nlc.hu
Aktuális
Ne felejts órát állítani! Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

Ne felejts órát állítani! Vasárnap egy órával kevesebbet alszunk

Hétvégén kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2 órakor állítjuk előre az órát 1 órával.
A bioritmusok játéka

Az Európai Unió 2001-ben fektette le országaira vonatkozóan, hogy minden év márciusának és októberének utolsó vasárnapján, greenwichi idő szerint 1:00-kor történik a nyári és téli időszámításra való áttérés. Így tavasszal helyi idő szerint 2:00-kor állítjuk át az órát 3:00-ra, így hosszabbítva meg a nappalokat.
Ne felejts órát állítani! Vasárnap egy órával kevesebbet alszunkAz egy órával hosszabb természetes fényviszonyok kedveznek a munkájukat szabadtéren végzőknek, pl. az építőiparban dolgozóknak, de jókedvre derítik a késő délutánt a kertjükben, parkokban töltőket is. Az előnyök közé sorolják még a közlekedésben a látási viszonyokra gyakorolt pozitív hatást. Az egyre hangosabb kritikusok szerint a fogyasztói társadalomban a légkondicionálók terjedésével épp ellentétes hatást érünk el.

Az első nemzetközi kezdeményezések majd egy évszázadra nyúlnak vissza. Az USA néhány államában 1918-ban vezették be megtakarítási szándékkal az időeltolást. Európában az olajválság után hasonló célzattal tért át első ízben Franciaország. Magyarországon 1980 óta élünk a lehetőséggel.

A világ időtérképe tarka képet mutat. Az USA-ban nincs valamennyi államra kiterjedő egységes rendelkezés, de többségük már március 13-án időt váltott, mivel 2007-ben az európaihoz képest 3 héttel hosszabb nyári időszámításra tértek át. Afrikában és Ázsiában jellemzően nem, Európában és Észak-Amerikában a többség átállítja az órákat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top