Aktuális

Korlátoznád az abortuszt?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

kiscsibe: Nem. Ha egy nő nem akar gyereket, senki és semmi nem tudja rákényszeríteni, hogy megszülje. Ha szigorítanák a feltételeket, csak nagyobb lenne a szlovák, osztrák, ukrán, román klinikák látogatottsága, és elterjednének az életveszélyes otthoni módszerek.

Lillaréka:
Erről a kérdésről férfiak vitáznak a parlamentben, holott nem ők viszik a bőrüket a vásárra. Nagyon remélem, hogy nem szigorítják meg a mostani magzatvédelmi törvényt. Hozzanak olyan intézkedéseket, hogy kevesebb legyen az abortusz, de ne a korlátozás miatt, hanem mert a már megfogant életeket bátran merik vállalni a szülők.

vitosa
: Az abortusz szükséges rossz. Ki megy abortuszra? Egyrészt, aki felelőtlen, nem védekezett és teherbe esett. Aki felelősen védekezett, de a módszerbe valamiért hiba csúszott, viszont a gyereket nem akarja megtartani. És aki szeretne gyermeket, de egészségügyi okból nem tarthatja meg a terhességet.  Ez utóbbi kettőnek egészen biztosan mély nyomokat hagy a lelkében az abortusz. Aki eljut odáig, hogy az abortusz mellett döntsön, többnyire jól meggondolta a pró és kontra érveket.

bandi: Nem értem, miért hiszik, hogy a nők passzióból döntenek az abortusz mellett. A többséget igenis megviseli egy ilyen döntés, nem kell mindezt még törvényileg is nehezíteni. Attól, hogy valakinek nem engedik az abortuszt, nem lesznek ideálisabbak a körülményei a gyermekvállaláshoz.

avibuvi: Nem értem, miért sírunk, hogy sok az abortusz, ameddig a fogamzásgátló tabletták annyira drágák, hogy nagyon sokan nem tudják, nem akarják megvenni. Először talán át kellene gondolni a megelőzést, és bizonyos rétegeknek ingyen vagy nagyon olcsón biztosítani a fogamzásgátlókat. Ebben az országban valahogy mindent fordítva kezdünk! Szigorúbb korlátozás esetén valószínűleg kevesebb lenne az abortusz, de az is biztos, hogy több gyerek kerülne intézetbe.

Orso-borso: Időben elkezdett szakszerű szexuális felvilágosításra volna szükség, ami nemcsak arra terjed ki, hogy hogyan kell felhúzni az óvszert, hanem mondjuk arra is, hogy a megfogant babának mennyi idő után dobog a szíve, fejlődnek ki az egyes testrészei, és hogy néz ki egy magzat akkor, amikor elveszik az életét. Azt hiszem, ez sokakat megdöbbentene.

macska: Rettenetes dolog egy abortusz, sajnos már átéltem. Védekeztünk, mégis terhes lettem. Egyéves múlt akkor fiam. De ha akkor még egy gyereket szülök, már nem lenne fedél a fejünk felett. Sőt, talán szüleimnek sem, akik akkor vesztették el munkájukat és segítenem kellett őket. Abban a helyzetben lehetetlen volt számomra a gyerekvállalás. Én nem korlátoznám ezt a jogot.

kar-ton-hal:
Ma sok esetben a saját családunk eltartása is komoly gond. Szülessen még egy sor olyan gyerek, akiket a társadalom tart el? Képes lesz potenciális adófizetőt nevelni belőlük? Ne értsen félre senki, de sajnos itt, most ez a helyzet. Ezek után szigorítani az ab-t, a legnagyobb felelőtlenség. Inkább az örökbefogadási hercehurcát könnyíteném meg.

gyo67: Sokan azért szülik meg a gyereket, mert 30 ezer a terhességmegszakítás ára. Az a minimálisnál is kisebb bérből tengődő nő, aki véletlenül teherbe esett, megengedheti magának, hogy elvetesse? Meg kellene adni a nőknek a jogot, hogy saját maguk döntsenek. És igen: aki nem tudja vállalni a becsúszott terhességet, azt támogatni kell.
Következő heti feltevésünk: Ki a fontosabb, a férj vagy a gyerek?

                                                                        Szóvá teszem

Miért jöttem haza „kintről”? (NL 2010/31.)
Cikkünkben egy, az Egyesült Államokban munkát vállalt magyar apa is elmesélte hazatérésének okait. Főként az ottani gyerekek és szülők közti szerinte rideg, formális kapcsolatról szólt. „Kint természetes, hogy egy tizenéves már csak aludni és pénzt kérni jár haza” – mondta egyebek mellett. Egy kanadai olvasónk vitatkozik vele; adatokat, saját tapasztalatokat sorolva. Leveléből idézünk.

„Talán meglepő, de Amerikában sok szülő csupán a saját anyagi erejéből nem tudja a gyerekeit egyetemen taníttatni. A tanulmányok befejeztével egy diák (vagy a szülei) adóssága átlagosan 23 000 USD (4 600 000 HUF) körül van. A fiatalok jelentős része ezért már 16 éves korban munkát vállal, eleinte többnyire heti nyolc-tíz órát. Sok diák kénytelen szüleitől távol keresni egyetemet, mégis, az egyetemista fiatalok 60 százaléka lakik a szüleinél tanulmányai során. A felmérések alig mutatnak ki különbséget az EU fejlettebb országaiban élő diákok és amerikai társaik között. Talán a leglényegesebb, hogy az amerikaiak sokkal individuálisabbak, mint európai társaik. Nem kételkedem abban, hogy nem minden amerikai fiatal van jó viszonyban a szüleivel. De mindössze 33 százalékuk szeretne a szüleitől elköltözni az egyetemi tanulmányok kezdetén.”
Gévay Béla
Montreal, Kanada

                                                                  Találkozzunk újra!

A Budapesti Közgazdasági Technikum Közlekedési Tagozatának 1961-ben végzett IV/a osztályos tanulói (oszt. főnök: Nyári Józsefné) 50. érettségi találkozójukat szervezik. Az osztálytársak jelentkezését várja:
Dombi Andrásné (Felkai Eta), tel: 316-13-79
e-mail: hozsuzs19@gmail.com

                                                                 JOGI TANÁCSUNK

A férjem előző házasságából született gyermeke után a fizetése 20%-át fizeti gyermektartásként. Időközben nekünk is született közös gyermekünk. A kérdésem az, hogy mennyi ideig kell gyermektartást fizetni az előző házasságból született gyermek után? Az új közös gyermek léte miatt nem kellett volna önmagában is csökkenteni a tartásdíjat?

Dr. Magyari Csilla válasza
A férje gyermeke még nagykorúként is tartásdíjra lehet jogosult, ha erre a szükséges tanulmányai folytatása érdekében rászorul. Innentől kezdve azonban – a kiskorú gyermekekre vonatkozó szabályoktól eltérően – a gyerek olyan mértékben részesülhet csak tartásdíjban, amilyen mértékben a kötelezett szülő önmaga fenntartásán felül azt megfizetni képes. Szükségesnek minősülnek a tanulmányok akkor, ha az az első szakma, szakképezettség megszerzéséhez kellő tanfolyam vagy felsőfokú tanulmány. Ekkor a szülő nem mondhatja azt, hogy a gyermek inkább létesítsen munkaviszonyt és ebből fedezze tanulmányait. A szükséges tanulmányok folyamatosságát nem érinti az indokolt megszakítás (pl. gyakorlati idő). Viszont szünetel ekkor is a tartási kötelezettség, ha a megszakítás ideje alatt a gyermek megélhetése biztosítva van, vagy arról maga képes gondoskodni. A gyermeknek kötelessége, hogy a tanulmányait a tőle elvárható legjobb eredménnyel végezze annak érdekében, hogy a jogszabályban biztosított kedvezményeket (pl. tandíjkedvezmény, ösztöndíj stb.) megkapja, és ezzel a szülő tartási terheit enyhítse. Amennyiben nem így tesz és évismétlésre kényszerül, úgy az adott képzésre előírt képzési idő elteltével a tartásra kötelezett szülő kérheti a bíróságtól a tartásra való kötelezettség megszüntetését.
A tartásdíj összegének megállapításánál figyelembe kell venni, hogy a kötelezettel szemben érvényesíthető összes tartási igény a jövedelme 50 százalékát nem haladhatja meg. A férjének a külön nevelkedő gyermeke után járó tartásdíját megítélő bíróságnál kell kérnie a tartásdíj csökkentését a körülmények megváltozására figyelemmel, ezt a bíróság hivatalból nem módosítja.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top