Aktuális

“Nevetségesen kevés a felfüggesztett börtön”

Tíz-tíz hónap felfüggesztett fogházbüntetést kapott az a három nyolcadikos fiú, aki annyira megverte évfolyamtársát, hogy eltört az áll- és orrcsontja. Peller Mariann szörnyülködik.

A hír: Tíz-tíz hónap, két évre felfüggesztett, fiatalkorúak fogházában letöltendő büntetésre ítélte a Győri Városi Bíróság kedden azt a három fiút, akik egy csornai általános iskola előtt nyolcadik osztályosként annyira megverték egy évfolyamtársukat, hogy a fiú áll- és orrcsonttörést szenvedett. A vádlottak, szüleik, valamint az ügyész és a kirendelt védő is jelezte: elfogadja az ítéletet, amely ezzel jogerőre emelkedett. Az indokolásban a bíró hangsúlyozta: csak a szerencsének köszönhető, hogy a sértett nem szenvedett maradandó sérüléseket, ugyanakkor az ítélettel arra kíván lehetőséget adni, hogy a három fiú a jövőben normális életet folytathasson. A három vádlott közül ketten már kaptak korábban igazgatói intőt erőszakos cselekménnyel kapcsolatban. A vádlottak azt hangoztatták: a tanév végének közeledtével idegesek voltak, de először nem akarták megverni az áldozatot, csupán szólni neki, hogy „vegyen vissza”.

„Nevetségesen kevés a felfüggesztett börtön”Nálam az ilyen jellegű hírek, amelyekben fiatalok vagy gyerekek agresszívan, erőszakosan viselkednek társaikkal, minden esetben kiverik a biztosítékot. Úgy felhúztam magam ezen az eseten is – különösen amikor megmutatták az egyik esti hírműsorban az áldozat képét, hogy legszívesebben magam vertem volna meg a három tizennégy éves kölköt, hogy picit észhez térjenek. Ez lehetne a tökéletes büntetés (visszatérve a „szemet szemért”-elvhez): pontosan ugyanazt kell elszenvednie a bántalmazónak, mint amit szerencsétlen bántalmazottnak kellett. Meglátjuk, lenne-e kedvük megismételni a dolgot. A három srác nem először fitogtatta az erejét és mutatta meg gyengébb társainak, hogy ki a legkeményebb.

Hogyan lehetséges, hogy miután az egyik srác szóváltásba keveredett a később sérült iskolatársával, két barátja nem igyekezett szétválasztani őket, nem csitították a felpaprikázott hangulatot, inkább túlerővel elintézték a szerencsétlent? Én nem állítom, hogy vétlen a sérülést szenvedett gyerek, mert ezt nem tudhatom. Még talán az is előfordulhatott, hogy tényleg ő „szólt be” a társának, akinek rögtön segítségére siettek a barátai. De ez gyakorlatilag mindegy! Úgy tűnik, kiveszett a mai fiatalokból a betyárbecsület, egyáltalán nem érzik, milyen undorítóan viselkednek, ha úgy sietnek barátjuk segítségére, hogy maguk is beszállnak a perpatvarba, levezetve állítólagos feszültségüket egy olyan gyereken, aki kettejüknek semmit sem árthatott. Hát nem az lett volna a dolguk, ha tényleg barátai a harmadiknak, hogy szétválasszák a két kakaskodót, nehogy megsérüljön bárki? Milyen felnőtt válik az ilyen agresszív, hatalomvágyó fiatalokból? Olyan, aki kiszámíthatatlan, és ezért veszélyes. Veszélyes mind önmagára, mind a szeretteire és tulajdonképpen minden körülötte élőre vagy vele érintkezőre.

Éppen ezért gyakorlatilag tökéletesen feleslegesnek tartom ezt a büntetést. Tíz hónap fogház, felfüggesztve két évre – fel sem fogják, hogy ez mit jelent! Nem fogja visszatartani őket attól, hogy ismét elkövessenek valami törvénybe ütközőt. Egy felnőtt embernek kialakult szokásai vannak, sokkal nehezebb megváltoztatni a gondolkodásmódját. De egy gyerek – még tizennégy éves korában is – tanítható, formálható, könnyebben befolyásolható. Egyáltalán nem tartom elegendőnek ezt a büntetést, sőt inkább nevetségesnek. Ráadásul azokban a körökben, ahol ezek a fiúk mozognak, félelmet, már-már elismerést vált ki az, ha végül mégis megjárta valaki a nevelőintézetet.

Lehet, hogy túl szigorú vagyok, de egyszerűen felrobbanok, ha emberek bántják egymást (bármi módon)! Ahhoz, hogy felnőttként ne tegyünk ilyet, gyerekkorban kell megtanulnunk, mi a helyes. Csak az a baj, hogy minden szülő és nevelő maga ítéli meg, mi a helyes magatartás adott helyzetben, ezért a gyerekek sokszor rossz példát követnek. Főként ha mást nem is igen kapnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top