Aktuális

Mi lesz az ukrán béranyától született babák sorsa?

Nemrégiben két francia férfi két (a hírek szerint gyógyszerrel lenyugtatott) csecsemőt akart átcsempészni az ukrán-magyar határon. A tudósítások alapján, bár a babákat béranya szülte, az egyik francia férfi a genetikai édesapjuk. Vajon ki, hol követett el hibát – hiszen a béranyaprogram Ukrajnában legális –, és mi lesz a babákkal?

Már korábban is írtunk róla, hogy a béranyaprogram legális Ukrajnában, és külföldiek is részt vehetnek benne – bizonyos feltételek mellett. Akkor hát mi történhetett ebben az esetben, kell-e félniük a külföldi pároknak a programban való részvételtől, és legfőképpen: mi vár a babákra, akikre egy furgon ülése alatt bukkantak a vámosok?
Lapzártánkkor a teljes történetet nem ismerjük, még sok a találgatás, de valószínűsíthető, hogy a legális programot pontosan a babák édesapja (szülei) vitte/vitték illegális útra.

Legális eljárást tereltek illegális mederbe

– Az adott eset alaposabb ismerete nélkül is azt mondhatom, hogy az ukrán ügyvédek csak addig vállalják a béranyaprogramban részt vevő páciensek ügyét, amíg a baba megkapja a születési anyakönyvi kivonatot. Ez állítólag ebben az esetben is megtörtént – magyarázza dr. Gál Tünde nemzetközi jogász-közgazdász, aki külföldi párokat is szokott segíteni az ukrán béranyaprogramban. – Az anyakönyvi kivonatba nem a béranya neve kerül anyaként, hanem a genetikai anya, illetve apa neve. Igen ám, de ezzel az anyakönyvi kivonattal a baba még nem lépheti át a határt!

A határátlépéshez, kiutazáshoz a gyereknek útlevélre, vagy külképviseleti engedélyre van szüksége. Ezt a leendő szülőpár országának külképviseletétől lehet igényelni meghatározott dokumentumokkal és a gyerek születési anyakönyvi kivonatával. Nem tudom, hogy a francia pár megtette-e ezt? Ha igen, akkor előfordulhat, hogy az ügyintézés hosszabb időt vett volna igénybe, és a gyerekek szülei türelmetlenek voltak. Egy ilyen eljárás ugyanis ritkán (például valamilyen formai hiba miatt) akár hónapokat is igénybe vehet, és addig a baba nem hagyhatja el az országot, de persze a szülők vele maradhatnak. Ha türelmetlen is volt a francia pár, a lehető legrosszabb megoldást választották: ki akarták csempészni a gyereket, és ezzel a legális eljárást illegális mederbe terelték.  

Állami gondozásba is kerülhetnek…

– Mi történt volna, ha nem veszik észre a határon a babákat?
– Akkor akár az is lehet, hogy Franciaországban simán honosították volna a születési anyakönyvi kivonatukat, és nem kérdezik meg, hogyan, milyen papírokkal utaztak haza a babák. Egyébként azon is csodálkozom, hogy a hírek szerint az ukrán hatóságok keresik a béranyát – ugyanis a kórházban igazolni tudják (ezt muszáj is dokumentálniuk), hogy ki hozta világra a babákat, és természetesen a szülők szerződéseiben is rögzítik a béranya nevét. Ha véleményt kell mondanom: szerintem ez a házaspár a legrosszabb megoldást választotta, nem volt kint francia ügyvédjük, aki segített volna nekik, illetve, ha Magyarországon keresztül vitték volna haza a gyerekeket, természetesen útlevéllel, akkor magyar jogász bevonása is ajánlott lett volna. Sajnos, így megfordult a bizonyítási teher: gyerekcsempészet a vád, és azt is bizonyítania kell a házaspárnak, hogy minden szabályosan történt: házasok, ők a babák genetikai szülei, és jogos volt a béranyaprogramban való részvételük.

– Mi lesz addig a csecsemőkkel?
– A bizonyítás idejére az állam felügyelete alatt maradnak. Ha valami nem volt szabályos a programban, akkor sajnos az is elképzelhető, hogy állami gondozásba kerülnek. Sajnos, volt már néhány hasonló eset Ukrajnában, ami egyáltalán nem tesz jót az egyébként szabályozottan és jól működő ukrán lombikbébiprogramnak, és ami a legfontosabb: pici gyerekeket sodor veszélybe, és ahelyett, hogy azoknak a szülőknek az otthonában nőhetnének fel, akik annyira várták őket, ukrán állami gondozásba kerülnek…

Hét év börtönit is kaphat a gyerekcsempész

A babákat a határon átcsempésző férfiakra egy ukrán internetes portál szerint akár hét év börtön is várhat. Szakértőnk szerint egyébként is fokozott az ellenőrzés az ukrán-magyar határon, és csempészett cigarettákat keresve minden autót alaposan átvizsgálnak a vámosok, nem beszélve arról, hogy rendszeresen több órát kell várakozni a határon. Az eset egyik tanulsága, hogy egy külföldi párnak a saját országából is kellene jogászt választania, aki segít nekik a kinti – szabályos! – ügyintézésben, illetve nagyon ajánlott türelemmel kivárni, amíg a baba – a hatóságokkal együttműködve – megkapja az összes iratát, amellyel elhagyhatja az országot.

Szakértőnk már korábban is mesélt róla, milyen szigorú írott és íratlan szabályai vannak az ukrán programban való részvételnek, de sokan sajnos nem tájékozódnak alaposan, és ennek komoly ára lehet.
  • Az ukrán béranyaprogramban kizárólag házaspárok vehetnek részt, csak akkor, ha egészségügyi probléma miatt indokolt a béranya igénybe vétele.
  • Nem ajánlatos találomra klinikát választani. Meg kell találni a korrekt klinikákat, nagyon sok szerződést kell kötni a program végéig.
  • Meg kell találni a kinti ügyvédi irodák közül is azokat, amelyek gyorsan, korrektül és szabályosan végzik a dolgukat.
  • Nem szabad elfelejteni, hogy az ukrán ügyvédek „kiszállnak” az ügyből, amikor elkészül a gyerek Ezután még engedélyt kell kérni a hatóságoktól – a megfelelő dokumentumok birtokában – a gyermek hazavitelére!
  • Hazaérkezve következnie kell a honosítási eljárásnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top