Aktuális

Számít, mi van a diplomában?

A pályakezdőknél még megnézik, a többéves munkatapasztalattal rendelkezőknél viszont már nem, hogy melyik egyetemen vagy főiskolán, illetve milyen eredménnyel végzett. A HR-eseknek általában van egy saját "rangsoruk", amellyel osztályozzák a képzéseket. A nagy hírű, patinás felsőoktatási intézmények általában neve jobban cseng, mint a kisebb iskoláké. Van azonban több cég is, amely azért települ egy-egy városba, mert helyben képzik a leendő szakembereit.
Olvasnál még? Kattints a legfrissebb hírekért!

A munkáltatók által is elismert diploma, a színvonalas és gyakorlatorientált oktatás, illetve a közeli lakóhely a három legfontosabb szempont a diákok szerint egy felsőoktatási intézmény kiválasztásakor – olvashatjuk egy, a Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Zalaegerszegi Intézetének hallgatói körében végzett felmérésben. A kutatásból kiderült: a fiatalok azért választottak egy adott a szakot és intézményt, mert szerintük ezzel tudnak majd a leggyorsabban álláshoz jutni, érvényesülni a munkaerőpiacon.

Számít mi van a diplomában?Sok cég HR-osztályán nem az a kérdés, hogy egy álláskereső mit, hanem az, hogy hol tanult. A nagy múltú iskolák diákjaival kapcsolatban az a „prekoncepció” fogalmazódik meg a cégeknél, hogy valószínűleg jobban képzett, okosabb, talpraesettebb ez a friss diplomás, mint a többiek.

Ez azonban nagyjából 10-15 év munkatapasztalat és megfelelő referenciák után megváltozik. Az elitegyetemek neve a legtöbb vállalatnál presztízst jelent. Egy több évtizede dolgozó szakember már azt is megteheti, hogy a nem túl jól hangzó nevű főiskoláját kihagyja az önéletrajzából – persze csak akkor, ha az elért eredményeivel ellensúlyozni tudja ennek a hiányát, úgy tálalja, hogy a HR-esnek nem támad hiányérzete emiatt.

Rangsorolt felsőoktatás

Juhos Andrea, a DBM Hungary ügyvezetője úgy vélekedett, hogy a jövőben azok az intézmények, amelyeknek az oklevelével nehezebb elhelyezkedni, egyre inkább el fogják veszíteni a hallgatóikat, az elitegyetemeken szerzett diploma presztízse viszont megnő. Az egyetemi rangsorokban, a pályakövetési felmérésekben már most is szerepel, hogy mennyi idő alatt sikerült elhelyezkednie a náluk végzetteknek, mennyi időt töltött az első munkahelyén, és a cége mennyire volt megelégedve vele.

A rangsorok objektív, mérhető adatok alapján vizsgálják az iskolákat: van, amelyik a hallgatói véleményeket részesíti előnyben, ám olyan is, amely a diploma munkaerő-piaci értéke felől. Több országos rangsor is készül évente, ezek elemzik a diplomák piaci helyzetét, az egyes szakokon végzők mai és jövőbeni elhelyezkedési lehetőségeit, kitérnek a munkáltatói igényekre, és néha még az egyes szakmák elérhető kereseteit is felvillantják. A rangsorok között az Eötvös Loránd Tudományegyetem, az orvosi egyetemek, a Debreceni és a Miskolci Egyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is az első helyeken szerepelnek. Ezek közül néhány nemzetközi ranglistákon is helyet kapott.

Kattints a cikk folytatásáért!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top