Aktuális

Mit nyerhetünk, ha erősödik a frank?

Többször volt már szó a svájcifrank-hitelesek nehéz helyzetéről. Tudom, hogy nem sok reményünk van, de hallottam olyanról, hogy lehet egyszerűen a frank erősödésére különféle fogadásokat kötni. Ha egy ilyenen nyerek, azzal nem tudom csökkenteni a frankhitelen elszenvedett veszteségemet? Az adós ismét pánikol, Ács Gábor válaszol.
 Ács Gáborról dióhéjban

“életem kétharmad részében egyáltalán nem érdekelt a pénz. aztán viszont a szomszéd épp az én apró lakásomat nézte ki, hogy összenyissa a sajátjával, s ki lettem tömve egy köteg forinttal. az ajánlat visszautasíthatatlan volt, ráadásul rákényszerített, hogy elkezdjem behatóan tanulmányozni a befektetési lehetőségeket, meg mivel lakni is kell valahol, az ingatlanpiacot.

ma már világos, hogy a dolog alapvetően határozta meg pályaválasztásomat, meg egyik hobbimat is. előbbi lett a gazdasági újságírás, utóbbi pedig a befektetés. ez a párosítás a néhány nagy buktán keresztül gyorsan megtanította nekem, hogy mi a különbség aközött, amiről az okosok beszélnek és aközött, ami valójában történik a pénzpiacokon.”

forrás: www.radiocafe.hu

Valóban sok módszer van arra, hogy valaki a frank erősödésén nyerészkedjen. A gond az, hogy ezek a hitelünktől teljesen független ügyletek, egyszerűen nincs arra mód, hogy épp annyi nyereséget érjünk el ezekkel, mint amennyivel a törlesztőrészletünk emelkedik, illetve a hitelállományunk értéke forintban nő. A hitel működésével minden adós tisztában van: havonta egyszer megnézik, épp hol áll a devizaárfolyam és azon átszámolják a frankban számolt tartozást, illetve az aktuális részletet forintra. A frank erősödése esetén nyereséget hozó befektetési lehetőségek azonban máshogy viselkednek. Vegyük például a devizapiaci ügyleteket. Ezek rendkívül kockázatosak, pénzünknek csak egy kis hányadát kell letennünk ahhoz, hogy például a frank/forint árfolyam emelkedésére játszunk.

Viharnap a franknak

Csak sajnos simán lehet, hogy a frank 3 napig épp esik, addig mi bukunk egy csomó pénzt, amit pótolni kell. Tönkre is mehetünk, mire a frank megint erősödni kezd, és a hónap végére tovább emeli a törlesztőnket. Vannak persze kevéssé kockázatos lehetőségek is. Van olyan tőzsdén kereskedett befektetési alap (ETF) például, mely egy az egyben követi a frank árfolyamát: ha az alpesi deviza emelkedik 1 százalékot, ez az ETF is pont annyit nő. Az egyik gond ezzel az, hogy nem a forint, hanem a dollár ellenében követi a frankot ez a termék. A másik, fontosabb pedig az, hogy ha egy x összegű hitelt szeretnénk bebiztosítani ezzel a módszerrel (amennyit bukok a hitelen, annyit nyerek az ETF-en mottóval), akkor pont akkora összeget kell befektetni, amekkora a hitel maga. Akinek pedig van ennyi pénze, jobban jár, ha előtörleszti a hitelt. Ha tehát sok pénz kell a frank melletti játékhoz, akkor ezt lehetne a hitel törlesztésére fordítani, ha pedig kevés, mert a betolt pénz többszörösét kockáztatjuk, akkor a rizikó akkora, hogy pár nap alatt tönkre is lehet menni. Sajnos tényleg az tűnik a frankhitel-kockázat mérséklésére a szinte egyetlen útnak, hogy versenyeztetjük a bankokat és eurósítjuk a hitelünket.

Mit nyerhetünk, ha erősödik a frank?
Mit nyerhetünk, ha erősödik a frank?
Mit nyerhetünk, ha erősödik a frank?
 Mindent megvehetsz? – Áruhitelek buktatói A hitelháború következő állomása Nulla forintos bankszámlák – hol a trükk?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top