Aktuális

A négy kerék szerelmesei

Simogatni a kormányt, autóval belerohanni a "végzetbe", fából energiatakarékos autót faragni – vagyis szerelembe esni egy négykerekűvel. Gyakran megtörténik, és olyankor a hobbink akár a hivatásunkká is válhat...

Sümegi Eszter – A Trabival elutazunk a múltba

A huszonhárom éves Sümegi Eszter és barátja, Balázs örököltek egy Wartburgot. Amikor Balázst a külföldi barátai meglátogatták, megőrültek az autóért: fényképet akartak készíteni, beleülni a kis kocsiba, menni egy kört. Egy buli után hazafelé döntötték el, hogy belevágnak, autót adnak bérbe. Egy retroautót: Trabantot!
– Nekünk gyerekkorunkban volt Trabantunk – emlékszik vissza Eszter. – Azzal mentünk nyaralni a hegyekbe… Volt, hogy tolni kellett. Feszített a szél, azt hittem, szétesik alattunk. „Ki akarna ma Trabantot vezetni?” – kérdezték a szomszédaink. „Hát mi!” – válaszoltuk. Így találtuk ki, hogy utazunk és másokat is elutaztatunk a múltba. Imádjuk!

A négy kerék szerelmesei

Dekoratőr vagyok, az autóra magam terveztem a matricákat – mondja Eszter lelkesen. – Az autó kint szokott állni a Műcsarnok mellett, sok ember látja. Egy kisfiú harmadik születésnapjára épp így bérelték ki a szülei… A bólogatós kutya volt a sláger – és a gyereket egész nap furikázták a városban. Az első „bérlőink” fiatal német srácok voltak, az Andrássy út közepén robbantak le. Dudáltak rájuk, be kellett tolni egy mellékutcába a Trabantot. Kinyitották a motorháztetőt, és sikerült megszerelniük. Alig győztünk elnézést kérni, mikor mesélték, de ők azt mondták: életük legjobb bulija volt. Egy holland házaspár tavaly Ferrarit bérelt Olaszországban, most a Trabantunkra esett a választásuk. Este a Lánchíd lábánál, a Gresham-palota éttermében vacsoráztak. Egy BMW és egy Audi közé parkoltak be, és úgy ültek az étteremben, hogy lássák az autót és az emberek arcát. Csak a Trabantot fényképezték a turisták!

Kovács Gábor építész fából faragott kocsit – Csodaautókra vágytam  

Kézzel faragott kapuk keretezik a szombathelyi építészmérnök, Kovács Gábor világtól elzárt otthonát. Az előtérben saját készítésű velocipéd – háromkerekű, pedálos ritkaság. A házban a vizet a kútról hozzák fel, az energiáért a napelemek a felelősek. A villanymotoros, napelemmel hajtott faautó felé tartunk. A műszerfalon sebességmérő, rádió található, a motorháztető helyén pedig méretes napelem.
– Imádom a járműveket. Voltam nagy motoros, csodaautókra vágytam. Most ez a hobbim – mondja. – Egy ilyen elkészítése körülbelül egy évet vesz igénybe. Csak addig érdekel, amíg kész nem lesz. Az első autót épp kiállítják, a másodikat – mivel pénzem nincs – felajánlottam a felsőzsolcai árvízkárosultaknak.
Mohakertet épít feleségével, tücsköket tenyészt, sámánbotot farag, de a faautókat tartja a legfontosabbnak. Napelemek hajtják, a beépített konnektorral pedig bármikor feltölthető árammal egy benzinkútnál.

A négy kerék szerelmesei

Hívják kiállításokra, több innovációs versenyt nyert meg míves és működő alkotásaival. Turisták járnak csodájára a sikeres építész energiatakarékos, egyedülálló műveinek, ő mégsem keresi a feltűnést.
– Néha kérdezik, hol lehet ilyet kapni, vagy lefotóznak a mögöttem jövők. De csupán azért csinálom, mert szeretem. A közeljövőben mindannyian rájövünk, hogy ezekkel a környezetbarát megoldásokkal lehet – sőt kell is – élni. De ha megkérdeznéd, miért kezdtem el, őszintén csak ezt válaszolhatnám: utáltam tankolni.

Andrejszki Heni, kaszkadőr – Csak egyszer lehet összetörni – nem hibázhatok!

A négy kerék szerelmeseiNem sminkelik az arcát, mert akkora távolságból, főleg egy autóból, ahogy a jelenetet felveszik, ez nem számít. Később úgyis csak a színésznő arcát láthatják a nézők. És az ütközést.
– Minden autó más és más, de érzésben számomra nincs különbség – szögezi le Andrejszki Heni kaszkadőr. – Persze jobb egy szerepautót összetörni, mint a sajátomat. Vezetni viszont az előbbit rosszabb, mert nem ismerem annyira, mint amit naponta használok. Az egyik forgatáson volt egy nehéz jelenetem. A koordinátort megkértem, ha lehet, a nagyobb autót szeretném kapni, abba rohanjon bele a kisebb kocsi. Így kevesebb az esélyem a sérülésre. A forgatás előtt mondta a producer, hogy fordítva lesz: én ülök a kisebben, a nagyobb jön belém… Persze igyekszünk védőfelszerelésbe beöltözni, de két jól kiválasztott autó az igazi biztosíték. Hibázni nem lehet, az autót csak egyszer lehet összetörni, ahogy az életben is. Törött kocsival második lehetőség nincs. Felvétel pláne.
Heni általában azért izgul, hogy jól sikerüljön a jelenet, és hogy ne sérüljön meg. Nem az adrenalin miatt csinálja, hanem mert nagyon szereti. Ugyanakkor az élmény is fontos: változatos munka, amelyhez önfegyelem, kitartás szükséges. Forgatáson gázolt, de már el is gázolták.
– Sokkal rosszabb, ha elgázolnak – mondja. – Szeretném sokáig csinálni, de azért van mellette másik három állásom is. Egy nő csak negyven-negyvenöt éves koráig lehet kaszkadőr, később már nem célszerű kitenni a csontokat a törésveszélynek.

Várhelyi Katalin, az egyetlen magyar limuzinsofőrnő – Szerelmes vagyok a lóerőbe!

Ha a szervizben kellene várnia, addig inkább elmegy futni. Kevés szabadidejében biciklire pattan. Állandó mozgásban van. A 12 méteres, rózsaszín monstrumban törékeny, szőke hölgy: Várhelyi Katalin, az ország egyetlen női limuzinsofőrje.

A négy kerék szerelmesei

– Amióta csak az eszemet tudom, vonzódtam a nagy autókhoz. Szerelmes vagyok a lóerőbe. Vezettem trélert, kamiont és távolsági buszt is. Amerikai autós találkozókra jártam, hogy a volán mögé pattanhassak: sokszor én hoztam haza a kocsit. Amikor egy luxuslakóbuszt vezettem – a kormány hatszögletű volt és fából készült –, lakókocsit kötöttek mögé. Kérdő pillantásomra főnököm mosolyogva csak ennyit mondott: egy kis gyakorlás. Ha a volánnál ülök, tudom, hogy nem lesz baj. Az autók a barátaim – nevet. Egy hófehér, 67-es Cadillacre mutat. – A másik büszkeségünk. Egy Elvisnek öltözött férfi esküvőre bérelte ki. Felejthetetlen volt, ahogy a lehúzott tetejű autóból kihajoló, 60-as évek stílusába öltözött menyasszony színes sálja lobogott a szélben. Hívnak hírességekhez, diszkók nyitásához, szalagavatókra. Egyszer egy Michael Jackson-imitátorral utaztam. A stadionok előtt kiszállt a zimankóban: táncolt a fél méteres hóban. Egy hölgy a szülinapján a gyerekeket ezzel vitte iskolába, majd ment munkába. A bivalyerős, 8000 köbcentis motor mámorító hangja mellett ezért csinálom: az emberekért, akiket így megismerhetek.

A cikk nyomtatásban a Nők Lapja e heti számában jelent meg. 

A négy kerék szerelmeseiA legfrissebb szám tartalmából: 

  • Douchev-Janics Natasa: „Nagyon várom a kislányom”
  • A négy kerék szerelmesei
  • Lajos Mari konyhája  
  • Úti áldás a lelkésznőtől
  • Segítséget kapott az autista kisfiú
  • 6 titok a szexuális étvágyról
  • A nagy tinisztárakta
  • Esküvő hetedhét országban

Ha előfizetnél a lapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top