Aktuális

Túl magas fizetést kérek?

Aki éveken át alkalmazásban áll, és nem kell munkát keresnie, az könnyen túlbecsülheti, mennyit is ér valójában a munkaerő-piacon.

„Egy ismerősöm, aki kontrollerként hosszú ideig állt alkalmazásban egy multinacionális nagyvállalatnál, munkája elvesztése után különböző helyeken pályázott, de az első öt állásinterjú sikertelen maradt, egyetlen állásajánlatot sem kapott. Elvárt bérét, amit a régi pozíciója szerint árazott be, túl magasra srófolta. Azonban ahhoz, hogy az általa megszokott bérszínvonalat elérje, meg kellett volna elégedni az ügyvezetés szintjével. Kezdetben számára ez teljesen elfogadhatatlannak tűnt, azonban tizenkét sikertelen hónap után belátta, hozzáállásán változtatnia kell: átvette egy középkategóriás, neve nincs cég kereskedelmi vezetését” – mondta a Nők Lapja Cafénak Kata (33) arról, hogy volt évfolyamtársa mennyire nem jól kalkulált a munkaerőpiac változásaival. 

csúcskeresetűek többsége azonban nem gondol a szakmai fejlődésre, továbbképzésre
A foglalkoztatottak ritkán képezik magukat

A munkakeresési vérkeringésből sokan kiesnek, hiszen hosszú ideig egy munkahelyen dolgoznak, rájuk jellemző leginkább, hogy túlbecsülik saját munkaerő-piaci értéküket – írja a Spiegel című hírportál. Az egy helyen eltöltött évek alatt a bérezésük évről-évre javul, de szakmai tudásuk, tapasztalatuk rendszerint nem bővül. Pozíciójuk azonban egyáltalán nem biztos, ha ugyanis egy munkáltató a személyzeti költségek terén megtakarítást akar elérni, először rendszerint a legmagasabb keresetű alkalmazottak között néz szét.

A csúcskeresetűek többsége nem gondol a szakmai fejlődésre

Kevesen gondolnak arra is, hogy az ugyanazon vállalatnál eltöltött, mondjuk nyolc év alatt fejlődniük kellene a piaci elvárásoknak megfelelően. Sokan közülük nem akarják tudomásul venni, hogy a régi pozícióban megszerzett tudást és tapasztalatot nem mindig lehet egy az egyben átültetni az új állásba, ezért nem biztos, hogy ez sokat fog számítani, ha új állást keresnek.

Túl magas fizetést kérek?
Jobb állást szeretnél? Kattints a legfrissebb munkalehetőségekért!

Magas fizetést főleg speciális területeken jártas munkavállalók kérhetnek, vagy ha egy konkrét projektbe keresnek embert. Ugyanakkor a lap arra is figyelmeztet, hogy manapság gyorsan változik a munkaerőpiac, és a szaktudással, szakmai profillal úgy folyik a kereskedés, mint a részvényekkel a tőzsdén. Aki nincs olyan helyzetben, hogy egy bizonyos szakmai szektor belső köreibe tartozzon, ha nem tud felmutatni piacképes szakmai tapasztalatokat, illetve nem épített ki egy hatékony kapcsolati hálót, nehezen talál munkát. A keresés gyakran fájdalmasan hosszúra nyúlik, a fejlődés hiánya pedig legtöbbször komoly jövedelemromlással jár. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top