nlc.hu
Aktuális
Paleolit receptek

Paleolit receptek

Előző számunkban a paleolit diétáról írtunk, íme most néhány recept!
                                                                 Svéd lazacsaláta

Paleolit receptekSkandinávia ízei nem állnak távol a magyar ízlésvilágtól. Például a kapor és az uborka nálunk is hagyományos párosítás, csakúgy, mint ebben az ínycsiklandó lazaccsodában.

Hozzávalók:

  • 20 dkg füstölt lazac
  • 1 kis lila hagyma, vékony karikákra vágva
  • 1 csomag vegyessaláta-levél
  • 1 kígyóuborka, szeletelve
  • 1 fej édeskömény, vékonyan szeletelve
  • 1 csomó piros retek, hajszálvékonyra szeletelve

Az öntethez:

  • 2 ek. kendermag- vagy olívaolaj
  • 1 tk. vágott, friss kapor és petrezselyem
  • 1 fél citrom leve
  • 1 kk. nyírfacukor

Egy szép tálon szétterítjük a salátaleveleket. Ha túl nagyok, összetépkedjük az uborka-, retek és édesköményszeleteket a tetején. Megszórjuk a lila hagyma karikáival. A füstölt lazacot kb. 3 cm széles hosszanti csíkokra vágjuk és mutatóujjunk köré csavarva feltekerjük. Így „lazacrózsákat” ültethetünk a saláta tetejére.
Az öntethez összekeverjük az összes hozzávalót, és a saláta tetejére hintjük.

                                                            Mazsolás sárgarépa-saláta

Paleolit receptekHa valaki szereti a koriander zöldjét, bátran használhatja petrezselyem helyett. Ma már sok helyen cserépben is kapható.

Hozzávalók:

  • 60 dkg hámozott sárgarépa, durvára reszelve
  • 10 dkg mazsola
  • 2 ek. citromlé
  • 1 tk. méz 
  • 1 ek. apróra vágott petrezselyem vagy koriander zöldje, pici só

A reszelt sárgarépát keverjük össze a mazsolával. A dióolajat keverjük ki a citromlével, a mézzel és egy pici sóval, öntsük rá a salátára. Jól forgassuk át, és petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

                                              Provance-i sült csirke karamellizált fokhagymával

Paleolit receptekHozzávalók:

  • 1 kg csirkecomb és/vagy csontos mell
  • 5 szál friss kakukkfű
  • 3 szál friss rozmaring
  • 3 szál friss vagy 1 tk. szárított borsikafű
  • 3 babérlevél
  • 3 fej fokhagyma gerezdjei
  • 3 fej lila hagyma, vastag szeletekre vágva
  • 3 sárgarépa, hámozva, 3 cm-es darabokra vágva
  • 2 alma, gerezdekre vágva,
  • 1 ek. liba- vagy kacsazsír, só és bors, ízlés szerint

A csirkedarabokat besózzuk, borsozzuk. Egy nagy, lapos tepsit, valamint a csirkedarabokat is megkenjük egy pici zsírral, szépen egymás mellé elrendezzük a húsokat, és megszórjuk a fűszerekkel (a bőre alá is dugdoshatjuk őket).
200 fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
Ekkor mellétesszük a fokhagymagerezdeket, a lila hagymát, a sárgarépát és az almát, és további 40 percig sütjük. Jót tesz neki, ha néha meglocsolgatjuk a csirkedarabok tetejét.

                                                                        Töltött padlizsán

Paleolit receptekEgész kaliforniai paprikába, cukkinibe vagy nagyméretű paradicsomba is lehet töltetni ezt a keveréket.

Hozzávalók:

  • 1 közepes padlizsán
  • 3 ek. olívaolaj
  • ½ kg darált marhahús
  • só, bors,
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 1 piros színű paprika, apróra vágva
  • 3 gerezd áttört fokhagyma
  • 1 csomó vágott petrezselyem
  • 1 csomó vágott friss bazsalikom
  • 5 dkg őrölt szezámmag
  • 1 tojás
  • 2 szép nagy, érett paradicsom

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Levágjuk a padlizsánok szárát, és hosszában kettévágjuk őket. A húsát kikanalazzuk, úgy, hogy kb. 1 cm-es réteg maradjon a héjon, így később megtartja a formáját. Besózzuk, majd mikor levet ereszt, lecsöpögtetjük. A kivájt padlizsánhúst apró darabokra vágjuk.
Egy serpenyőben 1 evőkanál olajat hevítünk, és megpirítjuk rajta a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, és áttesszük egy tálba. Most felhevítjük a másik 1 evőkanálnyi olajat, és megpirítjuk (sorrendben) az apróra vágott hagymát, a paprikát, a padlizsánt és a fokhagymát.
Összekeverjük a darált húst a zöldségekkel, vágott zöldfűszerekkel, a szezámmal és a tojással. Beletöltjük a kivájt padlizsánfelekbe. Néhány vékony szelet paradicsomot teszünk a tetejére és kiolajozott tepsire helyezzük.
45 percig sütjük, és egy nagy tál, ropogós vegyes salátával tálaljuk.

Paleolit receptekA cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Mészáros Árpád Zsolt
  • Paleolit receptek 
  • Nem kívánt babák az inkubátorban  
  • Politikusok és a szex
  • Így dolgozom én a strandon!
  • Milyen a mi kapcsolatunk?
  • Nyári nagymamák

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top