Aktuális

Nők az elmúlt évtizedből

Sokban különböznek egymástól. Van köztük szőke, de van barna és fekete is. Némelyikük még szemtelenül fiatal, de akad közöttük tisztes korú is. Van, akivel naponta foglalkozik a sajtó, van, akinek a neve kevésbé cseng ismerősen. Így vagy úgy, mindannyian az elmúlt évtized meghatározó nőalakjai közé tartoznak.

Nők az elmúlt évtizedből

Kik azok a nők, akik szerinted meghatározót alkottak a zene, a sport, a színművészet, közélet-média vagy az irodalom terén az elmúlt 10 évben? Nevezd be kedvenceid a Nők Lapja és a Nők Lapja Café közös szavazásába január 18-ig! A kategóriánként legtöbb nevezést összegyűjtő, 9-9 hölgy közül azok állhatnak a virtuális dobogó első fokára, akik a szavazás második szakaszában, január 24. és február 8. között a legtöbb olvasói szavazatot kapják. Itt nevezheted be kedvenceid!  

 

 

2001: Angelina Jolie
A világ egyik legismertebb asszonya. Bár színészi munkáját Oscar– és Golden Globe-díjjal ismerték el, sohasem tétlenkedik: ír, producerként és rendezőként is dolgozik. A hatgyermekes családanya (és férje, Brad Pitt) szinte mindig reagál a természeti katasztrófákra, folyamatosan jótékonykodik, komoly összegeket fordít a rászorulók – többek között a vörösiszap-károsultak – megsegítésére is. 2001-ben lett az ENSZ Menekültügyi Bizottságának különleges jószolgálati nagykövete.

2002: Palya Bea
Az énekesnő a mai fiatal énekesek egyik legsokoldalúbb alkotója, a magyar népzene mellett a kárpát-medencei, balkáni, cigány és keleti népek dallamkincséből is táplálkozik. Nem áll tőle távol a világzene, a dzsessz és az énekelt vers műfaja sem. Alkotó energiái a színpadról éppúgy hatnak a gyerekekre, mint a Sziget-fesztivál résztvevőire. Az éneklés mellett az írás felé is kacsintgat. 2002-ben a kortárs magyar művek bemutatásáért kapott Artisjus-díjat.

 

2003: J. K. Rowling
Az angol írónő a Harry Potter-sorozat írója, akinek sikerült a digitális világban felnövő ifjúság figyelmét újra a könyvek felé fordítania. Az első kötet 1997 júniusában jelent meg, és már a kiadás évében rengeteg díjat zsebelt be Európában, egy évvel később pedig az amerikai gyerekeket is megfertőzte. 2003-ban, az ötödik kötet megjelenése előtt két héttel több európai országban hajléktalanmagazinokban jelentette meg a regény első fejezetét, így adakozva a fedél nélkülieknek.

 

Nők az elmúlt évtizedből2004: Heller Ágnes
A hetvenes évek közepén külföldre emigrált filozófus és esztéta a világ különböző egyetemein oktatta a diákokat. Közvetlen stílusa, közérthető előadásai miatt mindenütt elismerést vívott ki magának. A kilencvenes években hazaköltözött, és azóta is aktív véleményformálója a hazai politikai és kulturális életnek – könyveket ír, újságcikkeket publikál, fordít, gyakran találkozhatunk vele a tévéképernyőn. 2004-ben munkásságért átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét.

 

2005 Polgár Judit
Mikor megszületett, nővére már évek óta sakkversenyeken vett részt. A szülei őt is sakkozónak szánták, lányaik eredményeivel szerették volna bebizonyítani, hogy a kis korban kezdett, koncentrált neveléssel bármelyik egészséges gyerekből lehet „zsenit” nevelni. A szülők álma beteljesedett. Judit 1989 óta vezeti a női világranglistát, sőt a 20. század legjobb női sakkozójának választották. A férfiak között is mindig megállta a helyét, az ő világranglistájukon legjobb helyezése a 8. volt 2005 októberében.

 

Nők az elmúlt évtizedből2006: Andrea Jung

Az AVON elnök-vezérigazgatója a legjobban kereső amerikai nő: 11,8 millió dollárért (kb. kétmilliárd forintért) dolgozott tavaly. A cég jelenleg 143 országban képviselteti magát, munkát adva ezzel nők millióinak. Jung az AVON Alapítvány felügyelőjeként kiemelten figyel arra, hogy segítsen a nőket leginkább érintő problémákban. A mellrák elleni küzdelmet kiemelten fontosnak tartja, 2006-ra az alapítvány 500 millió dollárt gyűjtött össze a titkos kór megfékezésének kutatására.

2007: Ürge-Vorsatz Diána

A klímakutatásban a neve megkerülhetetlen nemzetközi színtéren is. Mottója, hogy a globális felmelegedés ellen mindenkinek a saját szintjén kell tennie valamit. Ha forráskor takarékra állítjuk a lángot, ha nem hagyjuk készenléti üzemmódban a tévét és a számítógépet, ha szigeteljük a lakást és jó nyílászárókat választunk, máris sokat tettünk a klímaváltozás ellen. 2007-ben az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületében végzett kutatómunkájáért Nobel-békedíjat kapott.

 

Nők az elmúlt évtizedből2008: Kovács Katalin
A gyakran csak „kajakkirálynőként” emlegetett Katalin 11 évesen kezdett el komolyan edzésre járni. Tehetsége makacs elszántsággal párosult, mindig nyerni akart. Ez általában sikerült is neki, 29 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Sok magyar fiatal példaképévé vált, húzónév lett az utánpótlásban. Rajongói világszerte követik a versenyeire. Athén után 2008-ban Pekingben is felállhatott az olimpiai dobogó legmagasabb fokára.

 

2009: Somaly Mam
A kambodzsai Somaly Mam tizenkét éves volt, amikor eladták egy bordélyháznak. Helyzetéből végül francia férje segítségével menekült ki. Létrehozott egy alapítványt, amely fiatal lányokat menekít ki a prostitúcióból. Somaly Mam árvaházat és menhelyet tart fent, ez utóbbiban a fiatal nők az írás-olvasás mellett szőni és varrni tanulnak, hogy fent tudják magukat tartani. A TIME magazin 2009-ben beválasztotta a világ a 100 legbefolyásosabb embere közé.

 

2010: Kathryn Bigelow
A rendezőnő nevét a kilencvenes években ismerhette meg a magyar akciófilm-kedvelő közönség. A filmtörténelembe A bombák földjén című filmjével vonult be, nem mellékesen elnyerve exférje, James Cameron orra elől az Oscar-díjat. Így 2010-ben ő lett a világon az első női filmrendező, aki elnyerte ezt az elismerést.

Nők az elmúlt évtizedbőlCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. A legfrissebb szám tartalmából:

  • Nők az elmúlt évtizedből
  • Ne várjuk a csodát! Higgyünk benne!
  • Marton Levente: Reggelik ideje
  • A világ leggömbölyűbb kockája
  • Mi jó történt veled 2010-ben? 
  • Nem leszünk hírmanökenek!

 Ha előfizetnél a hetilapra, katt ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top