Aktuális

Lemondott a szexuális erőszakkal vádolt IMF-vezér

Ügyvédei csütörtökön újra megpróbálják óvadék ellenében kivinni a börtönből a szexuális bűncselekménnyel vádolt Dominique Strauss-Kahnt, aki lemondott a valutaalap vezetői posztjáról. Ennek ellenére továbbra is állítja, hogy ártatlan. Közben felmerült, hogy a megtámadott szobalány HIV-fertőzött, de ő ezt tagadja.
Felesége kiáll a szexbotrányba keveredett IMF-vezér mellett

Azonnali hatállyal lemondott Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója – jelentette be a szervezet csütörtökön. Már keresik az utódját, addig az amerikai vezérigazgató-helyettes, John Lipsky vezeti az intézményt. Ismertették Strauss-Kahn lemondó levelét, amelyben ismételten tagadja az ellene felhozott vádakat. „Végtelenül szomorú”, de ennek ellenére kötelességének érzi lemondani, mert gondolnia kell családjára, és mert az IMF javát nézi – írta.

Ophelia Famotidin, a molesztált szobalány
Ophelia Famotidin,
az állítólag molesztált szobalány

Strauss-Kahn ellen szexuális bűncselekmény és nemi erőszak kísérlete miatt folyik az eljárás, miután egy New York-i szálloda szobalánya azt állította, hogy rátámadt. A szexuális bűncselekménnyel vádolt IMF-vezér ügyvédei a csütörtöki meghallgatáson újra megpróbálják elérni védencük szabadlábra helyezését. A védelem azt fogja ajánlani a bíróságnak, hogy ha kiengedik, Strauss-Kahn elektronikus nyomjelzőt visel majd a bokáján, nem fogja elhagyni lakását, és leadja útlevelét. A CNN szerint „hatalmas összegű” óvadékot is ígérnek majd a szabadlábon védekezésért cserébe.

Ha ügyvédei nem tudják meggyőzni a manhattani büntetőbíróságot az óvadék megállapításáról, akkor Strauss-Kahn hat hónapot, vagy akár többet is eltölthet előzetes letartóztatásban. Amerikai lapokban nyilatkozó jogászok szerint ez irreális lenne, hiszen a vádban szereplő bűncselekmények az ottani jogrendben nem számítanak annyira súlyos bűntettnek, ráadásul a vádlott büntetlen előéletű.

Közben Strauss-Kahnhoz közel állók egybehangzóan állítják: elképzelhetetlen, hogy a férfi elkövette volna mindazt, amivel vádolják. A Le Parisienne című francia napilapnak adott interjújában még második felsége, Brigitte Guillemette is védelmébe vette. Szerinte kizárt, hogy volt férje valóban erőszakoskodott volna bárkivel is. Egyrészt mert nem ilyen embernek ismeri, másrészt pedig nem sokkal azután, hogy állítólag molesztálta a szobalányt, közös lányukkal, Camille-jal vacsorázott. Az asszony szerint lehetetlen, hogy Strauss előbb szexuálisan zaklasson egy nőt, majd utána nyugodtan vacsorázzon a gyerekével.

A The New York Post azt írta, hogy Strauss-Kahnnak a lehetséges börtönbüntetésen kívül a HIV-fertőzés kockázatával is szembe kell néznie, a ghánai származású szobalány ugyanis egy olyan bronxi apartmanban él, amelyet kifejezetten HIV-fertőzöttek, és AIDS-betegek számára tartanak fenn. Az egészségügyi adatok titkosak, de az épületet üzemeltető Harlem Community AIDS United képviselője a lapnak megerősítette, hogy a lakásokat csak a vírussal fertőzött emberek és hozzátartozóik vehetik igénybe. A híreszteléseket Jeff Shapiro, a nő ügyvédje ugyanakkor felháborítónak nevezte, és határozottan tagadta, hogy ügyfele fertőzött lenne.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top