Aktuális

Drágul a hús, a tojás és a gáz is – Miért fizetsz többet 2011-ben?

Bár a százalékok és a tendenciák többféleképpen is magyarázhatók, az biztosnak látszik, hogy a különféle termékek és szolgáltatások díja nem lesz alacsonyabb 2011. január 1-jétől.

2011 forintban - Még drágább az életed Rezsi
Az elmúlt évek tapasztalatai nyomán sokakat érdeklő kérdése a téli hónapoknak, hogy érkezik-e elegendő gáz hazánkba, s ha igen, a fogyasztóknak mennyivel kell érte többet fizetnie, mint korábban. Ami a válaszokat illeti: szerencsére kibontakozóban lévő gázválságról egyelőre nem érkeztek hírek, az pedig már novemberben eldőlt, hogy a gáz ára „sávosan” emelkedik január 1-jétől. Mindez a számok nyelvére lefordítva azt jelenti, hogy 1200 köbméter éves felhasználásig – a fogyasztók 57 százaléka tartozik ebbe a kategóriába – nem változik a szolgáltatás díja. 1200 és 1500 köbméter éves fogyasztás esetén minimális – 0,9 százalékos – lesz az áremelés mértéke. A legmagasabb fogyasztási sávokban – 3000 és 3500 köbméter között, illetve 3500 köbmétert meghaladó fogyasztás esetén – ugyanakkor 7,8 százalékkal, illetve 9,3 százalékkal nő az egységár. Egy novemberi kormányzati bejelentés szerint a jelenlegi gázár-támogatási rendszer az év közepéig marad életben – s az erre a célra elkülönített 26,5 milliárd forintból 930 ezer család részesülhet.

Posta
Január 1-jétől ugyancsak emelkedik – mégpedig átlagosan 4,8 százalékkal a postai szolgáltatások díja. A szabvány levélküldeményért – a jelenlegi 80 forint helyett – mostantól 90 forintot kell fizetni, az elsőbbségi küldemények ára pedig 105 forintról 115 forintra nő. A lakossági forgalom több mint felét kitevő levelezőlapok, képes levelezőlapok ára ugyanakkor változatlan marad: nem elsőbbségi feladással 80 forintba, elsőbbségi kezeléssel 105 forintba kerülnek továbbra is. Az egyéb levelek díja 150 forint helyett 160 forint lesz. Szintén emelkedik a kézhez kézbesített hivatalos iratok alaptarifája – 355 forintról 370 forintra –, az egyéb hivatalos iratoké pedig 290 forintról 300 forintra módosul.

Pesti panoráma
Az új esztendő beköszöntét idejekorán a saját zsebükön is érezhetik majd a budapestiek. A fővárosi közgyűlés decemberi döntésének folyományaként ugyanis az ivóvíz átlagosan csaknem 3 százalékkal, míg a csatornadíj – magasan az infláció feletti mértékben, a csepeli központi szennyvíztisztító üzemeltetése miatt – 19,5 százalékkal drágul januártól. Tudható az is, hogy a szemétszállítás díja 5,3 százalékkal nő, a kéményseprő-ipari díjak átlagosan 3,8 százalékkal emelkednek, a temetkezési szolgáltatásokért pedig 10 százalékkal kell többet fizetni a fővárosban, mint korábban.


2011 forintban - Még drágább az életed Utazás
Nem drágulnak viszont a BKV-jegyek és -bérletek. A fővárosi vezetés azért döntött a tarifák szinten tartása mellett, mert már az előző áremelés sem hozta meg a várt bevételt; s félő, hogy egy újabb árdrágítás csak a bliccelők számát növelné, illetve sokakat távol tartana a közösségi közlekedés igénybe vételétől. A jegyrendszert érintő változás ugyanakkor, hogy az év elejétől az utasok – a Budapest-bérleten túl – a BKV 24 órás jegyét, a 72 órás jegyet, valamint a hetijegyet is használhatják az elővárosi vonatokon, illetve a Volánbusz járatain Budapest határain belül.
Mindenképpen költségesebb lesz az utazás, ha valaki autópályán szeretne eljutni egy adott helységbe. A sztrádahasználati díjak január 1-jétől átlagosan 8,7 százalékkal emelkednek. Így a személyautókra vonatkozó négynapos matrica ára 1650 forintot kóstál majd a korábbi 1170 helyett. Változás az is, hogy megszűnik a nyári, úgynevezett kiemelt időszak – azaz az új rendszerben az egész évben azonos áron lesz kapható az e-matrica.


Benzin aranyáron

S akkor még nem beszéltünk az üzemanyagárakról! Szakértők szerint a benzin és a dízelolaj ára – a világpiaci trendekkel összefüggésben – tovább kúszik felfelé. Egyesek azt sem zárják ki, hogy 2011-ben akár 400 forintos literenkénti árért leszünk kénytelenek tankolni; míg az optimistább jóslatok „csak” 375–380 forintos benzin- és 365–370 forintos gázolajárat prognosztizálnak.
Az üzemanyagár drasztikus robbanása nyilvánvalóan a közösségi közlekedési tarifák emelkedését is maga után vonja majd. A Volán Zrt. január 1-jével nem emelt ugyan árakat, azt ugyanakkor a központi ügyfélszolgálatnál jelezték, hogy a jelenlegi díjszabást a társaság tavaly februárban léptette életbe. A MÁVDIREKT telefonos ügyfélszolgálatán – központi utasítás híján – egyelőre nem tudtak információkkal szolgálni arra vonatkozólag, hogy mikor várható áremelés. Valószínűsítették viszont, hogy előbb-utóbb – meglehet, 2011 februárjától – nőni fog a jegyek és a bérletek ára.

Mindennapi betevőnk
A trendek alapján ugyancsak nem lehetünk túl derűlátóak az élelmiszerek árának alakulását illetően. A Központi Statisztikai Hivatal decemberi tájékoztatása szerint ugyanis az agrártermékek árszintje 2010 októberében 24,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Lapinformációk szerint szinte biztosra vehető, hogy az alacsony termésátlagok miatt a mostaninál drágább lesz a kenyér, illetve a gabonaárak növekedésével ugyancsak nő a hús ára – májustól pedig többet fizetünk a tojásért is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top