Aktuális

Politikusok és a szex

A szexuális szabadságukról híres franciák a nemi erőszakkal vádolt IMF-vezért, Dominique Strauss-Kahnt védik, a vérbő olaszok Silvio Berlusconi bunga-bunga partijainak részleteit emésztik. Vajon lehet-e összefüggés egy nemzet szexuális kultúrája és vezető embereinek szexbotrányai között, vagy a politikusok a világ minden részén ugyanúgy hajlamosak a nemi visszaélésekre?

Szenzációhajhászással és prüdériával is megvádolták a francia kommentátorok az amerikaiakat, amikor a Nemzetközi Valutaalap első emberét és a jövő évi francia elnökválasztás legesélyesebb jelöltjét, a szocialista Dominique Strauss-Kahnt szexuális zaklatás és nemi erőszak vádjával letartóztatták egy New York-i szállodában. Pedig a Franciaországban csak „Nagy Csábító”-ként és „Kanos Nyúl”-ként ismert Strauss-Kahn elfogása egyáltalán nem lephette meg azokat, akiknek volt szerencséjük az elmúlt években közelről megfigyelni a nőkhöz való viszonyát. Mégis egy nincstelen, gyermekét egyedül nevelő New York-i muszlim szobaasszony kellett ahhoz, hogy a világ egyik legnagyobb hatalommal bíró szervezetének első emberét felelősségre lehessen vonni a viselkedéséért.

A franciák elnézőek

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn

Azóta már mások is jelentkeztek – a guineai bevándorlónál jóval tehetősebb, komoly pozícióban levő európai nők –, hogy panaszt tegyenek Strauss-Kahn korábbi zaklatásai miatt. Akik korábban inkább csendben maradtak, mert úgy gondolták, semmi esélyük nincs a bíróságon a pénzügyi hatalmassággal szemben. De bármennyien bizonygatják az IMF-vezér minősíthetetlen viselkedését, a francia közvélemény mégis hajlik arra, hogy inkább politikai összeesküvést sejtsen Strauss-Kahn letartóztatása mögött, és felmentse őt a vádak alól.
Összefüggésben lehet mindez a franciáknak az érzékiséghez való sajátos viszonyával? „Csak szereti a szexet, és akkor mi van?” – védi őt például a volt szeretője, mintha a nemi erőszak pusztán a francia vonzerő picit szenvedélyesebb, de továbbra is romantikus változata lenne.    
Az „elcsábítani” kifejezés a franciában több jelentésű szó, használják mindenre a joghurt eladásától kezdve a nők és férfiak közötti kapcsolaton át a politikusok képességeinek érzékeltetésére. Az elcsábítás aktusában mindig ott az egyenlőtlen hatalmi eloszlás: az nyer, aki erősebb.    

Az olasz nők tüntetnek

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi

Olasz nők százezrei tüntettek Rómában és több mint kétszáz olasz városban idén februárban, hogy kifejezzék nemtetszésüket hetvennégy éves miniszterelnökük, Silvio Berlusconi szexbotrányai miatt. „Az országunk nem bordélyház!” – hirdették a transzparensek azt mutatva, az olasz nők jelentős része elfordult a kormányfőtől, aki korábban biztos szavazóinak tekinthette a konzervatív nőket.
Berlusconit a milánói ügyészség fiatalkorúakkal folytatott üzletszerű szexuális kapcsolat, illetve hatalommal való visszaélés miatt helyezte a közelmúltban vád alá. Nem véletlenül választotta őt 2009-ben a Rolling Stone zenei magazin olasz kiadása az év rockerének, mondván a bunga-bunga partijairól elhíresült, élemedett korú miniszterelnök olyan viharos magánéletét él, hogy az egy ereje teljében lévő rockzenésznek is becsületére válna.

Mint ez a példa is mutatja, az olaszok egészen a közelmúltig elnéző mosollyal tolerálták miniszterelnökük lelkesedését a hamvas bőrű lányok iránt. Olaszország elvégre a mai napig is alapvetően macsó kultúra, Berlusconi pedig annak a férfinak a prototípusa, amely lenyűgözi az olaszokat sikeres vállalkozásaival, mosolyával, az őt körülvevő lányokkal és a nyers őszinteségével, amikor azt mondja: „Férfi vagyok, sokat dolgozom, de élvezem az életet. Mi ezzel a baj?”  
Az olaszok már akkor is pontosan tudhatták, mit vesznek, amikor a médiamogult annak idején az államfői székbe emelték. Berlusconi a hetvenes években olyan bizarr kvízshow-t indított az egyik tévécsatornáján, amelyben a háziasszonyok mindig szó nélkül levettek egy ruhadarabot – kötényt, otthonkát, fogókesztyűt, egészen a harisnyatartóig –, amikor a férfiversenyző helyes választ adott. Nem volt hát a taljánoknak nagyon min csodálkozniuk, amikor a miniszterelnökké kinevezett „Papi Silvio” – Caligula római császár hagyományai nyomán, aki a kedvenc lovát tette meg szenátorának – cicababákat nevezett ki kormányzati pozíciókba. Egyikük, egy korábbi Miss Italy résztvevője, ma az Európai Parlament tagja.
Hogyan válhatott ez az ember az olaszok miniszterelnökévé, és hogyan maradhatott máig a hivatalában? „Lehet vitatkozni arról, hogy a fiatal lányokkal folytatott barátság és erotikus kapcsolat jó vagy rossz ízlésről árulkodik-e, ám mindez szigorúan a privát szféra része, és senkire nem tartozik” – vallja az egyik olasz lap tulajdonosa, amelyben Berlusconi porig alázott, válófélben levő felesége az egyik fő részvényes. „Imádom a fiatal lányokat, és ez még mindig jobb, mintha meleg lennék – szól ugyanakkor Berlusconi védekezése. – Ha csak három órát alszom éjjel, akkor is marad elég energiám arra, hogy másik hármat végigszeretkezzek.”   

Politikusok és a szexCICÁK A KORMÁNYNÁL
A szexbotrányairól elhíresült olasz miniszterelnök egy 26 éves show-girlt, Nicole Minettit tette meg Itália leggazdagabb és legnépesebb tartománya, Lombardia képviselőjévé. A lány korábban Berlusconi egyik tévécsatornájánál volt táncosnő mikro-mini iskoláslány-ruhában, és prostitúció vádjával nyomoztak ellene a hatóságok.  


Politikusok és a szexSEXUS POLITICUS
A 2006-ban megjelent Sexus politicus című könyvben a francia szerzők külön fejezetet szenteltek Dominique Strauss-Kahnnak, és már akkor beszámoltak egy fiatal újságírónő, Tristane Banon sztorijáról, akit szintén zaklatott a politikus, de aki akkor nem tett feljelentést.    

SZEX, HAZUGSÁG, ARROGANCIA
Amikor öt évvel ezelőtt a férje, Dominique Strauss-Kahn elindult a francia elnökválasztáson, Anne Sinclair azt mondta egy párizsi lapnak: büszke rá, hogy a férjét szeretik a nők, és hogy Kanos Nyúl a gúnyneve. „Egy politikusnak fontos, hogy legyen csábereje.”

„ÚGYIS ÉN HÚZTAM VOLNA A RÖVIDEBBET”
„Attól tartok, ennek a férfinek olyan problémája van, ami alkalmatlanná teszi arra, hogy olyan intézményt vezessen, ahol nők is dolgoznak” – nyilatkozta a magyar közgazdász, Nagy Piroska, akit pár évvel ezelőtt erőszakkal csábított el az IMF volt vezére.    

Politikusok és a szexA PREDÁTOR
2003-ban tucatnyi nő vádolta meg molesztálással és tapogatással Arnold Schwarzeneggert, többek között a Predátor című film forgatása alatt. A kaliforniai kormányzóról a napokban derült ki, hogy tíz évvel ezelőtt közös gyereke született a házvezetőnőjükkel. Maria Shriver, a mit sem sejtő feleség képek sokaságán szerepel együtt férje szeretőjével és szerelemgyerekével.   
 

KIS MAGYAR PORNOGRÁFIA
Bár hazánkban ritkán téma a politikusok magánszférája, félrelépő politikusból akad itthon is. 2000-ben Deutsch Tamásról derült ki, hogy viszonya volt a titkárnőjével, aki gyereket is szült neki. 2005-ben Kovács László került a bulvárlapok címlapjára, amikor protokolláris eseményeken feleségeként mutatta be a szeretőjét, akinek mint kiderült, házasságot is ígért. Végül akkor mindketten a feleségükkel maradtak együtt, de Deutsch nyíltan beszélt házassága megromlásáról és a feleségéhez való visszatalálásáról. Kovács viszont elzárkózott a nyilatkozattól, nem kommentálta a történteket. Végül egyiküket sem érte valódi politikai hátrány az eset miatt, de azt is hozzá kell tenni, hogy nem is voltak komoly döntéshozó pozícióban az események idején.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

Politikusok és a szexA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Mészáros Árpád Zsolt
  • Paleolit receptek 
  • Nem kívánt babák az inkubátorban  
  • Így dolgozom én a strandon!
  • Milyen a mi kapcsolatunk?
  • Nyári nagymamák

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top