Aktuális

Négy golyót szedtek ki a meglőtt gólyából

Már soha többé nem fog repülni az a gólya, amelyet lőtt sérülésekkel ápolnak az állatkertben. A madárra többféle fegyverből is rálőttek, a szakemberek szerint valószínűleg el akarták zavarni.

Lőtt sebbel került be egy fehér gólya a Fővárosi Állat- és Növénykert mentőhelyére. Az állatban négy lövedéket is találtak, amelyek légpuskából, illetve sörétes fegyverből származhatnak. A meglőtt madarat ellátták az állatorvosok, de az egyik lövés olyan szerencsétlen helyen érte, hogy valószínűleg már nem lesz képes repülni.

Fotónk csak illusztráció
Fotónk csak illusztráció

A közelmúltban több orvosi ellátásra szoruló madár is bekerült a mentőhelyre a Hortobágyi Nemzeti Parkból, egyikük, egy kifejlett fehér gólya vizsgálatánál derült ki, hogy meglőtték, majd ezt a röntgen is igazolta – közölte Hanga Zoltán, az állatkert szóvivője.

Sok jó érzésű ember számára valószínűleg érthetetlen, miért lő bárki is gólyára, hiszen nemcsak közismerten védett fajról van szó, de Magyarországon számos kulturális hagyomány is kapcsolódik a madárhoz, sőt annak védelméhez is. Már az óvodások is tudják a mondókából, hogy a „magyar gyerek” gyógyítani szokta a gólyát, még ha mások bántják is.

A természetvédelmi szakemberek azonban az elmúlt években azt tapasztalják, hogy egyesek nem örülnek neki, ha gólyák lakóhelyük közelében fészkelnek, hiszen ez madárpiszokkal jár. A szóvivő szerint ilyenkor fordul elő, hogy légpuskával vagy más eszközökkel igyekeznek a madarakat elzavarni.
A fehér gólya Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi eszmei értéke 100 ezer forint. A Fővárosi Állat- és Növénykert évtizedek óta folytat madármentést, a sérült vagy elárvult állatokat meggyógyítják, kondíciójukat felerősítik, s ha állapotuk lehetővé teszi, ismét szabadon engedik őket.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top