztronómia jellegzetességeit, az ételek összeállításában Ruprecht László mesterszakács működik majd közre.

Az elnökségi borok listáját itt böngészheted végig!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top