Aktuális

Ha kevés az idő vagy a pénz

A családi költségvetés érzékeny dolog, és bizony könnyen előfordulhat, hogy le kell mondanunk egy-egy közös családi moziról vagy múzeumlátogatásról, ha kiszámoljuk, hogy utazási költséggel és a büfében megivott kólával mennyibe is fog kerülni ez az egész családnak. A végeredmény könnyen elkedvetleníthet bennünket, mégsem kell otthon besavanyodnunk, ha hajlandóak vagyunk felmérni az erőforrásainkat, és kicsit elgondolkodni a megmaradt lehetőségeken. Néha a kényszer olyan ötleteket és programokat szülhet, amelyek egyébként eszünkbe sem jutottak volna.

Bármennyire is furcsa, de az a jobbik eset, ha a pénz hiányzik és nem az idő. A gyerekek számára ugyanis nem az a legfontosabb, hogy milyen szervezett programokat kínálunk moziban, színházban vagy játszóházakban. Persze, ezek is fontosak lehetnek olykor, de az otthoni szabad játék sokkal felszabadítóbb lehet. Különösen, ha az egész család részt vesz benne, ha apa is segít a vonatépítésben, és anyának sem kell a mosogató felett görnyednie. Az élmény minősége ugyanis nem pénzfüggő, szerencsére. Az viszont igaz, hogy kicsit többet kell gondolkodnunk, ha közös programokat akarunk szervezni. Az első feladatunk, amit meg kell tennünk, ha kevés pénzből gazdálkodunk, hogy:

Ha kevés az idő vagy a pénzMérjük fel az erőforrásainkat!

Ne arra figyeljünk, ami nincs, hanem arra, ami van és amivel lehet kezdeni valamit. Legelőször is körülnézhetünk otthon, miből lehet játékot csinálni. A gyerekek szívesen alkotnak só-liszt gyurmából, nem kell feltétlenül hozzá színes és drága. Nézzünk körül a spájzban, a konyhában, a régi játékok között, mi az, amit fel tudunk használni valamire. Biztos, hogy érdekes, elfelejtett kincsekre fogunk bukkanni, olyasmikre, amelyekből egy kis ötlettel újat lehet alkotni.

Nézzünk körül a környezetünkben!

Új lehetőségek nyílnak, ha kertes házban lakunk, vagy ha olyan környéken élünk, ahol sok kirándulóhely van a közelben. Minden évszakban elindulhatunk felfedezőutakra, expedíciókra, hogy kiderítsük, hol is lakunk, milyen nevezetességek, érdekességek vannak a közelünkben. A városlakók a művelődési házak programjait kísérhetik figyelemmel, fesztiválok kínálatait érdemes böngészniük, amelyek között különösen nevezetes ünnepek alkalmával több ingyenes programot is fognak találni. Ha sok időnk van, magunk is szervezhetünk ilyeneket az óvodai, iskolai szülőtársak segítségével. Ezekhez is inkább a lehetőségek felismerése kell, valamint összefogás és szervezés.

Közösen izgalmasabb

Lehetősségek tárházát rejti az is, ha számíthatunk a barátainkra vagy a rokonainkra. Ezek a kapcsolatok különösen fontosak, ha pénzhiány miatt vagyunk korlátok közé szorítva. A nagyobbacska gyerekek számára ugyanis már minden sokkal érdekesebb társaságban. A kert, az ismert játszótér is mulatságosabb lesz, ha van kivel megosztani. Ez igaz ránk is, sokkal jobban fogjuk érezni magunkat a játszótéren, ha van kihez szólni közben. Kirándulást, sétát is szervezhetünk hasonló szellemben.

Az erőforrások megosztása

A közös mozizás élményéről sem kell feltétlenül lemondanunk, ha hajlandóak vagyunk megosztani az ismerőseinkkel (és ők is velünk)  a DVD- és videókészletünket. Biztos van közöttük néhány, amit még nem láttunk, vagy amit szívesen megnéznénk még egyszer. Ez más erőforrásokra is igaz lehet. Mindent olcsóbban és gazdaságosabban szervezhetünk meg, ha közösen csináljuk. Ehhez az szükséges, hogy ne sajnáljuk azt, amink van, cserébe azért, amit másoktól kapunk. Kirándulásokat, közös baráti vacsorákat, kerti partikat, sőt üdüléseket is szervezhetnénk így.

Időhiány

Ha kevés az idő vagy a pénzAz idő szorításában, ha rohanni kell, vagy ha igen fáradtan érkezünk haza, sokkal nehezebb felszabadult közös családi programokat szervezni, mint pénz nélkül. De ekkor sem lehetetlen, csak fel kell kutatnunk a lehetőségeinket. Az erőforrások felmérése ebben az esetben is elengedhetetlen. Ha az időnk kevés, akkor a feladatok megosztása mindenképpen szükségessé válik. Ehhez pedig fel kell mérni, hogy ki az, aki segíthet nekünk. Nem árt végiggondolni, hogy mi az, ami miatt nincs időnk a családi programokra, a gyerekekre. Ha a munkánk miatt nem marad időnk, akkor érdemes a munkahelyi feladatok között rendet tenni és felállítani egy fontossági sorrendet. Kiderülhet, hogy sok feladatot elhalaszthatunk, vagy végképp le is mondhatunk azokról, annak érdekében, hogy több időt töltsünk a szeretteinkkel. Ha viszont az otthoni munkáink és feladataink miatt nem marad idő a közös és élményszerű programokra, akkor az otthoni feladatainkat kell jobban megszerveznünk. Kérhetünk külső segítséget, de bevonhatjuk a családtagokat, a férjünket és a gyerekeket is a munkába. A közös családi „program” egyébként sem feltétlenül azt jelenti, hogy mindenki egyszerre ugyanazt csinálja, vagy hogy mindenképpen el kell mennünk közben valahová. Ha közösen megfőzzük a vacsorát, közösen megesszük, majd együtt rendet csinálunk, az is lehet élményszerű és ezért jó. A család élete nagyon sokszor nem a szórakozásról szól. A lényeg az, hogy mindenki jelen legyen lélekben is, nem csak testben, és a figyelem egymásra irányuljon. Mert ez a legtöbb, amit a családban megkaphatunk.

Hogy senki se hiányozzon

Gombos Bernadett, gyermekpszichológus
Gombos Bernadett
gyermekpszichológus

Ha valaki nagyon sokat hiányzik otthonról, akkor érdemes elgondolkodni azon, mi is van ennek a hátterében – tanácsolja Gombos Bernadett, gyermekpszichológus. – Mert könnyen lehet, hogy nem maga a munka, hanem valami olyan párkapcsolati konfliktus, amire még nem sikerült megoldást találni és ami elől inkább menekülni próbálunk. A nehézségekre sokan reagálnak így, és nagyon fontos volna, hogy legalább a problémát felismerjük és elkezdjünk gondolkodni a megoldáson. De a család életéből úgy is hiányozhat valaki, hogy testi valójában jelen van, csak éppen lélekben nincs ott, és ezért nem képes figyelni a körülötte lévőkre.
Átmenetileg ugyanis mindannyian kerülhetünk érzelmileg nehéz helyzetbe. Ilyen lehet a gyász, a munkahely elvesztése, megterhelő anyagi körülmények stb. Egy jó családban ebben az esetben a pár másik tagja veszi át az időlegesen elhanyagolt szerepeket, mert ilyenkor a feldolgozáshoz időre van szükség. Ha ez az időszak elhúzódik, egy-két hónapnál tovább tart, akkor beszélni kell róla, és ha a házastársunkkal, párunkkal közösen nem sikerül továbblépni, akkor érdemes pszichológus segítségét is kérni. Mert a gyerekek könnyen elviselnek egy-két hetet úgy, hogy az érzelmi szükségleteik csak részlegesen vannak kielégítve. Hosszú távon azonban már nem vészelik át mindezt nyomtalanul.

Pénzspóroló trükkök:

  • Nézzünk körül a spájzban, és használjunk a kézműveskedéshez ott fellelhető anyagokat!
  • Induljunk el a környék felfedezésére!
  • Menjünk biciklivel vagy gyalog, új dimenziók fognak feltárulni!
  • Hívjuk meg a barátainkat, ne adj isten a szomszédot, egy közös filmnézésre otthon!
  • Keressük elő a gyerekeknek a saját régi játékainkat!
  • Derítsük ki, hányféle társasjáték van otthon, és játsszunk azzal, amivel már nagyon régen!

Trükkök időhiányban

  • Kevés időt is lehet jól hasznosítani: lehet, hogy nincs már idő lemenni a játszótérre, de még egy rövid meseolvasás beleférhe.
  • Úgy célszerű készülni a közösen eltöltött program idejére, hogy akkorra tényleg ne legyen más tennivaló, hogy legalább ez alatt tényleg egymásra figyelhessünk.
  • Az otthoni munkákat is lehet közösen végezni, a süteménysütés, a bevásárlás, az autószerelés, sőt a takarítás is lehet élményszerű.

    Állatövi szerelmi útmutatóA cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

    A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Balázsovits Edit: Képek a családi fotóalbumomból
  • Pasik tipikus női szerepben
  • 30 évesen én vagyok a főnök 
  • Hogyan hatnak a parfümreklámok?
  • Ha kevés az idő és a pénz
  • Márton Levente: Őfelsége semmisége
  • Vekerdy Tamás: Babatévé

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top