Aktuális

Tudom, hol jártál tegnap este!

Mostanában egyre többször láthatsz olyasmit, hogy valaki megérkezik egy helyre, előkapja a telefonját, és heves pötyögésbe kezd. Körülnéz, majd elégedetten ellazul, mivel kétszer is megérkezett: egyszer testileg, egyszer pedig digitálisan. Mi is ez az új őrület, és jó egyáltalán valamire?

Tudom, hol jártál tegnap este!Az egyik legújabb okostelefonos divat gyűjtőneve geolokáció. Arról van szó, hogy a manapság elérhető telefonok már többféleképpen be tudják határolni, hol vagy pontosan a világban, és ehhez hozzákapcsolnak mindenféle alkalmazást: ezek egy része egyfajta játék: a felhasználók mobilon bejelölik azt a helyet, ahol épp tartózkodnak, és tudatják ismerőseikkel, barátaikkal a közösségi oldalakon. Láthatjuk, ki megy épp moziba, ki dolgozik és ki ért haza, egy nagyobb koncerten a tömeg ellenére megnézhetjük, milyen ismerőseink vannak még szintén a teremben. Persze a szórakozás mellett valódi kedvezményeket is jelenthet az ilyen alkalmazások használata.

Csekkolj be a kávézóba!

Nemrég írtunk az egyik ilyen szolgáltatás, a Facebook Places Deals szolgáltatás előnyeinek egyikéről: a közösségi oldal geolokációs szolgáltatásához ugyanis partnerként csatlakozott az angol Starbucks kávézólánc: az ide mobiltelefonnal bejelentkező látogatók ingyen kávét kaptak. Az ilyen akciók miatt jól jár a „játékos”, és jól jár a partner is, hiszen pár kávé árából egy újszerű és kifejezetten hatékony hirdetési módszert kap.

Magyarországon ez a szolgáltatás még nem működik, az egész őrület elindítójának számító Foursquare viszont már jó ideje használható. iPhone-ra, Androidra és több egyéb telefontípusra is egyszerűen (és ingyen) letölthető a Foursquare-alkalmazás, amelynek használata kifejezetten egyszerű, és bizony ismerősök példája alapján kifejezetten addiktív is lehet.

A buszmegálló polgármestere vagyok

Ha elindítjuk a Foursquare-alkalmazást a telefonunkon, az először megpróbálja meghatározni, pontosan hol is tartózkodunk éppen. Azt persze teljesen pontosan nem látja, melyik kávézóban ülünk, vagy merre nézünk éppen, de ügyesen közelít. Ha a telefonodban van GPS, akkor a navigációs műholdak segítségével (legalábbis szabad téren) akár méterre pontosan is megállapítja a helyzetedet, ha pedig nincs ilyesmi a mobilodban, akkor is pár száz méteres hibahatáron belül találgat, amihez a mobilcellákat használja (tehát megnézi, melyik mobil adótoronyhoz van a legközelebb a készüléked).

Ekkor körülnézhetsz az alkalmazásban: megnézheted, hogy a jelenlegi tartózkodási helyed környékén milyen helyek szerepelnek a rendszerben. Ha az aktuális pozíciód környékén nagyon sok regisztrált hely található (például a belvárosban, vagy épp a bevásárlóközpontokban), könnyen rá is kereshetsz valamelyikre a hely nevének beírásával.

Ezután nincs más dolgod, mint „becsekkolni”, azaz bejelölni, hogy te bizony megérkeztél az adott helyre, hadd tudja meg az összes ismerősöd, merre jársz. Természetesen az automatikus „világgá kürtölést” le is tilthatjuk, vagy beállíthatjuk, ki láthassa a tevékenységünket.

Hogy mi az egészben a pláne? Nos, az egyik elérhető cél a „polgármesterség”, melynek elérése egyszerű: ha az elmúlt hatvan nap alatt te voltál a legtöbbször egy adott helyen, akkor te leszel ott a „Mayor” – ezt aztán mindenki más is láthatja, aki ugyanoda jelentkezik be, vagy aki megnézi az adatlapodat. Ezt a titulust akkor veszíted el, ha valaki nálad is többször csekkol be ugyanoda. Csalni szinte lehetetlen: bár többször is bejelentkezhetsz valahová ugyanazon a napon, a polgármesterség eléréséhez naponta egy helyről csak egy bejelentkezést számol el a rendszer.

Polgármester lettem. Na és?

Persze az nem feltétlenül nagy vonzerő, hogy apró arcképed mellé bekerül a megtisztelő Mayor cím: ez egy ideig érdekes játék lehet, de csak ez még nem garantálná, hogy folyamatosan Foursquare-en lógjon mindenki. A badge-ek (kitüntetések) is jó szórakozást jelenthetnek: a Foursquare különféle tevékenységekért és eredményekért osztogat ilyesmiket, amivel aztán lehet villogni az ismerősök előtt. Badge-et ér, ha túl vagy 10, 25 vagy 50 különböző hely meglátogatásán, ha egy éjszaka alatt 4 vagy több szórakozóhelyre is bejelentkezel, ha olyan helyen csekkolsz, ahol legalább 50 másik felhasználó is bejelentkezik… Több tucat ilyen kitüntetés létezik, és egyes helyek speciálisakat is indíthatnak, így badge járt már zenei fesztiválok vagy épp kiállítások látogatóinak.

A polgármesterek egyre több helyen élveznek különféle kiváltságokat: nemzetközi szinten már voltak olyan akciók, amikor egy divatboltban az aktuális Mayor 10-20 százalékos engedménnyel vásárolhatott, vagy a gyakori mozilátogató polgármesterré válása után féláron nézhetett filmeket.

 
Itthon ez egyelőre még gyerekcipőben jár, de egyre több hely fedezi fel a Foursquare-akciókban rejlő lehetőséget. Itthon többnyire a bejelentkezésekért jár jutalom. Van, ahol az első, a harmadik vagy az ötödik bejelentkezésért jár valamilyen ajándék vagy kedvezmény, de akad olyan hely, ahol minden akár nap ajádnék italt kap a látogató, ha fizikailag és virtuálisan is beugrik.
 
Tudom, hol jártál tegnap este!

 

A Café And az elsők között volt, aki belevetette magát a bizniszbe. Tavaly március óta kínálnak különféle akciókat a Foursquare-felhasználóknak, és rendszeresen változtatják az ajándékot. Amint azt megkeresésünkre az üzletvezető, Kormanik András elmondta, azért az első bejelentkezéseket honorálják most (éppen egy pohár sörrel), mert itthon még eléggé kezdeti stádiumban van az alkalmazás használata. Várakozásaik szerint azonban a rendszeres felhasználók száma márciusra lehetővé teszi, hogy a polgármestert komolyabb ajándékkal lepjék meg, és így egy játékos versenyt indítsanak a törzsvendégeik között. „Fontos, hogy a vendégeink szemszögéből ez inkább játék, amiben részt vehetnek, nem pedig egy hirdetés passzív befogadása. Amióta a bejelentkezések kikerülhetnek a Facebookra, könnyen szerezhetünk új rajongókat, akikből később vendég lehet” – mutatott rá Kormanik András.
 
A Hintaló Iszodában minden bejelentkezésért jár a fogyasztás mellé egy pohár sör. Amint azt Vizi Attilától, a hely egyik tulajdonosától megtudtuk, kísérletképpen indítottak ezzel a „pohár sör” akcióval, és emelték volna a tétet, ha erre nem harapnak rá az emberek. Ám bejött a számítás, a Foursquare és az ajándék segítségével új törzsvendégeket szerzett a hely, akik rendszeresen jönnek, csekkolnak, és  ha már ott vannak, az ajándék sör mellé elfogyasztanak még párat.
 
Új törzsvendégek fedezték fel a Mozaik Kávézót is, akik kifejezetten az első bejelentkezésért járó kávé miatt tértek be, és annyira megtetszett nekik a hely, hogy visszajárók lettek. Facebookon már egyre több hely indít saját rajongói oldalt, de a Mozaik emellett mikroblogot is vezet Twitteren és Tumblr-en, illetve a Foursquare-hez hasonló Gowallán is fent vannak – Páli Orsolya tulajdonos szerint szeretnek minden új eszközt kipróbálni.

Ne csekkolj ész nélkül!

Mielőtt azonban mindenki fejest ugrana a foursquare-ezésbe, gyorsan leírunk pár figyelmeztetést, ugyanis (mint minden másban) az eszement csekkolásban is rejtőzhetnek veszélyek.

A Foursquare-en beállíthatod, hogy a bejelentkezéseid és egyéb aktivitásaid megjelenjenek a Facebook üzenőfalán is. Ez pedig nem feltétlenül okos dolog, főleg akkor, ha az üzenőfaladat is mindenki láthatja. Gondolj csak bele: te lelkesen bejelentkezel Balatonról, valaki azonban ezt látva zavartalanul kipakolja a lakásodat. Abból is származhatnak konfliktusok, ha olyasvalaki is láthatja az aktuális helyzetedet, akinek nem kéne. Szobafogság idején diszkóból becsekkolni például kínos lehet, ha a szülők is fent vannak Facebookon, de a főkököt is kiakaszthatja, ha beteget jelentesz, aztán pedig a konditeremből jelentkezel be.

 
Általános aggály az okostelefonokkal kapcsolatban, hogy a személyes találkozókat, kapcsolatokat megrontja például az,  hogy egyesek társaságban sem tudnak elszakadni a telefonjuktól, folyton nyomkodják, ahelyett, hogy a környezetükre figyelnének. Ezzel kapcsolatban azonban pont a Foursquare-t hozta fel ellenpéldának Nyíri Kristóf filozófus egy, az okostelefonokról tartott T-Mobile kerekasztal-beszélgetés során: „Lehet, hogy a véletlenszerű ismeretségek kialakítását gátolja a folyamatos okostelefon-használat, de a geolokációs alkalmazások elősegítik,hogy a virtuális térben egymásra találjanak azok az emberek, akik egy helyen tartózkodnak, ám személyesen nem ismerik egymást.”
 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top