nlc.hu
Aktuális
Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük?

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük?

A Nők Lapja Cafe és lapunk az évtized meghatározó és kedvenc női személyiségeit keresi. Közönségszavazásunk egyrészt játék, hiszen össze nem mérhető életeket, életműveket próbál összevetni, másrészt izgalmas játék, mert sokat elárul arról, kik és milyen módon hatnak ma a világháló és a Nők Lapja olvasóira. Íme, a publikum jelöltjei, akikre még egy hétig lehet szavazni a nlc.hu oldalon. És íme, a mi kedvenceink a listából!

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Joanne Kathleen Rowling – Miatta olvasnak újra a gyerekek

Az angol írónő már gyermekként is imádta a fantasztikus történeteket. Kiskorában sokat mesélt húgának, az iskolai ebédszünetben pedig osztálytársainak talált ki folytatásos történeteket. Az elmúlt évtizedben elsöprőnek bizonyult  Harry Potter-történetet pubokban, vonatokon kezdte írni. Az első kötet 1997-ben jelent meg Angliában, amivel rengeteg díjat zsebelt be, egy évvel később pedig már az amerikai gyerekeket is „megfertőzte” meséjével. Harry Potter-regényeivel elérte, hogy a fiatalok újra olvassanak.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Miklósa Erika – Meghódította a világ operaszínpadait

„Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!” Popszemélyiségek között egy komolyzenei karrier. A fiatal magyar operaénekes-generáció egyik legnagyobb tehetsége. 19 évesen, a budapesti Operaház nyilvános meghallgatása után minden idők legfiatalabbjaként szerződtették. Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, a New York-i Metropolitan Opera az első, bemutatkozó előadását követően azonnal szerződtette. Díjak sora után Liszt Ferenc-díjjal 2006-ban tüntették ki.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Törőcsik Mari – Évtizedek óta meghatározza a magyar színjátszást

„Élek, és örülök, hogy élek.” Szép és győzedelmes visszatérés az övé; 2008 őszén súlyos betegséget vészelt át, de felépülése után ismét színpadra állt. A kaposvári közönség virágesővel fogadta a színésznőt. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, háromszoros Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő nagyapja apró mozijában kislányként arról ábrándozott, hogy egyszer majd felfedezik. Eljátszott mindent, amit színésznő eljátszhat: tragikus alakoktól komédiáig, társadalmi szerepektől zenés játékokig, karakterszerepekig mindenfajta színpadi alakot megelevenített, de a filmrendezők is folyamatosan foglalkoztatták. Bárhol lép fel az országban, ma is nagy érdeklődés kíséri utánozhatatlan szerepformálását.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Schäffer Erzsébet – Írásaival az egyszerű emberi sorsokat emeli magasba

„Talán nem minden találkozás okoz örömet, de százból általában csak kettő okoz csalódást. Kettő miatt az ember nem engedheti meg, hogy elveszítse a bizalmát.” A Nők Lapja főmunkatársa, író, publicista, aki „irodalmi igénnyel megírt miniesszéiért, embermeséiért” kapott Prima Primissima-díjat 2009-ben. Ha teheti, vonattal utazik, mert számára a vonat kimeríthetetlen kincsesbánya. Őszinte kíváncsisága, bizalma találkozásainak elindítója. Az írónő szerint minden emberben ott a jó, az eredendően tiszta, és ez a hit átszűrődik írásain is. Szeretettel meséli történeteit különféle rendezvényeken, közönségtalálkozókon. A Pulitzer-emlékdíjas újságíró eddig nyolc könyvet jelentetett meg.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Péterfy Bori – Az underground díva minőséget hozott a zenei életbe

„Későn érő típus vagyok, és állandóan elégedetlen önmagammal.” Az underground dívának nevezett Péterfy Bori színésznő és énekesnő neve ma már nem csak egy szűk zenei  elit  előtt ismert. Szélesebb rétegeket is sikerült megnyernie magának. Tíz évig a Krétakör Színház tagjaként láthatta a közönség, Alföldi Róbert 2008-ban a Nemzeti Színházhoz szerződtette. Énekesi pályáját az Amorf Ördögök együttes előadójaként kezdte, négy éve pedig saját zenekarával, a Péterfy Bori & Love Banddel játszik, előadóművészi munkásságát köztársasági lovagkereszttel is elismerték. A 42 éves színész és énekesnő jelenleg babát vár, 2012-ig nem lép színpadra.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Görbicz Anita – A világ legjobb kézilabda-játékosának választották

A magyar női kézilabda-válogatott irányítója, klubja a győri Győri AUDI ETO KC. Eddigi legnagyobb sikerét 2003-ban érte el, amikor a válogatott csapattal a kézilabda-világbajnokságon ezüstérmet szerzett. A világ legjobb női kézilabda-játékosának választották 2005-ben. Anita háromszor volt az év kézilabdázónője az elmúlt évtizedben. A tavalyi Európa-bajnokságon sajnos nem tudott részt venni, egy súlyos ujjsérülés miatt csapata az ötödik helyen végzett, rajongói ezt többek között a világklasszis sportolónő hiányával magyarázzák.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Kovács Katalin – Minden idők legeredményesebb kajakozója

Magyar olimpiai bajnok kajakozó, 29 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. Gyakran csak „Kajakkirálynő”-ként emlegetik. Első világbajnoki címét 2002-ben szerezte, 2004-ben az athéni olimpián Janics Natasával K-2-vel győzött. 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki. Janics Natasa és Kovács Katalin 2007-ben egy szezonnyitó bál keretében árverésre bocsátották kajakjukat. A több mint kétmillió forintos bevétel a Heves megyei sportmúzeumot gazdagította.

Az évtized kedvencei – Miért őket szeretjük? Veiszer Alinda – Népszerűvé tette a tudomány és a közélet alakjait

„Szeretem, ha egy interjúban van egy-egy konfliktus.” A Magyar Televízió Záróra című műsorát vezeti évek óta, s estéről estére szólaltatja meg hitelesen különböző hivatású vendégeit. A Riporter kerestetik! című tehetségkutatón tűnt fel, azóta politikai és kulturális műsorok vezetőjeként napi rendszerességgel adásban van.  2007-ben megkapta a Nők a Médiában Egyesület  legjobb női közszereplőjének járó díját, 2008-ban a Junior Prima-díjas lett, 2010-ben Magyar Sajtó kategóriában a Prima Primissima-díjas. Nemrég jelent meg könyve Harminc őszinte beszélgetés címmel.



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top