Aktuális

Az iroda színe határozza meg a teljesítményt?

Melyik szín motivál? És vajon melyik lassítja le gondolkodást? Érdemes színes irodában gondolkodni? Befolyásolhatja-e a munkahelyi teljesítményt az iroda színe, berendezése?

Egy kis színtan

Az iroda színe határozza meg a teljesítményt?
Munkakeresés 45 év felett

Minden alapszínnek üzenete van – hangsúlyozza a művész. A fehér a tisztaság, az egyszerűség jelképe, ami közvetlen kapcsolatot mutat az élettel, a születéssel és a halállal is. A keresztény kultúrkörben az öröm és a boldogság szimbóluma, de a hinduknál az állandóság színe a fehér. Gyakran, leginkább az egyszerűség miatt festenek nálunk fehérre munkahelyi tereket, amit a dolgozók a feléjük irányuló figyelmetlenségnek titulálnak.

A fehér azonban önmagában nem ingerli a figyelmet, hatása nem közvetlen, inkább közvetett, viszont összegyűjti és felerősíti a fényt, ami fokozza a koncentrációt – állítja Gárdos László munkapszichológus, aki szerint minél világosabb egy munkahely, a dolgozó aktivitása annál intenzívebb. Olyan munkahelyeken érdemes alkalmazni, ahol kevesebb a természetes fény, viszont sok a dolgozó. Irodák, műhelyek általános színe Európában.

Az iroda színe határozza meg a teljesítményt? A sárga a világosság, a fény, a hit, a tudás tartalmával tölti meg a teret. Egyes kultúrkörökben az aszkétizmussal, a lemondással, az önfeláldozással hozzák közvetlen kapcsolatba, ezért a buddhista szerzetesek előszeretettel öltenek magukra ilyen színű ruhát. Kínában az isteni hatalmat jelképezi a sárga, mert náluk ez a Föld, a birtok színe.

A mélyülő sárga narancsba hajló árnyalatai a Nap asszociációja miatt a melegség, a szeretet, a ragyogás és a bőség alaphangulatát sugározzák ezért jellemzően olyan munkahelyeken ajánlott alkalmazni, ami közvetlen kapcsolatban van a pénzzel. Brókercégek, biztosítótársaságok, bankok tárgyalóiban, ügyfélfogadóiban szerte a világban felfedezhető a sárga minden árnyalata.

Nyugtató-aktivizáló színek

A kék a tenger színe, ezért asszociál a végtelenségre, a nyugalomra, de szorosan kapcsolódik a tudáshoz is. Ezért gyakran figyelhető meg, hogy kórházak, egészségügyi intézmények belső tereit színezik kékre. Az ember érzékeire nyugtatóan hat, kifejezetten lassítja az aktivitást, ezért olyan munkahelyekre, ahol a pörgés az elvárt attitűd kevésbé ajánlott a kék szín dominanciája – mondja Böszörményi–Kovács Gábor.

A földszínek, a barna vagy a szürke ugyancsak a nyugalom üzenetét közvetítik, ami nem feltétlenül összeegyeztethető a munkahelyek világával.

A sárga és a kék elegye a zöld. Keverék szín, de mégis kiindulási alappont, hiszen a növények, a természet színe is zöld. Ezért a megújulás üzenetét hordozza. Inkább a nyugtató hatású színek csoportjába tartozik, annak ellenére, hogy a fiatalság, az értetlenség és a remény konnotációját is tartalmazza. Gyakran választják pénzintézetek maguknak e szín különféle árnyalatait, de Gárdos László szerint inkább olyan munkahelyekre ajánlott, ahol a kollektíva átlagéletkora nem haladja meg a harmincöt évet.

Kattintsd, hogy megtudd, mire jó a piros! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top