Aktuális

Mikor szülessen a kistestvér?

Anyukánk arra vágyik, hogy kis korkülönbséggel több gyereket szüljünk, hogy kellőképpen kiélvezhesse a nagymamaszerepet. A munkáltatónk annak örülne, ha minél később mennénk gyesre, és lehetőleg csak egy babával. A gyermekek száma és születésének ideje nem pusztán elhatározás kérdése, ezért legjobb, ha saját megérzéseinkre hallgatunk, a kialakult helyzethez alkalmazkodunk, és nem az elvárásokhoz.

Nagy Mariann bíró, két kislány édesanyja. Eredetileg három gyereket terveztek, gyors egymásutánban, de a bírói státusz megszerzése érdekében másfél évvel az első lány születése után vissza kellett mennie dolgozni, így négy év lett a korkülönbség.

– Most, hogy a nagyobbik már iskolás, nagyon zsúfoltak a hétköznapjaink, nem tudom, hogy férne bele egy harmadik gyerek. Még nem zárom ki a lehetőségét, de tartok tőle, hogy a lányokra nem jutna elég idő, és harminchat évesen már félek is kicsit egy újabb terhességtől. Ráadásul szeretem a munkám, és bevallom, nehéz lenne újrakezdeni a pelenkázást, valamint lemondani arról a szabadságról, hogy a lányokkal már könnyebben mozgunk, komolyabb programokat szervezünk.

Mariann szerint azzal, hogy huszonkilenc évesen vállalta az első gyerekét, és a munkahelyén is szeretne helytállni, szinte lehetetlenné tette, hogy három gyermeke szülessen.
 
A testvérek az életre nevelik egymást

Törő Tímea gyerekpszichológus
Törő Tímea
gyerekpszichológus

Hány gyerekünk legyen? Sok szülő azzal érvel az egykeség mellett, hogy szeretne annak az egynek mindent megadni, anyagilag és odafigyelésben egyaránt. Törő Tímea gyerekpszichológus szerint a több figyelem nem nevel jobban az életre, és a szülők nem tudják modellezni azokat a társas helyzeteket, amelyeket egy testvérközösségben élő gyermek mindennap átél. Ahol már ketten vannak, ott a testvérek megtanulnak egyezségre jutni, megtapasztalják, hogy a velük egyenrangú társak hogyan reagálnak az ő viselkedésükre. Átélik, hogy a másikat valamiben előre kell engedni, és hogy milyen, amikor nem ők a legkiválóbbak az élet minden területén. Ezek az élmények rengeteget segítenek a későbbi szocializálódásban. A háromgyerekes családmodelltől sokan a „kettő mindig összefog a harmadik ellen” sztereotípia miatt tartanak. Három gyerek is nagyszerűen együtt tud működni, és ha koalíciók is alakulnak ki, ez csak színesebbé teszi a hétköznapokat, a gyerekek pedig még több tapasztalatra tesznek szert.

Tipp: Ha pusztán az anyagiakat nézzük, a testvérek esetében sok dolgon spórolhatunk, hiszen számos felszerelésbe (kiságy, babakocsi, autósülés) nem kell újra beruháznunk.

Mit tegyek, ha a nagyobbik féltékeny a kistestvérére?

A kisebb gyermek érkezését sokan a testvérféltékenység várható mértéke szerint tervezik. Mindegy azonban, mekkora különbség van a testvérek között, és hányadik csemete érkezik a családba, minden nagyobb gyermeknek lesz reakciója.

  •  Nem kell megijedni, ha a gyermek azt kéri, hogy a kicsit vigyék vissza a kórházba! Ez azt jelzi, hogy a gyermek biztonságban érzi magát, és meg meri osztani szüleivel a legbensőbb érzéseit is.
  •  Akad olyan nagyobb gyermek, aki a helyzet hatására szeretne újra kicsi lenni, és megtorpan, esetleg visszaesik a fejlődésben (pl. a szobatisztaság és az önállóság terén). Az is előfordul azonban, hogy a nagyobb gyermek meglódul, jobban teljesít az iskolában, ambiciózussá válik. Ezt a jelenséget „előre menekülésnek” hívjuk, hátterében ugyanúgy a kistestvér érkezése állhat.
  •  Ügyeljünk arra, hogy legyen olyan idő is, amikor csak a nagyobbal vagyunk, és ne „gondolkodjuk túl” a féltékenységet; egészségesen működő családokban a rend előbb-utóbb helyreáll.

Törő Tímea gyermekpszichológus

Létezik ideális korkülönbség?

Mikor szülessen a kistestvér?Általánosan, minden családra érvényes ideális korkülönbség nincs, ráadásul a gyerekek fogantatásának ideje nem pusztán a szülők tervein múlik. Fontos azonban, hogy ebben a döntésben (is) az anya, a szülők, a család egészének érdekeit tartsuk a legfontosabbnak, és ne azt, hogy mit várnak tőlünk a nagyszülők, és mit mondanak a barátok. A megfelelő hozzáállással mindenféle korkülönbség kezelhető, de Törő Tímea szerint akadnak olyan helyzetek, amelyek nagyobb kihívás elé állítják a szülőket. Ha a két testvér születése között alig több mint egy év telik el, az anyának rendkívül megterhelő mind biológiailag, mind fizikailag. Ideálisabb, ha a nagyobb gyermek már valamennyire önálló: képes egyedül a helyváltoztatásra és tud beszélni, ezzel nagyon megkönnyítjük a gyermek helyzetét és a sajátunkat is. Nem szerencsés az sem, ha a nagyobbik gyermeknek a testvér születésekor más jelentős változásokkal is meg kell birkóznia, mint a költözés, óvoda- vagy iskolakezdés.

Tipp: Mindannyian gondolunk valamit lelkünk mélyén arról, hogy mi az ideális korkülönbség, de időközben rengeteg tényező befolyásolhatja az eredeti terveket. Ha ezt tudatosítjuk magunkban, akkor nem érezzük akkora kudarcnak, ha mégsem úgy alakul az élet, ahogy azt elgondoltuk.

Ha egymás után születtek

Mikor szülessen a kistestvér?A gyerekek valóban hamar társai lesznek egymásnak, hasonlók a szükségleteik, de vigyázni kell arra, hogy szülőként ne próbáljuk még jobban egyformává tenni őket. Ők küzdenek azért, hogy megkülönböztessék magukat, rivalizálnak, próbálnak kitűnni abban, amiben ügyesebbek, tehetségesebbek a másiknál. A szülők feladata, hogy észrevegyék ezt, bátorítsák, erősítsék az önbizalmukat. Korban közel álló testvérek között a küzdelmek ellenére általában igen szoros kötelék alakul ki, ami elkíséri őket egészen a felnőttkorig, a szülőkre azonban komolyabb terheket ró még iskoláskorban is, amikor a gyerekeket különórákra, sportfoglalkozásokra kell vinni. Ne vállaljuk túl magunkat, és ha van rá lehetőség, kérjünk segítséget a nagyszülőktől.

Ha nagy a korkülönbség

Fontos, hogy az idősebb testvért nem szabad nagy gyerekként kezelni, ha még csak ötéves, sem az iskolással felnőttként bánni. A nagyobbra időnként rá lehet bízni a kisebbet, de ne ő legyen az állandó bébiszitter, és ne várjuk el tőle, hogy a testvérével való konfliktusokra ő találjon megoldást. A kisebbnek meg kell tanulnia tiszteletben tartani az idősebb tárgyait, területeit, kívánságait!
Szerencsés, ha az idősebb testvérnek van egy kuckója, ahol a személyes tárgyait tarthatja, és ahová néha elvonulhat. A születési rangsor egy családban adott és megváltozhatatlan, éppen ezért ezt a rendet nem szabad felborítani. A nagyobbnak lesz először tolltartója, számológépe, és ő maradhat fent tovább esténként. Emiatt nem kell aggódni, és a kisebbet kárpótolni, a gyerekek tudnak alkalmazkodni.

Magyarországon a 20 és 45 év közötti lakosság körében az átlagos kívánt gyerekszám 2,2, de ebből csak 1,4 valósul meg. Ha a tervezett gyermekek valóban megszületnének, hazánkban nem lenne népességfogyás.

Mi befolyásol a gyermekvállalásban?

  •   Az utóbbi időben megváltoztak az értékek: az egyéni célok megvalósítása, a kényelem szeretete háttérbe szorította, időben későbbre tolta a családalapítást.
  • A nők terveit nagymértékben módosítja a bizonytalan párkapcsolat, a karrier, az egzisztencia megteremtésének és megtartásának nehézségei, valamint a bölcsődei-óvodai elhelyezés hiányosságai.

Tipp: A családot rendszerként képzelje el, ahol fontos azt is szem előtt tartani, hogyan tudja az apa és az anya jól érezni magát szülői mivoltában. A gyerekek számát és a köztük lévő korkülönbséget ne határozza meg előre; hagyja, hogy saját személyisége és tapasztalatai segítsenek dönteni!

Mikor szülessen a kistestvér?A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.

Az e heti lap tartalmából: 

  • Nők Lapja vita a béranyaságról
  • Rúzsa Magdi: „Az éneklés után megvalósítom a második gyerekkori álmomat”
  • Wellnesshétvége a barátnőmmel
  • Külföldön dolgozik a családtagja? Tippek gyötrő honvágy ellen
  • Utánajártunk: 1000 helyett 1 kártya
  • Sztárinterjú Elton Johnnal
  • Hogy élnek az izraeli nők?
  • Marton Levente: A halhatatlan csirkemáj   

Előfizetnél a Nők Lapjára? Itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top