Aktuális

Tabuk nélkül a merevedési zavarról

Több mint tíz éve ismerjük a potencianövelő gyógyszereket, ám még mindig számos tévhit él bennünk velük kapcsolatban. Dr. Fekete Ferenc urológus, szexuális medicina szakembert kértük meg, válaszoljon kérdéseinkre.
Dr. Fekete Ferenc
Dr. Fekete Ferenc
urológus, szexuális medicina szakember

Működnek-e a potencianövelő gyógyszerek?

Igen. Az elmúlt évtizedben bebizonyosodott, hogy hatékonyak és biztonságosak. Csupán abban különböznek egymástól, hogy mikor érik el teljes hatásukat: egy vagy két órával a szedés után, illetve hogy mennyi ideig tart a hatásuk: nyolc órától harminchat óráig.

Gyógyszer hatására egy férfinak akár 36 órás merevedése is lehet?

Nem, dehogy! A szer „csak” arra jó, hogy szexuális inger hatására a férfi izgalmi állapotba kerüljön, és megfelelő erősségű legyen a merevedése. Magyarul: a hímvessző pirulaszedés után is csak szexuális inger hatására áll fel, és az orgazmus után annak rendje-módja szerint le is lohad. Viszont újabb inger hatására ismét „harcra kész” állapotba kerülhet.

Mennyibe kerül ez?

A potenciafokozókat nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért nem olcsók. A felhasználók úgy spórolnak, hogy alkalmanként fél pirulát vesznek be. A tapasztalatok szerint legtöbbször ez a mennyiség is elegendő az örömteli együttléthez. Heti két aktussal számolva egy párnak, ez körülbelül havi tizenötezer forintjába kerül.

Az interneten jóval olcsóbban hozzá lehet jutni ezekhez a szerekhez, és még orvoshoz sem kell menni…

Az interneten gyakran hamisítványokat kínálnak. Tavaly széles körben vizsgálták ezeket az online beszerezhető szereket, és kiderült, csupán minden ötödikben volt elegendő hatóanyag. Sajnos olyan is előfordult – éppen Magyarországon –, hogy a hatóságok egy internetes hamisítványban kábítószert – amfetamint – találtak. Vagyis rossz eséllyel indul, aki hamisítványt vásárol.

Mellékhatásokkal kell számolni?

A valóban megbízható helyről származó gyógyszernek szinte semmi mellékhatása nincs. Aki orvosi javaslat alapján alkalmazza, annak nincs mitől tartania. Ritkán arcpirulás, átmeneti fejfájás előfordulhat, de a „rászokás” veszélye sem fenyegeti a felhasználókat.

Akkor a huszonéves fiúk is kipróbálhatják, csupán „buliból”? Rájuk sem veszélyesek?

Bárkinek fel lehet írni, teljesen egészséges férfiaknak is. Mégis, azt tapasztalatom, hogy az a fiatal, aki „buliból” akarja kipróbálni, általában küzd valamilyen lelki vagy szexuális problémával. Nem biztos magában, nem elégedett a teljesítményével, fél, hogy a partnerét képtelen kielégíteni. Tehát ha egy fiatal ilyen szert kér, mindenképp elbeszélgetek vele arról, miért érzi szükségét az ilyen „mankónak”’.

Önbizalomhiányra is gyógyszert ír fel?

Igen, mert aki önbizalomhiány miatt fél a kudarctól, annál sikeres alkalmazás után a probléma gyakran megoldódik, és később nem kell gyógyszert szednie. A kezelésnek a gyógyszer csak az alapja, azt ki kell egészíteni tanácsadással, az önbizalom növelésével, a párkapcsolat rendezésével.

Tabuk nélkül a merevedési zavarról

Hogyan zajlik ugyanez idősebb férfiaknál?

Számítsanak egy negyedórás beszélgetésre, illetve egy vizsgálatra, amelyen azt nézzük meg, a merevedési zavar nem valami betegség tünete-e. A cukorbetegek fele küzd merevedési zavarral, sőt ez első tünete lehet bizonyos szív- és érrendszeri betegségeknek is. A vizsgálat után megbeszéljük a kezelés módját. A potencianövelő tabletta ugyanis csupán tüneti kezelés, a cél pedig a probléma megszüntetése, amihez olykor pszichológus vagy más szakorvos segítségre van szükség. Ezért fontos a merevedési zavarral orvoshoz fordulni, nem pedig öngyógyítással kísérletezni.

A páciensek általában meggyógyulnak?

Ha nincs a háttérben krónikus betegség, jó esély van rá, de bizonyos esetekben a teljes gyógyulás nem érhető el. Viszont a kielégítő szexuális élet tablettával a cukorbetegeknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél is biztosítható. Tanácsom: a krónikus beteg merjen beszélni szexuális zavarairól az orvosával, mert van hatékony kezelési mód.

Hol találunk megértő orvosokat?

A legtöbb urológus, andrológus, sőt a háziorvosok is felkereshetők merevedési zavarral. A Magyar Szexuális Medicina Társaság honlapján (www.sexualmedicine.hu) több orvos internetes elérhetőségét is megtalálják.

 

Tabuk nélkül a merevedési zavarrólA cikk a Nők Lapja legfrissebb számából közölt részletet.

Az e heti szám tartalmából

  • 4 nő, 4 tánc
  • Gyereket Moszkvából
  • 6 magyar sípálya
  • Exkluzív interjú Stohl Andrással
  • Novodomszky Éva: „Szicíliában sértés a hálapénz!”
  • Idén is kérjünk influenzaoltást?
  • Új év, új én – Négyhetes akcióterv a jobb közérzetért  

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top