Aktuális

Kell nekünk az atomenergia?

A japán katasztrófa eredményeként, nem meglepő módon, csökkent az atomenergia használatának lakossági támogatottsága az Egyesült Államokban. Jelenleg minden második amerikai ellenzi az atomenergia használatát.
Kell nekünk az atomenergia? Mennyi sugárzás veszélyes?

Ingadozó megítélés
A Pew Research Center friss felmérése szerint a japán fukusimai atomerőműben a földrengés eredményeként bekövetkezett baleset kimutatható változást eredményezett az amerikai közvéleménynek az atomenergia használatára vonatkozó attitűdjében. A kutatók szerint nem váratlan, hogy a robbanásról és radioaktív sugárzásról érkező hírek fényében csökkent az atomerőművek elfogadottsága a lakosság körében. A jelenlegi adatok szerint az atomenergia használatát az amerikaiak 39 százaléka támogatja, 52 százaléka azonban ellenzi.

A Pew adatai szerint a friss közvélemény-kutatás során mért adatok közel azonosak a 2005-ben végzett lekérdezés eredményeivel. A két kutatás közötti hat évben azonban folyamatos attitűdingadozást tapasztaltak. 2010-ben például a támogatók aránya volt 52 százalékos, míg az ellenzőké akkor 41 százalék körül mozgott.

A nők ellenzik, a férfiak kevésbé
A lekérdezés alapján továbbra is látható eltérés mutatható ki a nemek szerint. A férfiak hagyományosan nagyobb arányban támogatják az atomenergia használatát, mint a nők. A friss adatok szerint a férfiak 53 százaléka támogatja, 42 százaléka ellenzi, míg a nők körében 26 százalékos a támogatók aránya és 63 százalékos az ellenzőké.

Biztonságosabb-e egy amerikai erőmű?
A felmérés során a kutatók az amerikai atomerőművek biztonságosságának megítélésére is rákérdeztek. A válaszok szerint az amerikaiak 24 százaléka véli úgy, hogy hazájukban biztonságosabban vannak megépítve a létesítmények, mint Japánban, azonban a többség (53%) úgy hiszi, a két ország atomerőműveinek biztonságossága azonos mértékű. Tízből egy válaszadó gondolja úgy, hogy az amerikai erőművek veszélyesebbek, mint a Japánban találhatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top