Aktuális

Megvan az Év Anyavállalata

Egy háromgyerekes anyuka kapta idén az Év Anyavállalata címet. A versenyt olyan kismamáknak indították, akik gyes mellett kezdtek vállalkozásba. A hírt Soma Mamagésa kommentálta.
soma kv A nő négyszer – avagy Ízbolygó, az időmágus

A hír:  Ma a nők fele nem tud visszamenni szülés után a munkahelyére, ezért sokan lesznek munkanélküliek. A szakemberek szerint ezért fontos, hogy megtanuljanak vállalkozni.
Mosolygó babák nagy szemekkel. Ezek hozták meg az első helyezést Szarvas Micinek. Pontosabban az, hogy a babákat ő maga készíti saját vállalkozásában, amit gyes mellett indított.
„3 gyerekkel, közel a negyvenhez nem igazán kellettem a munkáltatóknak. Véletlenül találtam rá egy oldalra, ahol úgy gondoltam, én is megmutatom magam” – mondta Szarvas Mici.
A babái pedig sikert arattak. Így lett az övé az Év Anyavállalata cím. A versenyt csak vállalkozó kismamáknak hirdették azért, hogy a többieknek is megmutassák, mit kezdhetnek, ha kevés a gyes, vagy ha nem kapnak utána munkát. A nők felét ugyanis szülés után nem veszik vissza korábbi munkahelyére, így sokan lesznek munkanélküliek.

soma kv Különvélemény Soma Mamagésától

Ez példaértékű történet, ami alapvető probléma megoldására kínál alternatívát! Egyre nagyobb dilemma az anyaság és/vagy karrier közötti választás helyzete. Egyre több nő retteg föladni az önállóságát, amit meg lehet érteni, hisz épphogy csak kihúzott a patriarchális szemlélet, és elkezdődött az új egyensúly megteremtése. A nőnek eddig túl sokat kellett (és még most is kell) feláldozni ahhoz, hogy egyáltalán legyen család. Tudomásul kell venni (vagy legalábbis érdemes, mert ez fog előre vinni), hogy a 21. századi nő kiéhezett a tudásra, önmegvalósításra, szabadságra – és minőségi szexre, de ez most nem idetartozó téma. És ezt a hatalmas energiát SENKI nem lesz képes visszafordítani. Tehát el kell kezdeni megsegíteni azt, hogy az anyaság egyeztethető legyen a munkával! Nagyszerű, ha egy ember kreatív, és képes a saját ötleteire és erejére támaszkodni, de tudomásul kell venni: sokfélék vagyunk. Vannak, akiknek több energia, fantázia stb. adatott, vannak, akiknek kevesebb. Fontos rájuk is gondolni! Vagyis államilag kell kialakítani egy olyan szisztémát, ami a kisgyermeket otthon nevelő szülő foglalkoztatási esélyeit javítja, illetve a munkába való visszaállást megsegíti.

Ami még fontos tanulság lehet ebben a történetben, az az, hogy az az ember, akinek van elképzelése, aki nyitott arra, hogy cselekedjen, tegyen magáért, azt az élet is megtámogatja. Túlságosan sokan siránkoznak, és várják kívülről a segítséget! Nekem egészen kicsik voltak a gyerekeim, amikor összeraktam és elindítottam a saját előadói estjeimet a Komédium Színházban. Volt elképzelésem, amivel megkerestem színházakat. Én ehhez értettem. De mindenki ért valamihez. Hiszem, hogy mindenki jó valamiben, csak nem bízunk magunkban eléggé! A másik, amit fontos még felismerni: a szülést és szoptatást leszámítva a gyermeknevelés és házimunka ma már KÖZÖS feladat. Amelyik férfi ezt nem hajlandó tudomásul venni (vagyis képtelen kiszállni a patriarchális szemléletből), az megakasztja a fejlődést, útját állja a nő egyre növekvő belső szabadság-, tudás- és önmegvalósítás-igényeinek.

És mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, hogy a válások 64%-át ma nők kezdeményezik, és a két fő ok, amit felsoroltak az elvált nők: 1. a férfi nem fogadja el az egyenjogúságot, 2. nem fejlődik szellemileg a nővel.

Márpedig férfiak és nők: egy hajóban evezünk, így ami az egyikőnknek érdeke, a másiknak is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top