Aktuális

Bankkártyával külföldön – mire érdemes figyelni

Hiába mondja egy adott bank, hogy a hálózatához tartozó bankautomatákból külföldön is ingyenes a kézpénzfelvétel, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül azzal járunk a legjobban, ha ilyen módon szerzünk a külföldi valutából. Tippek, hogy mire érdemes figyelni külföldi fizetéskor. Figyelj az ország valutanemére!
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

Bankkártyával fizetni külföldön is kényelmes, de amíg itthon megéri, lehet hogy külföldön ráfizetéssel járhat. A kártyás fizetés általában mindenütt költségmentes, ám fontos megnézni, hogy milyen az adott ország valutaneme, ugyanis a különböző típusú bankkártyák elszámolási pénzneme eltérhet. Az európai kártyatársaságok kártyái esetében ez a pénznem általában euró, azonban az amerikai kártyatársaságok esetében lehet dollár is. Ez azt jelenti, hogyha mondjuk Brüsszelben (vagy bármely eurót használó országban) dollárelszámolású kártyával fizetünk, az összeget először a bank átváltja dollárra, majd csak utána forintra. Így kétszer kell a deviza vételi és az eladási ára közötti különbséget „megfizetnünk” – ami drágább, mintha csak egyszer kellene. Ugyanezért fontos figyelni arra is, hogy az „ingyenesnek” hirdetett külföldi automatahasználat valóban kedvező legyen.

Bankkártyával külföldön – mire érdemes figyelniSaját kártya, saját árfolyam

A bankok általában a kedvezőbb, a számlaforgalomban használt devizaárfolyamon váltják a külföldi készpénzfelvétel vagy külföldi vásárlás összegét. Néhány bank azonban egy külön árfolyamot használ a kártyatranzakciók elszámolásához, ami alig alacsonyabb annál a valutaárfolyamnál, amennyiért a bank pénztárában euróhoz juthatunk. Ez a bizonyos valutaeladási árfolyam akár 3-4 százalékkal is magasabb lehet az MNB középárfolyamánál. A külföldi automatás készpénzfelvétel különösen drága, a kivett összegtől függően akár 1-2 ezer forint körül lehet a díja, bár a különbségek jelentősek. Néhány bank ingyen, vagy csak pár száz forintért kínálja a saját hálózatához tartozó automatákból a külföldi készpénzfelvételt, van, amelyik fix díjat számláz minden külföldi ATM-használatra, és van, amelyik a felvett összeg nagyságrendjéhez igazítja a díjat. A feltételekről elindulás előtt – de ha sokat utazunk külföldre, és használjuk a kártyát, akkor még bankválasztás előtt is – érdemes tájékozódni. Ebben segítséget nyújt a PSZÁF költségeket összehasonlító táblázata is.

Zárolt bankszámlák

Különösen autóbérlésnél vagy szállodai bejelentkezésnél fontos a szolgáltatóknak, hogy bizonyos pénzösszeget zároljanak a bankszámlánkon. A zárolás ugyan nem végleges, a számláról nem „tűnik el  a pénz”, de azt nem használhatjuk, és így megnehezítheti az életünket az nyaralás utáni 1-2 hétben is. A szolgáltatók szempontjából ez egyfajta biztosíték: amennyiben valamilyen kárt okozunk, vagy fizetés nélkül távozunk, a szálloda vagy az autókölcsönző ne maradjon bevétel nélkül. Ha a fizetés nem marad el, a bank „visszautalja” a pénzt a számlánkra, vagyis feloldja a zárolást. Ez azonban nem megy 1-2 nap alatt – így érdemes számítani arra, hogy pénzünk egy részét egy darabig nem tudjuk majd használni a zárolások miatt.

További cikkek a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top