Aktuális

A magyar Anna Frank

63 év után újra magyarul is olvasható a vészkorszak egyik legmegrázóbb könyve, egy kislány igaz története, aki semmi mást nem akart, csak élni, de az embertelen náci gépezet könyörtelenül pusztította el.
 Képregény Anna Frank életéről

Egy tizenhárom éves kislány, Heyman Éva vetette papírra ezeket a sorokat titkos naplójába 1944. május 30-án.
Naplóját a legjobb barátjaként emlegette, és megosztotta vele minden félelmét:
„Pedig, kis naplóm, én nem akarok meghalni, én még akkor is élni akarok, ha egyedül az egész körzetből csak én maradhatnék itt. Én egy pincében, vagy egy padláson, vagy bármilyen lyukban is kivárnám a háború végét, én, kis naplóm, még a kancsi csendőrtől, aki elvitte a lisztet tőlünk, még attól is hagynám magam megcsókolni, csak ne öljenek meg, csak hagyjanak élni!”

A magyar Anna Frank Heyman Éva 1931-ben született Nagyváradon. A család azonnal elvesztette biztonságát, amikor a németek megszállták Magyarországot, az utcákat megtöltötte a brutalitás, az erőszak és a terror. Éva a nagyszüleivel élt, mivel szülei elváltak, és édesanyja, Ágnes újra férjhez ment Zsolt Béla íróhoz. Életük állandó veszélyben volt, mivel zsidók voltak. Végül Évát és nagyszüleit elfogták és az auschwitzi haláltáborba deportálták őket 1944 június 2-án. 1944 októberében pusztították el őket.
Éva édesanyját, Zsolt Ágnest a szövetséges csapatok mentették ki Bergen-Belsenből 1945-ben. Hazament, hogy megtalálja kislányát, de lassan rá kellett ébrednie, hogy gyermeke halott. Megtalálta és könyvként adta ki Éva naplóját, kiegészítve a lány életének tragikus végével, a gázkamrával, amelybe Jozef Mengele küldte Auschwitzban.
A gyermeket egy jólelkű orvosnő valóban rejtegette. Mengele nehézség nélkül rábukkant Évára, aki szerencsétlenségére megrühesedett, és mindkét lába kisebesedett. „No nézd csak – üvöltött Mengele –, még rühes is vagy, te béka. Mars fel az autóra!” Mengele sárgára festett teherautóval szállíttatta az emberanyagot krematóriumaiba. Évát szemtanúk szerint maga Mengele tuszkolta fel a halálautóra. Amitől 1941 óta félt, bekövetkezett: a tizenhárom éves Éva élete – Lengyelországban – véget ért.

Miután elrendezte lánya naplójának kiadását, a lelkileg teljesen összetört asszony öngyilkos lett. Az Éva lányom 1948 óta nem jelent meg magyarul, ez a páratlan irodalomtörténeti mementó, egy közép-európai Anna Frank-történet most 63 év után újra hozzáférhető a XXI. Század Kiadó gondozásában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top