A timballo üstdobtészta, legalábbis erre a zeneszerszámra utal az olasz neve, mint ahogy formája is – általában laposabb, piskótaformához hasonló edényben vagy gömbölydedebb dobformában sütik. Alapvetően közös vonása minden timballónak, hogy tésztaétel, valamilyen burokban kisütve. A burok eredetileg ropogós tészta volt, de ma leggyakrabban felszeletelt és kevés olívaolajban elősütött padlizsánt, illetve pármai sonkát vagy érzékenyebb büdzsé esetén főttsonka-szeleteket használnak burok gyanánt. A tésztatöltelék szinte bármilyen lehet, de általában csőtésztákat használnak, mert az jól mutat szeletelés után, de népszerű az anellini is. Ezt a kis tésztagyűrűt különösképpen az amerikaiak kedvelik, mert ebből készül náluk a paradicsomos „spaghetti hoops” konzerv. A tésztához sokszor csak paradicsommártás társul, de készítik testesebb, húsos szósszal, sőt, serpenyőben pirosra sütött monzai kolbásszal (salsiccia luganega).
A timballót mindig hagyni kell, hogy hűljön és megállapodjon sütés után, ekkor a tészta összeáll és nem esik szét szeleteléskor. Így tortaformájú, elegánsan szervírozható fogást kapunk. Ha leánykérőbe megyünk egy szicíliai keresztapához, érdemes egy timballóval beállítani, félig nyert ügyünk lesz – annyira meglepődhet, hogy akár még a pisztoly is kiesik a kezéből.
Olasz tésztabomba |
Hozzávalók:
- 50 dkg száraztészta, pl. penne
- 30 dkg szeletelt sonka
- 2 mozzarella-golyó
- 3-4 evőkanál reszelt parmezán
- 25 dkg darált sertéshús
- 2 sárgarépa
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 1 paradicsomkonzerv (kb. 40 dkg)
- 1 kis doboz sűrített paradicsom
- olívaolaj, só, bors, ha van: zellersó
1. Készítsük el a mártást: az olívaolajon pirítsuk aranyszínűre a felaprított hagymát, a végén adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát, süssük együtt egy percig, aztán tegyük a darált húst is a serpenyőbe, és süssük, míg mindenhol kifehéredik.
2. Adjuk hozzá a kis kockákra vágott sárgarépát, a fűszereket, a kétféle paradicsomot, és fedő alatt kis lángon főzzük 30-35 percig. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát főzzük ki és szűrjük le.
3. Egy kivajazott tortaformát béleljünk ki sonkaszeletekkel. A tésztát keverjük össze a mártással, a kockákra vágott mozzarellával meg a parmezánnal, simítsuk a tortaformába, és fedjük be sonkával. 45 percig süssük a sütőben.
A legfrissebb szám tartalmából:
- Otthon családanya, Düsseldorfban díva
- A párválasztás biológiája
- Iskolaérett már a gyerekünk?
- Mit tennél, ha a gyereked bántalmazna egy másikat?
- Főzz Marton Leventével: Üstdobtészta
Ha szeretnél előfizetni a lapra, itt és most megteheted!