Aktuális

Candida – mítosz és valóság

Az életmódunk – a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány –, vagy maga az előrehaladt életkor gyakran okoz olyan tüneteket, amelyektől szeretnénk ugyan megszabadulni, de különösebb változtatás nélkül. Ilyenkor szoktunk elszánt immunerősítésbe kezdeni – divatos csodaszereket fogyasztani. És találunk hozzá az interneten valami általános kórt, amit magunkra illőnek találunk – például az úgynevezett candida-betegséget. Vajon van ilyen?

Régóta az egyik legdivatosabb öndiagnózis az úgynevezett candida-betegség. Az interneten az alábbi tünetekkel szokták jellemezni: haspuffadás, gyomorégés, bélgörcs, rossz lehelet, székrekedés vagy hasmenés, végbél környéki viszketés, emlékezetzavar, alvászavar, erős fáradtság, levertség, depresszió, labilis kedélyállapot, allergiás reakciók, bőrkiütés, a bőr kivörösödése, ekcéma, látászavarok (homályos látás, kettős látás), a felső légutak gyakori gyulladása, hólyaghurut, prosztatagyulladás, hüvelyi folyás, petefészekciszta, meddőség. Ki ne találna köztük ismerős panaszt? És ha igen, máris megkezdődik a végeérhetetlen és többnyire eredménytelen „candidaűzés”, melynek lényege: az immunrendszer megerősítése, és a szigorú diéta, melynek célja, hogy „a gombák eledelének kiiktatásával csökkentsük a szervezet elsavasodásának mértékét” – írja a „candida-szakirodalom”. A kettős gyógymód méregdrága – számtalan liter méregtelenítő teát, bélbaktérium-készítményt, „gombaellenes” szert kell lenyomnunk a torkunkon –, és sokkal jelentősebb önmegtartóztatást igényel, mint azt előre gondolnánk. Kérdés, van-e értelme?

A „candida-túlszaporodás” mítosza

Dr. Máthé Miklós
Dr. Máthé Miklós
a Semmelweis Egyetem Bőr-,
Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának
szakorvosa

Dr. Máthé Miklós, a Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinikájának szakorvosa hangsúlyozza:

– A candida sokaknál természetesen is előfordul a száj nyálkahártyáján, a belekben. A nők 10-15 százaléka a hüvelyében is hordoz – általában candida albicans – gombát, sokszor tünetmentesen. De nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra, hogy amúgy egészséges emberek alvási, erőnléti, szexuális, gyomor-bélrendszeri vagy allergiás problémái hátterében candida gombák túlszaporodása állna. Erről hivatalos állásfoglalást is kiadott az Infektológiai Szakmai Kollégium. A candida azért lehetett ilyen „kitüntetett” kórokozó, mert sok embernél valóban kimutatható a jelenléte, de csak keveseknél okoz panaszokat. Nőknél jelentkezhet gombás eredetű visszatérő makacs hüvelyi fertőzés, folyás, illetve idős embereknél – különösen cukorbetegeknél, vagy akik valamilyen kivehető fogművet hordanak – kínzó szájnyálkahártya-problémák. Kisgyermekeknél is olykor visszatérően jelentkezik szájpenész.
Ha ráismerünk magunkban némely panaszra azok közül, amelyeket az interneten az úgynevezett candida-szakirodalom leír, neurológiai vagy gasztroenterológiai kivizsgálás tisztázhatja ezek eredetét. Például a kettős látás lehet akár hipofízistumor tünete is. Az esetleges gyulladásos bélbetegségeket sem szabad kezeletlenül hagyni, netán egy meglehetősen sajátos logikájú diétával és bélmosással kezelni.

Nagyon súlyos, az immunrendszert legyengítő betegségek – például leukémia, limfóma – esetében valóban elszaporodhat a gomba, ilyenkor laboratóriumi tenyésztéssel mutatják ki, és erős gombaölő gyógyszerekkel kezelik a beteget.

Mi bajunk lehet egy kis diétától?

A népbetegségként szerepelő „candida-kórt” – az auravizsgálattól a biorezonanciáig – sokféle diagnosztikai módszerekkel szokták igazolni. Ezek közt használnak bőrgyógyászati teszteket is, és az eredmény szinte mindenkinél pozitív lesz, hiszen a kórokozó a legtöbb szervezet számára ismerős.

Kérdés, mi bajunk lehet, ha „candida-kúrába” kezdünk, hiszen a kezelési módszerek látszólag ártalmatlanok? Az immunerősítés és a szénhidrát- és élesztőmentes diéta akár még hasznos is lehet, gondolják sokan. Valójában szénhidrátra szüksége van a szervezetnek, annak pedig komoly ártalmai lehetnek, ha valaki képzelt súlyos betegséget kezelget magában évekig.

1. Azért, mert nagyon sokba kerül.
2. Mert számos beteg a „kúra” végére pszichiátriai támogatásra szorul, a kemény diéta miatti – bűntudatokkal vegyes – önsanyargatás, illetve a sikertelenség miatt.
3. Mert esetleg valóban létező organikus betegségek kezelése helyett jóvátehetetlenül elmegy az idő egy hosszadalmas candida-kúrával.

Amikor a candida valóban betegít

Candida – mítosz és valóságA nők jelentős hányada hordozója a candida albicansnak úgy, hogy a tünetmentesség olykor tünetes állapotba fordul át.

– Fontos tudni, hogy a candida-fertőzés nem szexuális úton terjed – hangsúlyozza dr. Máthé Miklós. – Előfordulhat, hogy a nőről terjed át a férfipartnerre, és a férfinál okoz fájdalmas és kellemetlen panaszokat.
Sok házassági krízist előzhet tehát meg ennek szem előtt tartása. Ne gyanúsítsuk a párunkat félrelépéssel, ha visszatérő candidás fertőzésünk van!
A szakember szerint annak, akinek évente többször is visszatérő tünetei vannak, sokszor nagy kihívást jelent a candidától való megszabadulás. Az ismétlődő tüneteket okozhatja ugyanaz a gombatörzs is, de lehet másik is.

– A kiújuló fertőzés oka általában az – folytatja Máthé Miklós –, hogy a makacs kórokozó képes megbújni a nemi szerv külső nedves zugaiban, majd a kezelés után visszatérni. A hirtelen belobbanáshoz akár egy szexuális együttléttel járó hormonváltozás is elég lehet. De a hüvely természetes baktériumflórájának megváltozását okozhatja több körülmény is, például antibiotikum vagy fogamzásgátlók szedése, cukorbetegség. Ami az eredményes kezelést illeti, fontos, hogy nemi gyógyászatban jártas szakemberhez forduljunk. Elsődleges feltétel a pontos diagnózis. A hüvely akut fertőzése ugyanis lehet gombás vagy bakteriális eredetű, és a tünetek nem mindig különböztethetők meg első ránézésre. Emiatt fontos lehet a laboratóriumi tenyésztés is.

Jó, ha megfogadja…

Visszatérő hüvelygomba esetén jó, ha megfogadunk néhány életmódbeli tanácsot.
Nem árt, ha a fertőzésre hajlamos személy:
  – diétázik: kevés szénhidrátot fogyaszt,
  – műszálas vagy pamut alsóneműt hord,
  – fogyaszt élőflórás joghurtot, kefirt.
De mindezek önmagukban nem elegendőek a gyógyuláshoz.

Candida – mítosz és valóságA cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  •  Mi lesz az ukrán béranyától született gyermekek sorsa?
  • Candida – mítosz és valóság
  • Böjtös ételek
  • Szerinted mitől esnek szét a házasságok?
  • Egy élet szerelme, egy élet sikere – Címlapon Elizabeth Taylor
  • Rajzoljunk a jobb agyféltekénkkel!

Ha szeretnél előfizetni a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top