Aktuális

Nincs értelme lakást eladni

Mélyponton a lakásárak: most nem érdemes eladni. A vevők válogathatnak, de kevés az igazán jó ingatlan. Aki tud, várjon!

Egy évvel ezelőtt egy ingatlanpiaci szakértő úgy nyilatkozott, hogy 2010-től fellendül a lakáspiac: nő a vásárlási kedv és 2011 közepére visszaáll a válság előtt ingatlanhelyzet. A tény, hogy a jóslat egyáltalán nem jött be, mutatja a helyzet kiszámíthatatlanságát. Sajnos 2011 közepére nemhogy a válság előtti szintre nem jött fel a lakáspiac, de egyáltalán nem következett be pozitív fordulat – legfeljebb annyi, hogy megállni látszik az árcsökkenés.

Alig épül új lakás

Ami az új építésű lakásokat illeti, Magyarországon mindössze 5585 lakás épült idén az első negyedévben, ami 35 százalékos zuhanást jelent az előző évhez képes. Budapesten 66 százalékkal kevesebb házat építettek, de a zuhanás már az előző években beindult. Nem is nagy túlzás azt mondani, hogy a lakásépítések az országban leálltak, mivel a válság során behalt és azóta sem éledezik a banki finanszírozás.

Lakáspiaci helyzetképA használtlakás-helyzet sem rózsás, de legalább tavaly már csökkent az áresés üteme, sőt néhány városban és a falvakban minimális mértékű emelkedést regisztráltak. Látványosan tovább mérséklődött ugyanakkor a forgalom. Rengetegen akarják eladni a lakásukat, majd látva, hogy milyen alacsonyak az árak és milyen kevés az érdeklődő, inkább visszalépnek. Leszámítva azokat, akik nem tudják fizetni a hitelüket, elmondható, hogy az átlagos tulajdonos szívesen eladná lakását, csakhogy sokkal drágábban, mint amin ma el lehet. Persze egyre több a nehéz helyzetbe került devizahiteles, nekik sokszor nincs más választásuk, mint meghirdetni a lakást. Ha azonban kiderül, hogy csak annyit tudnának kapni érte, amennyi a banki tartozás, sokszor visszavonják eladási szándékukat. Hiszen az hagyján, hogy elbuknák lakhelyüket, de esetleg még tartozásuk is maradna, ahogy telik az idő. Akkor inkább maradnak és reménykednek, hogy javul a devizahelyzet, csökken az adósságuk, a lakásuk értéke pedig nő.

Budapesten a legalacsonyabbak az árak

Lakáspiaci helyzetképJelenleg arról szólnak a várakozások, hogy az árak nem csökkennek tovább – persze ez pillanatok alatt változhat. A kilakoltatási moratórium lejártával ugyan elvileg sok bedőlt hiteles lakás kerülhetne a piacra, de ezek számát korlátozzák. Az is valószínű, hogy a keresleti oldal sem olyan gyenge, mint amilyennek tűnik. A potenciális vevők egy része ugyanis épp a moratórium végére várva halasztotta el vásárlását, abban bízva, hogy ha nagy mennyiségű lakás zúdul a piacra, akkor még olcsóbban lehet majd lakáshoz jutni. Mindenesetre egyértelmű érv a további áresés ellen az, hogy már régiós összehasonlításban is kirívóan olcsónak tűnnek a magyar ingatlanok. Már nemcsak Prágában vagy Varsóban sokkal magasabbak az árak, mint Budapesten, de Pozsonyban és Bukarestben is.

Mit tehet tehát az, aki lakásvásárláson gondolkodik? Válogathat. A kínálat nagy, s mindig akadnak olyanok, akiknél elszakad a cérna és olcsón eladnak. De őket megtalálni időigényes. Akinek nem sürgős a vétel, jó, ha sok időt rászán a nézelődésre: előbb-utóbb biztosan lehet találni megfelelő lakást jó áron. És mit tehet, aki eladni szeretne? Tájékozódjon a reális árakról, mert azok általában jóval alacsonyabbak, mint amit a tulajdonosok képzelnek. Egy fillért se költsön a lakásra, a felújításokat ugyanis a vevők nem fizetik meg. Az elmúlt években nőttek a minőségi elvárások, egy teljesen lelakott lakás ára azonban alig alacsonyabb, mint a „kipofozotté”, a vevők inkább megveszik rossz állapotban és maguk újítják fel saját elképzelésük szerint. Minden negatívum (földszint, vagy épp harmadik emelet lift nélkül, rossz fekvés, zajos úthoz közel, elavult fűtési rendszer) többmilliós mínuszt jelent a lakás értékében, ezt el kell fogadni. Összességében tehát úgy tűnik, a mélypont közelében vannak a lakásárak, így akinek nem sürgős, várjon az eladással. Vásárolni viszont érdemes, de csak hosszú és alapos keresés, alkudozás után.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top