nlc.hu
Aktuális
Főzz Marton Leventével üstdobtésztát!

Főzz Marton Leventével üstdobtésztát!

A legelegánsabb tésztaétel a timballo, aki találkozott már vele, ezt meg nem kérdőjelezheti. Timballóval találkozni főként Szicíliában lehet, mert odavalósi, legalábbis ezt állítják a szicíliaiak, a nápolyiak azonban kétségbe vonják. Ám ez nem jelent semmit, Szicília sokáig Nápolyhoz tartozott, illetve Nápoly Szicíliához, zavaros viszonyok voltak, a timballo közben átszivároghatott.

A timballo üstdobtészta, legalábbis erre a zeneszerszámra utal az olasz neve, mint ahogy formája is – általában laposabb, piskótaformához hasonló edényben vagy gömbölydedebb dobformában sütik. Alapvetően közös vonása minden timballónak, hogy tésztaétel, valamilyen burokban kisütve. A burok eredetileg ropogós tészta volt, de ma leggyakrabban felszeletelt és kevés olívaolajban elősütött padlizsánt, illetve pármai sonkát vagy érzékenyebb büdzsé esetén főttsonka-szeleteket használnak burok gyanánt. A tésztatöltelék szinte bármilyen lehet, de általában csőtésztákat használnak, mert az jól mutat szeletelés után, de népszerű az anellini is. Ezt a kis tésztagyűrűt különösképpen az amerikaiak kedvelik, mert ebből készül náluk a paradicsomos „spaghetti hoops” konzerv. A tésztához sokszor csak paradicsommártás társul, de készítik testesebb, húsos szósszal, sőt, serpenyőben pirosra sütött monzai kolbásszal (salsiccia luganega).

A timballót mindig hagyni kell, hogy hűljön és megállapodjon sütés után, ekkor a tészta összeáll és nem esik szét szeleteléskor. Így tortaformájú, elegánsan szervírozható fogást kapunk. Ha leánykérőbe megyünk egy szicíliai keresztapához, érdemes egy timballóval beállítani, félig nyert ügyünk lesz – annyira meglepődhet, hogy akár még a pisztoly is kiesik a kezéből.

                                                                  Olasz tésztabomba

Üstdobtészta – timballoHozzávalók:

  • 50 dkg száraztészta, pl. penne
  • 30 dkg szeletelt sonka
  • 2 mozzarella-golyó
  • 3-4 evőkanál reszelt parmezán
  • 25 dkg darált sertéshús
  • 2 sárgarépa
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 vöröshagyma
  • 1 paradicsomkonzerv (kb. 40 dkg)
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom
  • olívaolaj, só, bors, ha van: zellersó

1. Készítsük el a mártást: az olívaolajon pirítsuk aranyszínűre a felaprított hagymát, a végén adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, süssük együtt egy percig, aztán tegyük a darált húst is a serpenyőbe, és süssük, míg mindenhol kifehéredik.

2. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott sárgarépát, a fűszereket, a kétféle paradicsomot, és fedő alatt kis lángon főzzük 30-35 percig. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát főzzük ki és szűrjük le.

3. Egy kivajazott tortaformát béleljünk ki sonkaszeletekkel. A tésztát keverjük össze a mártással, a kockákra vágott mozzarellával meg a parmezánnal, simítsuk a tortaformába, és fedjük be sonkával. 45 percig süssük a sütőben.

4. Hagyjuk melegre vagy szoba-hőmérsékletűre hűlni, borítsuk ki egy tálra és vágjunk bele. Don Corleone is vállon veregetne érte.
 
Főzz Marton Leventével üstdobtésztát!A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Otthon családanya, Düsseldorfban díva 
  • A párválasztás biológiája
  • Iskolaérett már a gyerekünk? 
  • Mit tennél, ha a gyereked bántalmazna egy másikat?
  • Főzz Marton Leventével: Üstdobtészta

Ha szeretnél előfizetni a lapra, itt és most megteheted! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top