nlc.hu
Aktuális
Mostantól nem ajánlják az alkoholt a menzákon

Mostantól nem ajánlják az alkoholt a menzákon

Leveskocka, cukrozott üdítő, szörp, zsíros tejföl és hús: többek között ezeket az élelmiszereket tiltaná ki az iskolákból az országos tiszti főorvos.

Mostantól nem ajánlják az alkoholt a menzákonA kerülendő élelmiszerek körébe sorolta az ételport, a leveskockát, a sót tartalmazó ételízesítőt, a 30 százaléknál magasabb zsírtartalmú húst, a sertés- és baromfizsírt, a 12 százaléknál magasabb zsírtartalmú tejfölt, valamint az alkoholt tartalmazó élelmiszereket Paller Judit országos tiszti főorvos, aki ajánlásában kitért arra is, hogy az ételek jellege minden korcsoportnak megfelelő és változatos legyen. A kiadott dokumentum szerint tizennégy éven aluliaknak csípős vagy erősen fűszeres ételt nem lehet adni és húsz napon belül egy ételsor csak egyszer fordulhat elő.

Az ajánlás szerint édességet önálló fő- vagy kisétkezésként nem lehet adni, leszámítva a legalább egyharmad rész gyümölcsöt, tejet vagy tejterméket tartalmazó készítményeket.
Italként kizárólag ivóvíz, tej, illetve kakaó, valamint „világosra főzött tea” adható. Kerülendőek a koffeintartalmú italok, a szénsavas vagy cukrozott üdítők, szörpök, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó vagy ötven százalék alatti gyümölcstartalmú gyümölcslevek.

Mindez nemcsak az iskolai menzákra, de minden közoktatási és egészségügyi, valamint szociális intézményre vonatkozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top