Aktuális

Komplett menü Budapest módra

Zalában prószát, Baján és Szegeden halászlét, az Alföldön gulyást, északkeleten tócsnit enni muszáj. De mi a helyzet Budapesttel? Akad olyan étel, melynek eredete a fővároshoz köthető? Akad bizony, komplett ételsort állíthatunk össze a levestől a desszertig.

A főváros gasztronómiája rendkívül gazdag, a nemzetközi konyháktól kezdve a hagyományos magyar ételekig mindent megtalálhatunk a különböző vendéglőkben. Ha azonban kifejezetten budapesti fogásokra vadászunk, akkor híres emberek, szakácsok, nagy múltú éttermek receptjei között kell keresgélnünk.

                                                                            Előétel

Budapest módraÚjházy-tyúkhúsleves

Tavaly ez volt Magyarország kedvenc étele, eredetéről számos legenda kering, maga Krúdy is többféleképpen írta meg a történetet. Amit biztosra vehetünk, hogy Újházy Ede színészhez, és a mai Gundel elődjéhez, a Wampeticshez köthető a tyúkhúsból (eredetileg kakasból, és annak taréjából) főtt leves, sokféle zöldséggel, cérnametélttel.

Tipp: Bábel étterem, V. Szarka u. 1.

Palócleves

Nevével ellentétben nem a palócoknak köszönhetjük, hanem az István Főherczeg Szálloda korabeli séfjének, Gundel Jánosnak. A törzsvendég Mikszáth Kálmánt születésnapja előtt megkérdezték, mivel örvendeztethetnék meg. A „Nagy Palóc” azt felelte, olyan levest szeretne, „amiben a magyar konyha minden jó íze, zamata benne foglaltatik”. Így született ez az ürühúsból (manapság készítik marhából, sőt pulykából is) főtt leves, krumplival, zöldbabbal, babérlevéllel, tejföllel.

Tipp: Alabárdos Étterem, I. Országház u. 2.

                                                                            Főétel

Budapest módraBudapest-bélszín

Eredete bizonytalan, de mivel a fővárosba látogató külföldiek szívesen választják az étlapról, nekünk is érdemes tennünk egy próbát. A hirtelen sütött, szeletekre vágott húst (alapvetően bélszín, de lehet sertés vagy pulyka is) pörköltlével összefogott májas, gombás, füstölt szalonnás, zöldborsós raguval tálalják, köretnek pedig általában burgonyát kínálnak hozzá.

Tipp: Firkász étterem, XIII. Tátra u. 18.

Budapest módraSzékelykáposzta

Sokan erdélyinek gondolják ezt az egytálételt, pedig arrafelé nem is nagyon ismerik. A története Székely József levéltáros nevéhez fűződik, aki jó barátja volt Petőfi Sándornak. 1846-ban mindketten ebédelni szerettek volna, de későn érkeztek a vendéglőbe, és az ételek fogyóban voltak. Székely megkérte a szakácsot, hogy melegítse meg a maradék sertéspörköltet egy kis savanyú káposztával, majd locsoljon rá tejfölt. A fáma szerint Petőfi másnap ugyanezt kérte, és „Székely-káposzta” néven hivatkozott az ételre.

Tipp: Gerbaud Sörház, V. Vörösmarty tér 7–8.

                                                                          Desszert

Budapest módraGellért-tekercs

A Gellért Szálló éttermét már a kezdetektől jeles szakácsok vezették, akiknek egy sereg szállodai és éttermi újdonságot köszönhettek a vendégek. Itt fizethettek először saját valutájukkal, használhatták a minibárt a szobájukban, és itt vezették be először a svájci tányérszervizt, vagyis hogy a felszolgáló közvetlenül a tányéron viszi ki az ételeket. Számos új étel is köthető a szállóhoz, az egyik legnépszerűbb a Gellért tekercs. Az eredeti recept máig titkos, de a tejszínes párizsi krémmel és alkoholban áztatott aszalt gyümölcsökkel töltött piskótatekercset érdemes megkóstolni a szálloda éttermében.

Tipp: Gellért Szálló, XI. Szent Gellért tér 1.

Gundel-palacsinta

Budapest módraA népszerű desszert titka a palacsinta tölteléke és a csokoládémártás. A töltelékhez tejszínnel kell összefőzni a darált és apróra vágott diót, mazsolát és egy kis rumot, a mártást pedig félédes csokoládéból, tejszínből, tojássárgájából készítjük, természetesen némi cukorral és rummal. Az eredeti Gundel-palacsintát feltekerték, egyik felét a csokoládémártással leöntve, másik felét porcukorral megszórva tálalták. A flambírozás (rummal leöntik, majd meggyújtják) csak később jött, egyfajta látványelemként, turistacsalogatóként vetették be, ebben az esetben a palacsintákat háromszögre hajtják.

Tipp: Gundel étterem, XIV. Állatkerti út 2.

Budapest módraA cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Hét gyerek szeretete tölti fel energiával
  • Újabb ezoterikus őrület
  • Miért születik a gyerek?
  • Marton Levente receptjei: Haltarisznya
  • Interjú Gubás Gabival 

 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top