Aktuális

Püspökkenyér a sztárséf konyhájából

Van abban kegyetlenség, hogy karácsony csak egyszer fordul elő évente, de ez a legkevésbé sem elegendő ok arra, hogy a remek karácsonyi süteményeket csakis decemberben süssük meg.

A püspökkenyér nagy kedvencem, tömör tésztájából barátságosan integetnek ki az aszalt gyümölcsök, nem is hiszik el, hogy hideg van már javából, ők még a nyarat hordozzák, pedig a kalács vastag porcukor-hó alatt szendereg. Idilli kép, egy képeslapra kívánkozó téli angol falu sem vetekedhetne vele, még akkor sem, ha maga Miss Marple kötöget az egyik kandalló előtt.
Nem igazság tehát, hogy püspökkenyeret csak karácsonykor ehetünk, logika sincs benne, hiszen püspökök és kenyerek is vannak karácsony előtt, illetve után, miért is ne lehetne akkor püspökkenyér is?! Nagyon ünnepszagú eledel, az már igaz, de hát ezen ne múljon, készítsük ünnepkor, van piros betűs nap elég. Azaz munkavállalói szemszögből talán nem elég, de egy püspökkenyér-muffin rendelkezik azzal a beépített tulajdonsággal, hogy bármilyen fekete betűs napot pirosra színez, de legalábbis sötét rózsaszínűre. Vagy püspöklilára.

S mivel mégiscsak tavasz van, a tetejére nem cukordér, hanem kókuszgyep kerül, hiszen már nem fehér a világ, hanem zöldül bőszen, pattognak a rügyek és újra terjesztik a régi rémhíreket a pletykás verebek.
Egy veszélyre azonban fel kell hívnom a figyelmet: a püspökkenyér-muffin, noha nagyon egyszerű tésztából készül, nem múlik el nyomtalanul. Nemcsak emlékeinkben marad meg, hanem egy ideig rajtunk is, mivel a kókuszreszelék-pázsit előállításához zöld ételfesték kell, s ha nem használunk gumikesztyűt, akkor két napig olyanok lesznek az ujjaink, mint egy örök árnyék borította pagonyban élő mohatündéré. De hát mohatündérnek lenni jó, nem?

Aszalt szilvás püspökkenyér-muffin

Püspök úrnak, szeretettel 20 dkg vaj, 20 dkg rétesliszt, 20 dkg cukor, 4 tojás, 10 dkg aszalt szilva, 15 dkg porcukor, 10 dkg kókuszreszelék, zöld ételfesték, színes csokigolyók

1. Az aszalt szilvát vágjuk kis kockákra. Ha túl keménynek találjuk a szilvát, akkor egy-két evőkanálnyi vizet aláöntve pároljuk néhány percig, ettől megpuhul. Rumban is lehet, és ne törődjenek a sopánkodással, mert ha felforralják, abból a gyűszűnyi rumból is elillan a mákszemnyi alkohol. De tényleg csak gyűszűnyi rumban.

2. A vajat hagyjuk meglágyulni. Elektromos habverővel keverjük habosra, szórjuk hozzá a cukrot, keverjük azzal is 3-4 percig, majd adjuk hozzá egyenként a tojásokat. Miután azokkal is homogén krémmé kevertük, szitáljuk bele a réteslisztet, újabb keverés, az aszalt szilva, végső keverés, ezúttal csak negyed percig, és mehet a muffinformákban a 180 fokos sütőbe, nagyjából 25–30 percre.

3. A kókuszreszelékre csöpögtessük rá a zöld ételfestéket és jól morzsoljuk össze, amíg valóban fűszerű lesz. A porcukorból egy-két kanálnyi vízzel keverjünk mázat, kanalazzuk a kihűlt püspökkenyér-muffinok tetejére, és hintsük meg a kókuszreszelékkel. A záróakkord az, amikor a hamis pázsiton elhelyezzük a színes csokidrazsékat.

Püspök úrnak, szeretettel A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Teremtsünk időt a családra
  • Most rólam van szó – + 7 oldal a lélekről
  • Trokán Péter és lányai
  • 6 farmer, 6 alak
  • Bátor Tábor – négy önkéntes vallomása
  • Ezotéria – Mi köze a Szaturnusznak az arab forradalmakhoz
  • Marton Levente kulinarista
  • Cukros gyerek a családban
  • Szigorúbb abortuszszabályok jönnek  

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top