Aktuális

A szex örömét gyerek mellett se adjuk fel!

Amikor a családba kisbaba érkezik, az édesanya minden figyelme érthető módon a gyermeke felé fordul. De mi lesz így a szülők kapcsolatával, a szexuális életükkel? A gyermek születése megerősíti majd őket, vagy eltávolítja egymástól? Ha itt fennakadásaink vannak, akkor nem elsősorban a szexet kell rendbe hoznunk, hanem önmagunkat, a párkapcsolatunkat.
Mester Dóra
Mester Dóra

– A második gyerekem születése után éreztem – meséli Adrienn –, hogy a szex inkább csak emlék, és valójában nem is értem, miért is „csinálják” ezt az emberek. A kisbabámmal olyan sok testi kontaktusban volt részem, annyit hordoztam, szopiztattam, hogy este 11 tájban, amikor ágyba kerültem, egyáltalán nem vágytam semmiféle ölelésre…

„A gyermek születése a párkapcsolat egyik legnehezebb próbája – mondja Mester Dóra szexedukátor. – A próbatétel leginkább a felkészületlenségünkből adódik. Nem tudjuk, sőt nem is tudhatjuk előre, milyen érzés lesz, amikor már nem ketten, hanem hárman leszünk, hogyan viseljük majd, amikor kétóránként kell felkelnünk éjszaka. Nem tudhatjuk, mindez hogyan csapódik le a szexuális és érzelmi életünkben. Ez az az időszak, amikor egyébként is alapvető változások zajlanak nemcsak testi szinten, hanem a körülményeinkben is. Ebben az egyébként is nehéz időszakban a szex gyakran pluszelvárásként jelenik meg: úgy gondoljuk, szexelni kötelező. Holott nem kellene megijedni attól, hogy ez az időszak nem feltétlenül erről szól. A lényeg, hogy ne külső elvárásoknak próbáljunk megfelelni, hanem a saját belső hangunkra hallgassunk!”

A test üzenetei

A „szexuális problémák” egy része a szülés utáni testi, hormonális változásokból adódik. Az idézőjel azért indokolt, mert sokszor a vágy csökkenését éljük meg gondnak, holott ez sok tekintetben természetes jelenség. Hiszen a szexualitásban, ahogy az élet más területein is, vannak aktív és vannak nyugalmi időszakok.
A szülés után, a gyermekágyban az anyai hormonrendszer átalakulása a gyermek táplálását és az anyai szervezet regenerációját szolgálja. A női szervezetben megugrik a prolaktinszint, amely a szoptatásért, a tejelválasztás megindulásáért felelős hormon, és háttérbe szorítja az összes többi működését. Sok kutatás igazolja azt is, hogy nemcsak a női szervezet működik ilyenkor másképp, hanem a férfi is. Az édesapák tesztoszteronszintje is alacsonyabb lesz, ami vágycsökkenést eredményez. A kérdés ilyenkor az, hogy merünk-e egyáltalán a testi jeleknek helyt adni? El tudjuk-e fogadni, hogy egy időre a szexualitás más helyre kerül az életünkben?

Férfiszemmel

A szex örömét gyerek mellett se adjuk fel!Egy férfinek sem könnyű ez az időszak. Csak annyira tud részesévé tud válni az eseményeknek, amennyire az anya megosztja vele ezeket. Ezért különösen fontos, hogy ne szakadjon ki a család életéből. Ebben a folyamatban úgy segíthetjük, ha merünk megosztani vele feladatokat, ha elmondjuk, mi zajlik bennünk. Mindeközben nagyon lényeges azt is tisztázni, maga a férfi mit szeretne, ő hogyan képzeli a saját apaságát. Ebben nem a trendekre vagy a hagyományos sémákra kellene figyelni, hanem a tényleges igényeire. Azt kellene tudni, ő mit szeretne, számára mi volna a fontos, neki mennyire hiányzik a szex, mi az, amit még tolerálni tud és mi az, amit már nem.

„Az élet sok esetben megnehezíti az érzések kölcsönös megosztását – véli a szexoktató. –  Amikor az apa hazajön a munka után, nehezen fogja viselni, ha az anya ráönti a napi élményeit, ha egyből át akarja adni neki a gyereket. Egyszerűen mert fáradt. A feladatokat is nehéz megosztani ilyen helyzetben. Ezek a szexualitástól látszólag különálló körülmények igenis hatással vannak a libidónkra. Ha azt szeretnénk, hogy a szexuális életünk visszatérjen a régi kerékvágásba, akkor azokon a körülményeken kellene segítenünk, amelyek nekünk gondot okoznak.”

Vagyis ha túl fáradtnak érezzük magunkat, akkor el kell érnünk, hogy egyszer-egyszer tovább aludhassunk, ha a mindennapok monotonitása nyomaszt, akkor ki kell szakadnunk belőle egy időre – ehhez azonban az szükséges, hogy legyen kivel megosztanunk a feladatokat, hogy a pár megértse, a szex nem megy gombnyomásra, oldott légkört kell teremteni hozzá.
Nem mindegy, milyen „csomaggal” érkezünk ebbe a helyzetbe: ha egy kapcsolat elején a felek ismerik a kölcsönös bizalom, intimitás, a szerelem nyelvét, akkor képesek arra, hogy az érzéki vonzalmat megéljék az ágyon kívül a hétköznapokban, akár a reggelizőasztalnál is. Ha ez a közös nyelv létezik, akkor van miből táplálkozniuk a nyugalmi, vagy épp kihívásokkal teli időszakokban is. Az intimitás, az elmélyülés, az egymásban barangolás új utakat nyithat meg, ez viszont folyamatos figyelmet, munkát és energiát igényel. De ez az, amit tényleg érdemes „gyakorolni”, mert ezen nemcsak a kapcsolat minősége, de a családi élet összes öröme, biztonsága is múlik.

3+1 tipp, hogy megint jó legyen

1. Szervezzünk randit, hogy csak ketten együtt lehessünk, spontán ugyanis nem lesz időnk egymásra!
2. Az együtt töltött időben újra kell építenünk a kapcsolatot. Ismét rá kell találni egymásra, meg kell keresni az összekötő pontokat, amelyek gyerek nélkül is összekapcsolnak bennünket.
3. Az intimitásnak számtalan más formája van a szexen kívül. Érzéseinket kifejezhetjük például egy üzenettel, apró ajándékokkal, egymásnak szentelt idővel. Ha ez a szex nélküli időszakokban is megmarad, sokkal könnyebb lesz férfiként és nőként újra egymásra találni.

+1
Ruccanjunk ki otthonról! Sok nő mondja, és tapasztalja, hogy otthon nem ébred fel a vágya, mert csak a házimunkára és a napi feladatokra tud gondolni.

A szex örömét gyerek mellett se adjuk fel!Amikor a gyerek betoppan…

Olykor sok kreatív ötletre van szükség ahhoz, hogy egy pár szerelmi élete gyerek mellett is működjön. A csemete ugyanis a legváratlanabb pillanatokban nyithatja rájuk az ajtót, sírhat fel éjszaka és nappal. Gyakran lopni kell a csókot, mint kamaszként, vagy hirtelen támadt üres perceket kell ügyesen kihasználni. Ha erre már mindkét félben van igény, akkor csak fel kell ismerni a kínálkozó lehetőséget.

Aztán ha rajtakap a csemete bennünket? Nehéz helyzet, különösen, ha a szexualitás tabu a családban. De miért is kellene, hogy titkolni való dolog legyen a meztelenség, vagy a szeretet különféle kifejezési formája, mint a csók, az ölelés?! Ezek a gyerek számára magától értetődő dolgok. Mi tesszük szégyenletessé. Vagyis ha megkérdezi, mit csináltunk, arra a helyes válasz az, hogy szerelmeskedtünk, mert szeretjük egymást.


A szex örömét gyerek mellett se adjuk fel!A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Zöld kel-mezőkről álmodom
  • Forradalom a neten
  • Szex szülés után
  • Soma és Soma 
  • Miért keresnek rosszabbul a nők?
  • Szamócát az erkélyről
  • Rés a pajzson

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top