Aktuális

Több ezer gyerek késsel jár iskolába

Egy friss brit felmérés szerint több ezer 13–15 éves gyerek lehet az országban, akik valamilyen fegyvert hordanak maguknál.
Több ezer gyerek késsel jár iskolába Terror az iskolában – Mit tehet a szülő?

Akár húszezren is lehetnek…
A 10–15 éves walesi és angol gyerekek bűnözéssel és a rendőrséggel kapcsolatos attitűdjét vizsgálta az a brit felmérés, amely felhívta a figyelmet arra, milyen ijesztő arányban hordanak maguknál kést a fiatalok. Az adatok szerint százból egy 13–15 éves vitt magával kést tavaly, amikor elment otthonról, míg nyolcból egy megkérdezett állította, ismer olyat, aki hord magánál szúróeszközt. Ha ez a minta az egész országra érvényes, az azt jelenti, hogy a korcsoportba tartozók közül akár 20 ezren is lehetnek, akik késsel járnak iskolába. A több mint 3700 résztvevővel készült British Crime Survey szerint ugyanakkor a megkérdezett gyerekek 69 százaléka elismeri, nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kést viselők önmagukat sebesítik meg véletlenül, mint hogy másoknak okoznának sérülést.

Bántják egymást, de félnek az idősebbektől
A felmérés a gyerekek aggodalmaira is kitért. E szerint a fiatalok mintegy harmada tart az utcákon csoportokba verődött, idősebb tinédzserektől – ez az arány a felnőtt lakosság körében kevesebb, mint 27 százalék.

Az adatok szerint meglehetősen nagy arányban piszkálják és bántalmazzák egymást lelkileg a fiatalok. Ötből egy megkérdezett számolt be olyan esetről, ami különösen megijesztette vagy elszomorította. Ezek az incidensek többnyire az iskolában történnek, jellemzően gúnyolódás, sértegetés, pénz vagy tárgyak követelésének formájában jelentkeznek, és a 10–12 éves fiúk körében a leggyakoribbak. Közülük azonban minden negyedik hasonló sérelmeket tapasztalt az interneten is: bántó üzeneteket kaptak, vagy kellemetlen, zavaró információkat tettek közzé róluk társaik. Az online bántalmazás az idősebb, 13–15 évesek körében jellemző, és gyakrabban érinti a lányokat, a tartósan beteg és fogyatékkal élő tanulókat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top