Aktuális

Miért születik a gyerek?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

Miért születik a gyerek?Beatrix: Apukám nagyon beteg volt, szerettem volna, hogy megismerhesse az unokáját. Meg abban is reménykedtem, hogy ez egy olyan pluszt ad neki, egy célt, amiért érdemes élni és kitartani. Így aztán kicsit megsürgettem a babadolgot. 7 hónapos koráig dajkálhatta. Azt sajnálom csak, hogy nem sétálhatott, játszhatott vele, és nem hallja, mikor azt mondja, „PAPA”. De odaföntről biztosan nagyon büszke rá!

Moxa: Én inkább azt a kérdést tenném fel: miért nem születik gyerek? A környezetemben évek óta egyre többen küzdenek, hogy gyerekük szülessen. Mi is így voltunk egy darabig… Azóta három gyermekem van, az első azért született, mert nagy volt a szerelem… aztán persze elmúlt, és az útjaink is elváltak az apjával. De az a kapocs, ami a fiam és köztem van, sok mindenre megtanított. Klassz gyerek. A két kislányunk pedig azért jött a világra, mert nagyon vágytunk rájuk, és szerencsére esélyt kaptak az életre a szülőanyjuktól, nem vetették el őket, így mi lehetünk a szüleik. Így kerek a világ.

uaim: Szerintem a gyermek minden esetben isteni ajándék. Három év próbálkozás után, amikor már a gyermeket is kívántam. Természetesen sok imádság is társult e mellé, kértük a teremtőtől, hogy adjon nekünk gyermekáldást, és meg is jött! Biztos vagyok benne, hogy nem mi, hanem egy felsőbb erő dönti el, mikor foganjon meg egy baba.

gyo67: Mi elterveztük a férjemmel, hogy egyszer majd szeretnénk, aztán kiderült, hogy már meg is fogant. Örültünk neki nagyon. Nem gondoltuk viszont, hogy annyira kéri majd a tesót. De mivel nagyon szerette volna, megkapta. Mindkettő fiú. Valahol a lelkünk mélyén szerettünk volna egy lányt is. Lett is, jó későn, amikor már meg sem fordult volna a fejemben, hogy babázzak, hisz a nagyok már 18, illetve 14 évesek voltak.

smona:
Nagyon fiatalon házasodtunk össze, igazából anyagi okokból. Örököltem a nagyapám után, és muszáj volt befektetni a pénzt. Akkoriban, ’89-ben nagyon gyorsan inflálódott a forint, az tűnt az egyetlen jó megoldásnak, ha lakást veszünk. Akkoriban pályázni kellett az OTP-nél,  a gyerekesek előbb hozzájutottak a lakásokhoz. Tehát előbb esküvő, aztán gyorsan bevállaltunk két babát a szocpol kedvezmény miatt, így tudtuk hitel nélkül megvenni a lakást, amit kiutaltak. Jobban örültem volna, ha akkor születnek a gyerekek, amikor mi szerettük volna, de hát ugye hat éven belül muszáj volt világra jönniük. Két ismerősöm is van, akinek nem jött össze a második gyerek, így fizethették vissza a szocpolt.

Vargánya: Nálunk az első gyerkőc nem volt tervezett, aztán amikor elmúlt 1 éves, elkezdtünk foglalkozni a „ne legyen egyke a gyerek”-kérdéskörrel. Úgy döntöttünk, a viszonylag kis korkülönbség a legoptimálisabb, így először a gondolat született meg, pár hét múlva pedig már a kistesó fog megszületni. El tudom képzelni, hogy a „legyen egy ellenkező nemű gyerek”- vágy is elég inspiráló tud lenni. Illetve más családoknál látni olyan példát, hogy az elvált asszony az új férjnek is szül legalább egy saját gyereket.

Miért születik a gyerek?

Következő heti felvetésünk: Te hogyan találsz szerelőt?

                                                                     Szóvá teszem

Tisztelt Szerkesztőség!

Miközben ezeket a sorokat írom, Tiborc panasza jut az eszembe a „Bánk bán”-ból. Mi azért nem vagyunk olyan rossz helyzetben, de nagyon bánt, hogy életemben először kértem segítséget az államtól, azt is visszautasították. A kisebbik lányom az első évet fejezte be a főiskolán, amikor a férjem eltávozott közülünk. A lányom 6 évig járt középiskolába, ráadásul évvesztes is, idén márciusban betöltötte a 25. életévét, így tovább nem jár az árvasági segély. Benyújtottunk egy méltányossági kérelmet, amelyben megindokoltuk, miért nem tudta három év alatt elvégezni a főiskolát. Édesapja súlyos betegsége miatt nem sikerült a kellő kreditpontokat megszereznie. Tudom, ez az ő hibája is, de csak két és fél hónappal kellett volna tovább folyósítani az árvaellátást! Nyugdíjas vagyok, a lányom hétvégenként diákmunkát végez, jólesett volna egy kis támogatás. Nem jogorvoslatot kérek, ez csak egy igaz történet.
Üdvözlettel: Nagy Lajosné

                                                                 Találkozzunk újra!

1954. június 3-án érettségiztem a budapesti Dobó Katalin Közgazdasági Leánygimnázium  (Budapest V. kerület, Váci utca 43.) 4. B osztályában.
Dr. Gellei Sándorné Gerő Zsófia volt az osztályfőnökünk és Kokvin Lászlóné az igazgatónőnk. Amerikából érkeztem haza, Budapesten tartózkodom május 16. és június 7. között, és szívesen viszontlátnám volt osztálytársaimat. Elérhetőségem: 06-20-591-5922

                                                                A szakértő válaszol

Filiszár Ágnes pénzügyi szakértő

Kérdés:
2003. június 25-én vettem fel építési kölcsönt, illetve mellé megelőlegező kölcsönt. Én voltam az adós és az akkori férjem az adóstárs. Az épülő ingatlan fele-fele arányú tulajdonunkat képezte. A megelőlegezési időtartam 11 év volt, és szerződésbe foglalták, hogy minket mint adósokat, a vállalt gyermekek (2) megszületéséig, de legfeljebb a megelőlegezési időtartam leteltéig fizetési kötelezettség nem terhel. Sajnos azonban 2005. március 8-án elváltunk, és én magamra vállaltam a volt férjem tulajdonrészét is. Kérnünk kellett a hitelezőket, hogy járuljanak hozzá a tulajdonváltozáshoz, és volt férjemet mint adóstársat engedjék ki a hitelkötelemből. A szerződésmódosításkor derült ki számomra, hogy mivel gyermekünk nem született, a bank a megelőlegezési kölcsönt nem teljesítettnek ítélte, és a következő hónap első napjától a kölcsön összegét köteles vagyok fizetni.                                                                                                                                                                                                                             Akkor azt az információt kaptam, hogy ha közben gyermekem születik, abban az esetben a kölcsönfizetés visszafordítható. Időközben újra férjhez mentem, és azóta megszületett a második gyermekünk is. Többször és több helyen utánajártam, hogy a régi ígéret szerint hogyan alakíthatjuk vissza a kölcsönöket megelőlegezési kölcsönné. Azt a választ kaptam, hogy a problémámra nincs megoldás, esetleg ha új házat építek vagy vásárolok. Mit tegyek?    

                                                                                                                                                                                                               Köszönettel! S. G. B.

Válasz:

Kedves Olvasó!

A megelőlegező kölcsönnél számos feltétel együttes teljesítését írja elő a törvény. Egy kölcsönszerződés megkötésekor mindkét fél – a bank és adósok is – vállalja az abban leírt kötelezettségeket. Adott időn belül megszületnek a gyerekek, felépül a ház, és az igénylők sem változnak. Ha azonban megváltoznak a feltételek és felborulnak az eredeti tervek, akkor nagyon nehéz utólagosan megtalálni a megoldást.
Az ön esetében elvileg van lehetőség utólagos jóváírásra, akár úgy, hogy a megelőlegező kölcsön újra vissza nem térítendővé válik, akár úgy, hogy a gyerekek után járó támogatás összegével a hitel összegét lehet csökkenteni. Ehhez azonban minden körülményt újra meg kell vizsgálni. Fontos lenne tudni, hogy amikor elváltak, és a banki hitelszerződés módosításra került, abba milyen új feltételek kerültek? Nincs két egyforma eset, így egyedi állásfoglalást kell kérni a banktól. Ez tényleg „problémás”, és nem szívesen foglakozik vele senki, de ez ne tántorítsa el önt. Minden megoldás jobb, mint ez a bizonytalanság.

Miért születik a gyerek?A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából:

  • Hét gyerek szeretete tölti fel energiával
  • Újabb ezoterikus őrület
  • Miért születik a gyerek?
  • Marton Levente receptjei: Haltarisznya
  • Interjú Gubás Gabival 

 

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top