Aktuális

A kétkezi munka jövője

Milyen munkát válasszunk? Tanuljunk tovább főiskolán, vagy minél hamarabb szerezzünk egy "tisztességes" szakmát?
Az unokabátyám Berlinben él, ahol az utóbbi évtizedben a szakmunkások társadalmi presztízse ugrásszerűen nőtt meg. Ma ott egy bádogos, vízvezeték-szerelő, lakatos vagy szobafestő két dologban élvez kivételezést a magasabban képzett munkavállalói csoportotokkal szemben: a munkahelye és megélhetése biztonságosságát, illetve a jövedelmének mértékét tekintve. Ugyanis ezekben a szférákban nem volt érzékelhető a világválság hatása, viszont az egyre élesedő munkaerőhiány magasra srófolta az órabéreket, így némely foglalkozás esetében megközelítette, sőt meg is előzte a menedzserek juttatási csomagját.

Lányi Ferenc oktatásszervező–pedagógus szerint ez a jelenség a hazai munkaerőpiacot is kezdi átrendezni, mert ami ma tőlünk nyugatra tendenciózus gyakorlat, néhány év múlva valószínűleg itt is azzá válik. Ennek oka a szakmunkásképzés klasszikus rendszerének összeomlása és a társadalmi szemléletváltás együttes hatása, ami a felsőoktatás irányába terelte a pályaválasztás előtt állók, arra nem kompetens csoportját is. A szakember szerint ezért van az, hogy tízszer, tizenötször annyi diplomás kerül ki évente a főiskolák, egyetemek padjaiból, mint amennyire a gazdaságnak szüksége van.

Régebben a diploma a karrier, a biztos, megbecsült állás szinonimája volt, mert már a felvételihez is nagyon erős szűrőkön kellett átjutniuk a jelentkezőknek, akik éppen hogy voltak annyian, amennyi szabad álláshely akkor keletkezett. Ezt a rendszert a fizetős egyetemek, főiskolák liberális felvételi konstrukcióival sikerült feloldani, aminek az eredményeképpen felhígultak a diplomás szakmák, a kétkezi szakmunkásoké viszont sűrűsödött.

A kétkezi munka jövőjeÁcsolás, állványozás, festés

Ha ma valakinek sürgősen szüksége van egy szakemberre, aki professzionális módon javítja meg a tetőt, a mosógépet vagy a szétrepedt vízvezetéket, bizony sorba kell állnia – hangsúlyozza Horváth Júlia munkaerőközvetítési-kölcsönzési koordinátor, aki szerint ezek a munkakörök a felértékelődés stádiumában vannak. Különösen a lakossági szolgáltatásra specializálódott szakmák esetében figyelhető meg, hogy az egyre nagyobb igény milyen komoly értéknövekedést eredményezett az esetükben.

A kétkezi munka jövője

Azok a szolgáltatók, akik lakásokhoz, házakhoz vonulnak ki, és ott precíz, pontos és tisztességes munkát hagynak maguk után, hónapokra előre vannak betáblázva. Természetesen a keresetükön is érezhető ez a fajta értéknövekedés. Horváth Júlia szerint ma egy megbízható, jó referenciákkal bíró szobafestő akár három-ötszázezer forintot is megkeres. Ezért van túljelentkezés az ilyen típusú képzési programokon, ahol a legnagyobb százalékban diplomás munkanélküliek igyekeznek eladható szakmához jutni – állítja Lányi Ferenc oktatásszervező. A társadalom természete szerint érvényes szabály, hogy amikor vákuum keletkezik valamilyen szegmensben, azonnal beindul a kiegyenlítődés, hogy visszaálljon a harmónia, az egyensúly.

A folytatásért kattints! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top