Aktuális

Hogyan spórolnak a gazdagok?

A szupergazdagokat is takarékoskodásra készteti a válság, még ha az ő spórolási trükkjeik nem is egészen azonosak az átlagemberéivel. Ha nem is kell megváltoztatniuk a hétköznapi életstílusukat, az extrákról az ő köreikben is egyre többen lemondanak. Sokkal kevesebb lett például a magánrepülő…

A nehéz gazdasági időkben nem tűnik rossz ötletnek, ha egy háziasszony a blogján tippeket ajánl arra, hogyan húzzuk szorosabbra a nadrágszíjat. De amikor azt olvassuk, a szóban forgó családanya számára a megszorítások kevesebb helikopterhasználatot és Prada inget jelentenek, világossá válik, a „recesszió”  szó néhányaknak mást jelent, mint a többségnek. Még véletlenül sem azt, hogy kevesebbet járnak étterembe vagy lemondják a drága kábeltévé-előfizetést.

A Maldív-szigetek helyett családi nyaralóban pihennek

Ez volt a helyzet az Austerity Mum (Egy anya a megszorítások idején) című brit blog szerzőjével, Lisa Unwinnel is, aki internetes naplójában név nélkül publikálta a családi költségvetés megzabolázására tett kísérleteit – mindaddig, amíg a személyazonossága nyilvánosságra nem került. Az azóta méltán elhíresült blogban a szerző a családi nyaralások költségeinek lefaragására azt ajánlja, fogjuk vissza magunkat a privát helikopter használatában, és töröltessük a Maldív-szigeteki kiruccanást is, pihenjünk helyette a Francia-Alpokban lévő családi nyaralóban. Lisa azon is elmorfondírozik, milyen sikeresen újraértelmezte a háborús évek híres mondását, a Make Do and Mend!-et  (Készítsd el, javítsd meg!), amikor a férje elkopott sarkú Berluti cipőit nem dobta ki, hanem elvitte egy speciális és méregdrága cipészhez.

A családfő továbbra is csak méretre készült inget hajlandó felvenni

A blog, amely megkapó részletességgel tárgyalta írója extravagáns életstílusát, megjelenése után nem sokkal az internet egyik legnépszerűbb olvasnivalója lett. A 44 éves Lisa férje, Ashley Unwin a londoni Cityben dolgozik egy pénzügyi tanácsadó cég vezetőjeként, évi 500 ezer fontos (150 millió forintos) fizetésért. Ő maga egy könyvvizsgáló cég korábbi kommunikációs igazgatója, a férjét pedig a blogban csak mint „Chief Spending Officer”-t, azaz a pénzköltésért felelős főnököt emlegeti. Arról ír, hogy élete másik fele egy ideje csak méretre készült ingekben hajlandó járni, „Már a Prada sem felel meg neki többé, de arra már nem emlékszem, hogy miért”.

Ashley Unwin
Ashley Unwin

 
Luxusélelmiszer-áruház helyett hipermarket?

Blogjában bejelenti, a férjével úgy döntöttek, megszorításokat kell bevezetniük a családi költségvetésben azok után, hogy ’csilliárd’ fontért vettek meg egy György-korabeli házat London egyik elit negyedében, a legnagyobb és legelőkelőbb ingatlant az utcában. „Nem lesznek új ruhák sem nekem, sem neki, sem új táskák, ékszerek, cipők, kozmetikumok és arckezelések” – panaszkodik. Azt írja, imádná, ha visszamehetne dolgozni, de a gyerekfelügyelet költségei miatt ez nem lenne praktikus döntés. A lányát „majdani díva”-ként, a fiát pedig „a legkisebb férfi a legnagyobb egóval” néven emlegeti, és véleménye szerint mindketten azt hiszik, a világ legtermészetesebb dolga, hogy az ülésed a repülőgépen ággyá alakítható. Amikor a nadrágszíj összehúzását mérlegeli, abba még belemegy, hogy mostantól a luxusélelmiszer-áruház helyett a sima hipermarketben fog bevásárolni, anyja javaslatát azonban kerek perec visszautasítja, miszerint utazhatna akár turistaosztályon is. „Ez a lehetőség szóba sem jöhet, hacsak nem Indiában él valaki. A British Airways turistaosztálya ráadásul egyáltalán nem lenne praktikus megoldás, hiszen oda sokkal kevesebb csomaggal lehet csak felszállni.”

Lisa sokakat megbántott blogjával

„Bevallom, nagy veszteségnek érzem, hogy a Maldív-szigeteket vissza kellett mondanunk, és most próbáljuk kitalálni, van-e valami előrecsomagolt szalámis szendvicses alternatívánk. Talán egy kempingezés Marokkóban?” A kertész kirúgását és a kocsimosást kézzel is kapásból elveti, mert az már tényleg kegyetlen dolog lenne.
Az új otthonuk grandiozitása mindenesetre meglehetős ellentmondásban áll a blog címével és deklarált szándékával. Múlt év augusztusában, a blog indításakor így írt: „Úgy döntöttem, megfogadom édesanyám tanácsát, és mostantól arra fogok koncentrálni, mi mennyibe kerül, ahelyett hogy mindent a kosaramba söpörnék, ami csak megtetszik. A nehéz idők drasztikus lépéseket követelnek.”
Lisa Unwin önvallomásai természetesen meglehetősen kényelmetlenül érintették férje karrierjét, olyannyira, hogy a blogot azóta el is távolították az internetről. „Rengeteg szabadidőm volt, és imádtam írni – vallotta be a Sunday Telegraph-nak. – Kiélhettem benne a kreativitásomat. Úgy tűnik, sokakat megbántottam vele, amit nagyon bánok. Ez soha nem állt szándékomban.”

Akik valójában nincsenek rászorulva a megszorításokra

A vagyonkezelési menedzserek tapasztalatai szerint ügyfeleik leginkább a privát gépeiktől, a 60 millió dolláros jachtjaiktól és a harmadik-negyedik-ötödik házuktól váltak meg a válság kirobbanása óta. Mindezt nem azért teszik, mert ők maguk pénzügyi válságban vannak, inkább csak megkönnyebbülést jelent számukra, hogy nem kell rákölteni a fenntartására évi félmilliót, ráadásul fel is szabadul egy komoly pénzösszeg. Sokan törekszenek rá, hogy leszorítsák éves háztartási kiadásaikat, de amikor arról van szó, hogy évi 700 ezer dollár helyett ezentúl évi 600 ezret költsenek, abból is az derül ki, hogy igazából nem szorulnak rá a megszorításra, inkább csak kényelmetlenül érzik magukat abban a társadalmi légkörben, amelyben rossz szemmel nézik a gátlástalan fogyasztást.

BANKÁRRAL RANDIZÓK

A bankárok feleségei és barátnői is blogot indítottak, ahol megosztják egymással szomorú meséiket a pénzügyi krízis nehéz napjairól. A blog csatlakozásra szólít fel minden nőt, akinek a válság kirobbanása óta felére csökkent az új dizájner táskáinak száma. Az oldal önmeghatározása szerint „egy biztonságos hely, ahol a nők összejöhetnek távol a feministák vizslató szemeitől, és megoszthatják egymással könnyes meséiket arról, hogyan érintette a hitelválság a párkapcsolatukat”. A 26 éves Dawn Spinner Davis akkor regisztrált a Dating a Banker Anonymousra, amikor a férje abbahagyta a golfozást, ő pedig úgy érezte, támogatnia kell őt a nehéz időkben.

Sokat vesztettek a magyar gazdagok is a gazdasági válság miatt. A tíz leggazdagabb magyarnak a krízis első évében háromszáz milliárd forinttal csökkent a vagyona. A legtöbbet a leggazdagabb, Demján Sándor ingatlanfejlesztő veszített: 2008-ban még 300 milliárd forintja volt, de ebből 160 milliárdot vitt el a válság.

Demján Sándor
Demján Sándor

DUBAJI VESZTESÉGEK
Dollármilliókat buktak azok a hírességek, akik dubaji ingatlanba fektettek. A válság elsősorban a luxusvillák és -szigetek tulajdonosait érte el, így azokat a sztárokat is, akik itt vásároltak. Beckhamék, Brad Pitt és más világsztárok egyetlen hét alatt 80 ezer fontot (26 millió forintot) vesztettek dubaji ingatlanjaikon.

Brad Pitt
Brad Pitt

BÚCSÚ A KASTÉLYTÓL
Győzike milliókat bukott a tőzsdén, és nem ő az egyedüli, aki komolyan megsínylette a pénzügyi krízist. Gordon Ramsay három éttermét és imádott Ferrariját volt kénytelen elpasszolni, Nicolas Cage eladta fényűző bajorországi kastélyát, Val Kilmernek a farmjától kellett megválnia.

Nicolas Cage
Nicolas Cage

A POPSZTÁROK PÉNZTÁRCÁJA IS MEGCSAPPANT
A The Sunday Times magazin leggazdagabb britek listája szerint a könnyűzenei élet szupergazdagjai közül Sir Elton John vagyona 26 százalékkal csökkent, 235 millió fontról 175 millióra (58 milliárd forint). Sir Paul McCartney is kénytelen 440 millió fonttal (145 milliárd forinttal) beérni a korábbi 500 millió font helyett.

Sir Elton John
Sir Elton John

 Hogyan spórolnak a gazdagok?Cikkünk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Ötfűszer-harmóniák
  • Hogyan spórolnak a gazdagok?
  • A férjem mellett van szeretőm is
  • Kérje a tavasz angyalainak segítségét
  • Lehet-e két férfit szeretni? 

 Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top