Aktuális

Minek házasodjunk?

Miért vannak egyre többen azok, akik inkább egyedül vagy lazább, kötelezettségektől mentes kapcsolatban élnek? Valóban befellegzett a házasságnak? Csernus Imre különvéleménye ezekre a kérdésekre ad választ.
Minek házasodjunk?  Se vele, se nélküle – a szinglilét nehézségei Soma Mamagésa e heti üzenetében

A hír: A házasságkötés helyett az utóbbi években az alternatív együttélési formák lettek népszerűek, pedig a szakértők szerint a jogilag szabályozott házastársi kapcsolat mind az együttélés, mind a különválás esetében jobban működő modell. Egyre népszerűbbek a látogató kapcsolatok, vagyis azok a viszonyok, amikben a felek kizárólagos kapcsolatban élnek, összeköltözni azonban a földrajzi távolság, vagy egyéb körülményeik miatt nem tudnak, nem akarnak. A legfrissebb adatok szerint ma Magyarországon mintegy félmillió felnőtt él ilyen kapcsolatban, többségük 30 év alatti. A fiatalok igen kis része (5%) emellett ideálisnak tekinti az önálló, független életet, a szinglilétet is.

Különvélemény Csernus Imrétől
Csernus különvélemény Sajnos a mai fiatalok nagyon kevés kiegyensúlyozott, jól működő házasságot látnak. Ebből adódik az a gondolkodás, hogy minek házasodjanak meg, ha nem akarnak úgy élni, mint a szüleik?
És persze bennük van az is, hogy fogalmuk sincsen, hogyan kellene jobban csinálni náluk. Mert a házasságokban is sokszor elromlik valami, mert azt hiszik, hogy ha megvan a papír, akkor már nem kell több munkát fektetni a kapcsolatba, mert birtokon belülre kerültek. Ha a párkapcsolatukért nem dolgoznak meg nap mint nap, ugyanolyan cserélhető lesz benne a partner. Csak a befektetett munkának van eredménye. Vakon hiszik, hogy bármit megtehetnek ezentúl, nem lesz következménye. A hozzám forduló emberek zömének fogalma sincs arról, hogy mi az érzelmi intelligencia. És persze a vak tyúk is talál szemet, de az kinek elég? Néha jön egy fellobbanás, utána meg a nagy kudarcélmény.
Ha belegondolok, nem látok esélyt a változásra ezen a téren, kivéve, ha a fiatalok felismerik, hogy úgy lehet a hibákat elkerülni, ha felismerjük őket. Ha elfogadjuk, hogy az emberi mivoltunk hibákkal jár együtt. De ha tudjuk, hogy mivel rendelkezünk, akkor tudunk küzdeni ellene. Akár gyávák vagyunk, akár makacsok vagy megalkuvóak, ha ezt tudjuk, csak azután jön az eredmény és a méltó siker.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top