nlc.hu
Aktuális
Szerinted jó megoldás a 3 év gyes?

Szerinted jó megoldás a 3 év gyes?

Kérjük, osszátok meg velünk véleményeteket egy-egy cikkel kapcsolatban, szóljatok hozzá aktuális felvetésünkhöz, lássátok el egymást ötletekkel, és kérjetek bátran segítséget szakértőinktől. Kíváncsian várjuk leveleiteket és e-mailjeiteket!

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?neso: Szerintem aki otthon marad a harmadik évben is a gyerekével, az nem azért a 28 ezerért marad. Részmunkaidő, otthonról dolgozás, elegendő bölcsőde, vagy annyi fizu, amiből a magánbölcsődét tudod fizetni – ez lenne a valódi megoldás. Én nem maradtam otthon 3 évig, mert megőrültem volna, és a gyerek itta volna meg a levét. Mindenkinek jobb úgy, hogy dolgozom részmunkaidőben, és utána élvezzük az együttlét minden percét. Kizárt, hogy ettől sérül a gyerek. Nekünk egyébként óriási szerencsénk van, mert nagyon jó a bölcsi, és lelkiismeretesek a gondozónénik. Még így, majd fél év után is biztos vagyok benne, hogy jól döntöttem, hogy a fiamat 18 hónaposan bölcsibe adtam.

Vikkata: Lehet, hogy aki a fővárosban lakik, annak mindegy, hogy két év után maradhat-e még egy évig otthon vagy sem; de aki vidéki, annak nemigen terem minden fa tövében olyan állás, ahol elnéznek egy-két kicsit, pláne ha még faluban is merészel lakni. De ez csak az egyik nézőpont. Másrészről: nekünk két gyermekünk van, a kicsi két hónapos, a nagy 2,5 éves. Nem szívesen cserélném le a velük töltött időt a munkahelyemre, mivel úgy gondolom, hogy 70 éves koromban, ha visszagondolnék, nem az jutna majd eszembe, hogy ezekben az időkben miért nem kerestem többet, hanem hogy miért nem tölthettünk még több időt együtt. Úgyhogy már csak emiatt is százszor inkább a kevéske gyesre szavazok, anyagilag meg majd ezen is túl leszünk  valahogy. 🙂

szjklari: Mindenki tudja, hogy a gyereknek 3 éves koráig az a legideálisabb, ha az édesanyja mellett maradhat. Sőt: az lenne a jó, ha az összeg, amit az édesanya kap, akkora lenne, hogy ne kelljen 2 év elteltével azon gondolkoznia, meri-e vállalni, hogy még egy évig otthon marad. Nem csorbul-e ezáltal a családi költségvetés olyan mértékben, hogy nem engedheti meg magának tovább a gyermekével való otthonmaradást. (Mint ahogyan én is voltam annak idején az immár 17, 14 és 10 éves gyerkőceimmel.)

TörPiri: Bokros Lajos pénzügyminisztersége idején szültem, és rengeteg más kismamával együtt 3 évig csak gyest kaptam, gyed nem volt. Csodák csodájára mégsem haltunk éhen, egyszerűen átrendeztük a fontossági sorrendet a pénz beosztásánál. Aki otthon akar maradni, így vagy úgy, de megoldja. Aki nem akar, annak meg adhatnak bármennyi segélyt, akkor se marad otthon.

pipelé: Szerintem legtöbben nem kedvünk, hanem szükség szerint döntünk. Ha három év előtt simán elhelyezhető lenne a gyerek bölcsődébe, óvodába, akkor lenne ennek a kérdésnek igazán értelme. Mindenesetre elszomorító, hogy aki gyereket vállal,  eleve halmozottan hátrányos helyzetbe kerül.

Gazocska: Szerintem rendben van a 3 év gyes. Aki teheti, maradjon otthon addig, de munka mellett is adnám, ugyanis az mondjuk a peluspénz.

B.Karolina:
Azért jó a hároméves gyes, mert aki nem tud, vagy nem akar előbb visszamenni, az maradhat három évig otthon, de aki akar, az visszamehet két év után is. Sok embertől hallom ellenérvként a három éves gyesre, hogy ezért meg azért jobb visszamenni előbb. Nem kötelező otthon maradni, a gyest viszont megkapod munka mellett is. Nem a gyes lerövidítésével kell munkába küldeni az anyákat, hanem a megfelelő számú bölcsődei hely kialakításával és a részmunkaidő támogatásával.

igaicsuk:
Igen, jó, mert jelenleg aki akar se nagyon tud visszamenni dolgozni. Vagy nincs hova tennie a gyerekét, vagy a munkáltató nem tolerálja a kisgyerekesekkel együtt járó „gondokat”.  Ebben még messze járunk Európától. Szerintem az otthonról való munkavégzés, a részmunkaidő, a rugalmas munkaidő-beosztás és a normális bölcsődék lennének a megoldás. Az már csak hab lenne a tortán, ha a nagyszülőknek nem kellene még 60 évesen is dolgozniuk, és vigyázhatnának az unokákra…  De ehhez gyökeres átalakulás kellene, és az sajnos nem megy egyik napról a másikra!

Felvetésünk a következő héten: Változtat-e közlekedési szokásaidon a benzinár-emelkedés?

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?

MI A VÉLEMÉNYED?

Sokszor írt már lapjuk a különböző szűrőprogramokról, melyek segítségével időben felismerhetőek a rosszindulatú daganatok. Októberben kiderült, hogy minél hamarabb át kellene esnem egy ilyen mammográfiai vizsgálaton, mivel csomót érzek a mellemben.

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?

Ezek után megjelentem beutalómmal a rendelésen, ahol kaptam is időpontot, februárra! Mivel a mellem továbbra is fájt, ezért utánjárással sikerült kiderítenem, hogy magánrendelésen ugyanabban a rendelőben, ugyanaz a doktornő, ugyanazzal a géppel tízezer forintért azonnal megvizsgálna. Tudom, ez a pénz másnak nem sok, nekem viszont el kellett döntenem, hogy vizsgálat vagy vacsora. Azok után, hogy rendszeres járulékfizető vagyok! Kérdem én, mire jó a politikusfeleségek látványos propagandajátéka, a hidak rózsaszínre festése, ha az egész csak egy buborék, és hónapokig várakoztatják a sürgős eseteket? Mélységesen elkeserített ez a felismerés.
Üdvözlettel: Júlia, egy átlagos nő
 

JOGI TANÁCSUNK

Kérdés: Apám 1978-ban elhunyt, én pedig ezután lemondtam az apai örökségemről a testvéreim javára. Visszakövetelhetem-e most az apai örökségem?  
Köszönettel: dr. Fehér Zoltán

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?

Dr. Magyari Csilla ügyvéd válasza:
Ha a lemondás ingyenesen történt, úgy öt éven belül, ajándék visszakövetelése címén pert lehet indítani az örökség visszaszerzésére. Feltéve, hogy a megajándékozott vagy annak hozzátartozója súlyos jogsértést követett el önnel vagy hozzátartozójával szemben. A másik indok az lehet, hogy a feltevés, amelyre figyelemmel ön átengedte testvéreinek az örökséget, utóbb véglegesen meghiúsult, viszont e körülmény nélkül annak idején ön nem mondott volna le az örökségéről.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

KÜLDJ EGY ÖTLETET!

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?A képen látható, rácsos kiságy végére akasztott zsebes tárolót kislányomnak, Szonjának készítettem. Az alapot maradék vászonanyagból szabtam a kiságy méretére, a zsebeket pedig a meglévő játékkészlethez igazítottam. Nagyon megszerette a kisasszony ezt a tárolót, és azóta abban is segít, hogy a szobájában rend legyen. Hogy készült a díszítés? A fa lombjára tépőzáras filcdarabokat tettem, amelyekre gyümölcsöket hímeztem.

Ezeket nagy örömmel rakosgatja föl-le a lányom, és ha netán elvesznének, lehet újakat hímezni helyettük.

Jó munkát kívánok!

Nagy Edit

Várjuk további ötleteiteket, ne felejtsétek el megírni azt sem, hol szereztétek be hobbitokhoz a kellékeket!

Szerinted jó megoldás a 3 év GYES?A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
Az e heti lap tartalmából:

  • „Itthon vagyok az unióban” – az EU-nak dolgozó „háttéremberek”
  • Utánajártunk – Nehezebb lesz bejutni a felsőoktatásba
  • Müller Péter: Az élet igazságtalan?
  • A hét kérdése – Mennyivel drágul az ennivalónk tavasszal?
  • Lélek – Szeretem vagy gyűlölöm?
  • Stresszoldó és gyógyító gyakorlatok a hétköznapokra


Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top