Aktuális

Mikor fizetik ki a magánnyugdíj reálhozamát?

A reálhozam kifizetésével kecsegtetik azokat, akik visszaléptek az állami nyugdíjrendszerbe. De mikor jutunk a pénzünkhöz, ha egyáltalán hozzájutunk?
Nem mertem kockáztatni, visszaléptem az állami nyugdíjrendszerbe. A kérdésem az lenne, hogy mikorra várható végre a reálhozam kifizetése? Annyi minden elhangzott ezzel kapcsolatban, és nekem tavasz rémlik. Tartható ez?

 Mikor fizetik ki a magánnyugdíj reálhozamát?Ács Gábor válaszol:

 Mikor fizetik ki a magánnyugdíj reálhozamát?
Hogyan lesz 30 ezer forintból 200 ezer?

Valóban, tavaly decemberben még idén tavaszra ígérte a kormány illetékese a reálhozamok kifizetését, hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy ez semmiképp sem tartható.
Miután lezárult az az időszak, ameddig a pénztártagok dönthettek a maradásról a magánrendszerben vagy a visszatérésről az államiba, már reálisabb időpontokkal rukkoltak elő. A legfrissebb az, hogy nyár végéig juthatnak hozzá az állami rendszerbe visszatérők eddigi megtakarításaik reálhozamához. Azt azért érdemes hozzátenni, hogy nem minden pénztárnál lesz reálhozam-fizetés: a pénzügyi felügyelet friss számítása szerint a 17 magánkassza közül csak 11 ért el reálhozamot. Noha ez a számítás eltérő metodikával készült, mint amit a pénztárak alkalmaznak majd, érdemes a felügyelet honlapján (pszáf.hu) megnézni, hogy a mi pénztárunk hogyan teljesített.

A reálhozammal kapcsolatos tudnivaló még, hogy ebben a hónapban küldik ki a pénztárak a maradók részére azt a kérdőívet, melyben volt a tagok megmondhatják, milyen módon kérik a reálhozam kifizetését. Aki nem nyilatkozik, annak postán küldik ki, akihez pedig nem jut el így a pénz, annak reálhozama visszakerül az állami rendszerbe. Az állami rendszerbe visszalépők portfólióját egyébként május 31-én kell felértékelniük a pénztáraknak, majd legkésőbb június 12-ig átküldik az illetékes állami hatóságnak a szükséges vagyonelemeket. Később, miután kiszámolták a reálhozamokat, az állam visszaküld a pénztáraknak annyi pénzt, amennyiből azok ki tudják fizetni a reálhozamot. Legalábbis erről szól a nemrég elfogadott törvénymódosítás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top