nlc.hu
Aktuális
Tamással sülve-főve: Sárgarépa a köbön

Tamással sülve-főve: Sárgarépa a köbön

Bár már divatos édesség a sárgarépatorta, azért valószínű, hogy erről a gyökérzöldségről legtöbbünknek mégis csak a húslevesben úszkáló sárgarépa jut eszébe, vagy rosszabb esetben a finomfőzelék. Amit nem tudni, ki nevezett el finomfőzeléknek. Mert arról, hogy finom, sokunkat talán meg sem lehetne győzni. Viszont Tamás három sárgarépás étele garantáltan ízleni fog még a legfinnyásabb olvasónknak is.
                                                 Grillezett mézes répa csirkemellel és mazsolával

Sárgarépa a köbönHozzávalók:

  • 40 dkg csirkemellfilé
  • 40 dkg sárgarépa
  • 5 dkg mazsola
  • 5 dkg fenyőmag
  • 2 rúd fahéj, só
  • 3 dkg vaj
  • fél dl napraforgóolaj
  • 2 ek méz

A csirkemellet szeletekre vágjuk és enyhén besózzuk. A sárgarépát hasábokra vágjuk. Egy serpenyőben a csirkemellet kevés napraforgóolajon megsütjük, majd félretesszük. A csirke helyére tesszük a hasábra vágott répát, a fenyőmagot és a fahéjat, majd kis lángon megpirítjuk. Végén hozzáadjuk a mazsolát és a mézet, valamint egy deciliter vizet. Visszatesszük a csirkemellet, átforgatjuk, és a tűzről lehúzva hozzáadjuk a vajat.

                                                      Sárgarépa-saláta szezámmaggal

Sárgarépa a köbönHozzávalók:

  • 50 dkg sárgarépa
  • 2 ek szezámmag
  • 3 ek szezámolaj
  • 3 ek almaecet
  • 2 ek méz
  • fél csokor petrezselyem

A sárgarépát megtisztítjuk, és hosszában, zöldséghámozóval vékony lapokat várunk belőle. Jeges vízben egy órára a hűtőbe tesszük. A szezámmagot serpenyőben szárazon megpirítjuk. A petrezselymet finomra vágjuk. A mézet az olajjal és az ecettel elkeverjük. A sárgarépát kivesszük a vízből és lecsepegtetjük. Összekeverjük a dresszinggel, a szezámmaggal és a petrezselyemmel. Azonnal fogyasztjuk.

                                                               Sárgarépafasírt joghurttal

Sárgarépa a köbönHozzávalók:

  • 60 dkg sárgarépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 db tojás
  • só, zsemlemorzsa
  • 4 dl joghurt
  • 1 ek római kömény
  • 2 ek olívaolaj
  • fél citrom,
  • 1 dl napraforgóolaj

A sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük, kissé kinyomkodjuk. Összekeverjük a tojással, a finomra vágott petrezselyemmel. Ízesítjük sóval és annyi morzsát adunk hozzá, hogy formázható legyen. Kis pogácsákat készítünk és kevés napraforgóolajon mindkét oldalán megsütjük. A joghurtot a citrom levével, római köménnyel és olívaolajjal elkeverjük, majd a kisült répapogácsák mellé kínáljuk, mártogatósnak.

Sárgarépa a köbönA cikk teljes terjedelmében az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Egy magyar katonanő mindennapjai Afganisztánban
  • Interjú Szíj Melindával
  • Miért keresnek rosszabbul a nők?
  • Hány évesen adtad iskolába a gyereked? 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top