Aktuális

Örülhetnek a BAR-listáról lekerült adósok

Úgy néz ki, hogy lekerültem végre a BAR-listáról. Kérdésem nagyon egyszerű: ez azt jelenti, hogy mostantól újra adnak a bankok nekem hitelt? Az olvasó kérdez, Ács Gábor válaszol.
Örülhetnek a BAR-listáról lekerült adósokMilyen hitelt válasszak? 

Ha nagyon leegyszerűsítjük a dolgot, akkor valóban ezt jelenti, közel 100 ezer ember örülhet most. Akik viszont nem voltak rajta a listán, azok kissé rosszul járnak. Az történt ugyanis, hogy a hajdani rettegett BAR-lista (amit most KHR-nek rövidítünk a Központi Hitelinformációs Rendszerből) szabályozása megváltozott.

Eddig ha valaki rákerült, öt évig nem tudott megszabadulni, most viszont egy évre csökkent ez az időtartam. Aki tehát rendezte minden tartozását, egy év után úgy leveszik a listáról, hogy onnan kezdve soha nem is lesz nyoma annak, hogy valaha rajta volt.
A legelső törléseket március 31-ig kellett megtenni, s több mint 98 ezer nevet, valamint a hozzájuk kapcsolódó 232 ezer hitelmulasztást vettek ki a rendszerből. 

Örülhetnek a BAR-listáról lekerült adósok

A változás azok számára is örömet okozhat, akik soha sem tartoztak bankoknak, de például kezességet vállaltak valakiért, aki később elcsúszott a törlesztéssel. Így is fel lehetett ugyanis kerülni. De olyanok is vannak a KHR-ben, akik egyszerű figyelmetlenségből nem töltötték vissza több mint 3 hónapig a hitelkártyához tartozó hitelkeretüket. A lényeg tehát, hogy a lekerülők újra hitelképesek lettek, aki viszont soha nem volt a listán, most bosszankodhat. Eddig ugyanis nekik a bankok kedvezményes kamattal kedveskedtek, most viszont a pénzintézet nem tudhatja, hogy az adott hiteligénylő épp most jött le a listáról, vagy soha nem is volt rajta. Így nem tud kedvezményt adni a kisebb kockázatú ügyfeleknek, azonos elbírálás alá esik a soha meg nem csúszó, illetve a listán hosszabb időt eltöltő, arról épp csak lekerülő hitelkérelmező. A szakértők szerint teljesen egyértelmű, hogy összességében emiatt nőni fognak a hitelek kamatai, de ennek mértékéről majd csak hónapok múlva kapunk pontos információt a nemzeti bank adatsoraiból.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top