Aktuális

“Valaki szükségszerűen mindig uralja a női testet”

Ahogy rajongói fogalmaznak: nagyon író, nagyon nő, nagyon észt és nagyon finn! Sofi Oksanennel, a Tisztogatás című könyv szerzőjével a Sztálin tehenei című kötet budapesti könyvbemutatója apropóján beszélgettünk. Mielőtt közölnénk az interjút, Sofi Oksanennel való találkozásra invitálunk!

Sofi Oksanenről a Tisztogatás sikere óta tudjuk, hogy milyen az, amikor egy harmincas, világot járt, intelligens írónő az öncenzúra lehetőségét is teljes mértékben elvetve úgy beszél fájdalomról, erőszakról, kiszolgáltatottságról és totális lelki megsemmisülésről, hogy az olvasót kényelemes karosszékébe szorítja a nyugtalanság és a félelem.

„ Valaki szükségszerűen mindig uralja a női testet” A finn szerző első komoly nemzetközi sikere, a Sztálin tehenei végre Magyarországon is megjelent, a fiatal írónő pedig a könyvbemutató okán adott interjú közben is pontosan olyan természetes, nyersen szókimondó, mégis jó humorú és nyitott beszélgetőtárs, aki továbbra sem leplezi véleményét a férfiközpontú társadalomról.
„Valaki szükségszerűen mindig uralja a női testet – mondja Oksanen. – Ha nem a férfiak, akkor a nők maguk próbálják olyanná tenni testüket, ami szerintük megfelel a társadalom által elvárt tökéletes nő képének. Az étkezési rendellenességekben egyébként nincs semmi új, mindig is jelen voltak a történelem folyamán, mert a nők gyakran ezzel reagálnak az őket ért erős külső hatásokra.”

A Nők Lapja Cafénak adott interjút hamarosan elolvashatjátok. Ha személyesen is találkoznátok az írónővel, május 12-én irány a budapesti Divatcsarnok, ahol Sofi Oksanennel Réz Anna beszélget majd. A társalgás angolul zajlik, tolmácsolással. A beszélgetés után Sofi Oksanen a helyszínen dedikál!
A Sztálin tehenei könyvbemutató helyszíne és időpontja:
Budapest, Andrássy út 39. Alexandra Könyvesház, 18 óra.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top