Aktuális

Pelenkázás után excel táblák – munka gyes után

Gügyögés, pelenkázás, etetés, altatás, csip-csip csóka napi 24 órában. Anyának lenni kemény munka, de ami ennél is nehezebb, az az, hogy az otthon töltött évek után újra visszataláljunk a hivatásunkhoz.
Pelenkázás után excel táblák - munka gyes után
Olvass további karrier híreket! 

Kisgyerekes anyának lenni nem könnyű a hazai munkaerő-piacon. A hozzáálláson egyedül nem tudok változtatni, de karrier-tanácsadóként néhány praktikus tanáccsal próbálom megkönnyíteni az álláskeresést. Az első fontos dolog, hogy az otthon töltött hónapok/évek alatt se veszítsd el a kapcsolatot korábbi munkahelyeddel. Ha van céges rendezvény, menj be, válts e-maileket a munkatársakkal. Nyilván nem lehetsz része a mindennapok történéseinek, de ne vágd el a szálakat, mert akkor nehezebb lesz ismét felvenni, amikor oda kerül a sor, hogy szeretnél visszamenni dolgozni.

Tanulj, blogolj

Pelenkázás után excel táblák - munka gyes utánAz otthonlét idejét próbáld kihasználni tanulásra, ismereteid felfrissítésére. Tanulj idegen-nyelvet, akár egy (újabb) diploma vagy szakképesítés megszerzése is beleférhet az idődbe. Persze gyerek(ek) mellett nem könnyű, de a befektetett energia később, a munkahely keresésénél remélhetőleg megtérül. Választhatod azt is, hogy egy adott szakterületen elmélyíted a tudásodat és specialistává képzed ki magad. Indíthatsz honlapot vagy blogolhat is. Egy-két szakmai cikket megoszthatsz munkatársaiddal, főnököddel, hogy tudatosítsd bennük: kilátsz még a pelenkák mögül.
Érdemes átgondolni, hogy milyen céllal tanulsz: ha a karrierépítés a célod, akkor arra fókuszálj, hogy milyen irányban szeretnéd a karrieredet fejleszteni, milyen tudásra (pl. pénzügyi ismeretek) van szükséged a következő 3-5 év során, melyet használni tudnál. Esetleg megbeszélheted feletteseddel is, hogy a gyes ideje alatt tanulni is fogsz és kérheted az ő javaslatait is, hogy milyen irányban tedd ezt. Ha „csak” hobbyból, hogy az agyad ne rozsdásodjon be az otthon töltött időszak alatt, akkor nyilván az érdeklődési köröd fogja megszabni a tanulás irányát. Érdemes szem előtt tartani, hogy mit tanulsz, hogy ma már egyáltalán nem biztos, hogy vissza tudsz menni az előző helyedre.

Az otthonlét időszaka alatt nehéz ápolni a szakmai kapcsolatrendszert vagy a szakmai közösségeknek továbbra is aktív tagjának maradni, mégis azt javaslom, próbáld meg. Ha csak néha-néha tudsz részt venni egy rendezvényen, már akkor is sokat tesz azért, hogy ne felejtsenek el. Minél magasabb beosztásból megy el valaki szülni, annál nagyobb az elvárás a vállalat oldaláról, hogy a babázás ideje alatt se veszítse el a kapcsolatát a szakmával és kövesse figyelemmel a szakmai újdonságokat.
Kevés a munkahely, és az anyáknak nagyon kedvező részmunkaidő szinte alig létezik a magyar piacon. Vannak kezdeményezések, de ezek száma sajnos még elenyésző. Optimális esetben a munka egy része otthonról is elvégezhető lenne, napi 4-6 órát kellene bent tölteni a munkahelyen, esetleg egy munkakört ketten osztanának meg úgy, hogy hétfő-szerda-pénteken az egyik, kedd-csütörtökön a másik munkavállaló végzi a feladatokat (job sharing).

Ha több munkalehetőség, ezen belül is több részmunkaidős, vagy otthonról végezhető munka lenne, és ha a megfelelő számú és minőségű gyermek intézmény állna rendelkezésre, akkor a kisgyerekes anyukáknak már csak a munkaadók „gyanakvását” kellene legyőzni az interjún, hogy álláshoz jussanak.
A munkaadók helyzete is érthető és elfogadható: azért vesznek fel valakit, mert szükség van a munkájára, nem engedhetik meg, hogy valaki minden harmadik héten ne legyen a helyén, mert a gyereke beteg, és a munkát nincs aki elvégezze. Ha a munka jellege megkívánja (pl. recepciós), akkor nem lehet a feladatokat otthonról elvégezni.

Kíváncsi vagy a további tippekre is? KATTINTS!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top