Aktuális

Nulla forintos bankszámlák – hol a trükk?

Ingyenes számlavezetés, nulla forintos bankszámláról álmodsz? Itt a lehetőség, vagy mégsem? Busásan megfizetjük a ingyenesnek hitt számlák árát.

Ahhoz, hogy az ügyfél megértse a 0 forintos számlák értelmét, jó, ha a bank helyébe képzeli magát. Addig egyértelmű a dolog, hogy a banknak ügyfél kell, ezért különféle kedvezményekkel csábítja magához a delikvenseket. A fő kérdés az, hogy már a számlához kapcsolódó feltételek kapcsán kompenzálni kívánja magát, vagy csak később próbálja behajtani más módon az ingyenesség árát az ügyfélen.

Nulla forintos bankszámlák - hol a trükk?Háromszor veri Ludas Matyi vissza

Az első megoldásnál a bank kiköti, hogy noha ingyenes a számlavezetés, az átutalás és a készpénzfelvétel, de folyamatosan többszázezer forintot a számlán kell tartani. Ez az ügyfél szempontjából olyan, mintha egy lekötött betétje lenne, mégis csak látra szóló, vagyis egészen minimális kamatot kap rá. Ilyen módon meg is fizette a bankszámla költségét. Vannak azonban olyan 0 forintos számlák is, melyeknél a feltételek enyhébbek. Például elég egy kisebb összeget, leggyakrabban a havi fizetést a számlára utalni, de utána az ügyfél azt csinál a pénzzel, amit akar. Persze ha valaki ezt a megoldást választja, akkor is jó eséllyel hagyja a fizu jó részét a számlán. Az ilyen ajánlat a banknak önmagában nem nagy biznisz, de mivel a feltételek nagyon kedvezőek az ügyfél számára, tömeges embervonzást tud vele elérni. Ha pedig megvan az ügyfél, onnantól sok egyéb mást is el lehet majd neki adni. Az ügyfélnek tehát egy ilyen számla valóban előnyös addig a pontig, amíg nem vesz meg hozzá más drága terméket és a bank nem változtat a kondíción. Illúzióink azért ne legyenek.

Kezdetben ingyenes…

Amint a bank beszipkázta a nulla forintos akcióval a kívánt embermennyiséget, egy mozdulattal megszünteti a 0 forintos lehetőséget. Főleg most, amikor minden pénzintézet azon agyal, hogyan tudná a bankadóból fakadó terheket áthárítani az ügyfelekre. Jómagam pár éve épp egy olyan bankhoz mentem ügyfélnek, amely ma újra 0 forintos számlát hirdet. Több mint egy évig valóban ingyenes volt a számlavezetés, de már 500 forintnál tartott, meg drága átutalási díjaknál, amikor otthagytam őket. Meglepő lenne, ha most nem ugyanez lenne a forgatókönyv.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top