Aktuális

A hitelháború következő állomása

Az hír járja, végre tárgyalja a parlament az adósmentő csomagot. Ér ez vajon valamit egy kifeszített devizahitelesnek?

Nem sokat. Nagyjából egy hónapja bedobtak kormánypárti politikusok a köztudatba egy nagyon szigorú adósmentő 8 pontot, melyről akkor azt írtuk, hogy több eleme irreális, és nem valószínű, hogy a választási kampány vége után is megmarad. Pontosan ez következett be, a választás másnapján kiderült, hogy sokat puhult a csomag. Rögtön kikerült a legneccesebb korábbi javaslat, mely azt mondta, hogy ha a hitel összege meghaladja a lakásét, akkor a különbözetet nyelje be a bank. Ez nem csak azért volt nevetséges, mert visszamenőleg módosított volna egy bank és adós között kötött érvényes szerződést, de rendkívül igazságtalan lett volna azokkal szemben is, akik például a nadrágszíjat nagyon meghúzva rendben törlesztenek, vagy akik óvatosan magasabb önrészt vállalva vásároltak.

A hitelháború következő állomása

Csak párezer forintos könnyebbség?

Aki például úgy bukott, hogy 10 milliós hiteléből most 12 lett, miközben a lakás már csak 9-et ér, mentesítették volna 3 milliós tartozástól. De aki óvatos volt és csak 5 millió hitelt vett fel egy ugyanilyen lakásra, ami 7-re nőtt, az semmit sem kapott volna. A korábbi 8 pontból 1 tehát eltűnt, néhány másik is puhább lett, összességében az látszik, hogy keményebben szorongatják a bankokat, hogy tisztességesebbek legyenek. Ez nagyon helyes, rájuk is fér a nagyobb kontroll, de a bajban levő devizahiteleseken ez csak nagyon szerény mértékben segít. Többé nem játszhatják el a bankok azt, hogy kényük-kedvük szerint megemelik a kamatot, így attól mostantól már nem kell tartani, mint ami két éve megtörtént: a forint hiába erősödött, ez a törlesztőkön nem látszott, mert a kamatemeléssel elvették a devizahiteles ügyfelektől azt, amit nyertek volna. Párezer forintos könnyebbséget jelenthet az is, hogy a bank nem a saját maga által választott magas árfolyamon számolhatja át a devizában fennálló törlesztést forintra, hanem középárfolyamon lesz kénytelen ezt megtenni. De ettől még devizahiteles-mentésről szó sincs.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top