Aktuális

500 éves hárs lett az Európai Év Fája

A Hargita megyei fát egy internetes szavazás alapján választottak idén az Európai Év Fájának. Magyarországról a letenyei platán került be a versenybe, harmadik lett.
500 éves hárs lett az év fája Európában Negyedmilliót nyert az Év Fája

Az érdeklődők múlt hét végéig szavazhattak a www.voting.treeoftheyear.org oldalon, ahol az országos versenyekben korábban Év Fája címmel kitüntetett fák közül lehetett választani. Magyarországról a letenyei platán került be a versenybe. A Letenyéért Közéleti Egyesület fája a harmadik lett.

500 éves hárs lett az Európai Év FájaA győztes csíkszentléleki hárs magassága 20 méter, törzsének átmérője pedig 390 centiméter. A fa történetéről a helybéliek is keveset tudnak, mindössze annyi bizonyos, hogy a falu temploma mellett magasodó fát valamikor a XVI. század elején ültethették. Akkoriban a fa törzsét farönkökkel vették körbe, mivel ezen a helyen beszélték meg az emberek a falu legfontosabb ügyeit. Ez a hagyomány még ma is él, annyi különbséggel, hogy a rönköket fából készült padokra cserélték – olvasható a verseny honlapján.
A szavazatok alapján második lett egy 600 éves bulgáriai platán, amely 24 méteres magasságával és törzsének 10,46 méteres átmérőjével vonzza a turistákat.

A versenyre nevezett fák nem csupán koruk és megjelenésük miatt érdekesek, de a hozzájuk kapcsolódó történetek, legendák is figyelemre méltóak. Közös bennük, hogy az őket nevező közösség számára különösen fontosak. Az Európai Év Fája verseny célja, hogy nemzetközi szintre emelje a fák kérdését, erősítse az emberek kötődését környezetükhöz és felhívja figyelmüket a természeti értékekre.

Az európai szavazás alapjául szolgáló országos Év Fája versenyt 2010-ben első alkalommal rendezte meg az Ökotárs Alapítvány: a vetélkedőre 125 fát jelöltek magánszemélyek, civil szervezetek, önkormányzatok az ország minden részéről, és több mint 16 ezer szavazatot adtak le rájuk.
Az eredetileg Csehországból indult programot az Ökotárs testvérszervezete, a Nadace Partnerství kezdeményezte és szervezi. Csehországban 2011-ben lesz tízéves az Év Fája, ez adta az ötletet, hogy nemzetközivé szélesítsék a vetélkedőt, amely jövőre várhatóan Franciaországban, Írországban és Lengyelországban is elindul.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top