Aktuális

Bűntudattal mennek munkába az anyukák

Te is érezted már úgy egy pelenkázással és hiszticsitítással töltött hétvége után, hogy a munkahelyed maga az oázis? Aztán meg bűntudatod van, mert reggel sírva hagyod ott a kicsit az oviban? A legtöbben így vagyunk ezzel.

Az anyák többsége nem szívesen van távol a gyerekeitől, titokban viszont mindenkinek jólesik kiszabadulni otthonról. Ez a kettősség sokszor ott feszül bennünk, és mindegy, hogy anyagi szükség vagy önmegvalósítási vágy vezet vissza a munkába, az anyák többsége általában ilyen vegyes érzelmeket táplál: egyszerre szereti és gyűlöli is az állását.

Bűntudattal mennek munkába az anyukákMindez egy friss felmérésből derült ki, amelyben 26 ezer anyukát kérdeztek meg. Elgondolkodtató, hogy a válaszadók 40 százaléka azt mondta, inkább választaná az 50 százalékos fizetésemelést, mint hogy 50 százalékkal több időt töltsön a gyerekeivel.

Ugyanakkor 20 százalékuk elítéli azokat az anyákat, akik túl sokat dolgoznak. Minden ötödik anyuka szeretne rugalmasabb munkát, míg minden tizedik jobban szeretne a karrierjére koncentrálni. Közel egyharmaduk ismerte be, hogy a munka tulajdonképpen menekülés a gyerekek körüli teendők elől.

Egy anyuka azt válaszolta, sír a munkahelyén, mert annyira hiányzik a hároméves fia, de amikor vele van, stresszes lesz és kimerült. Egy másik édesanya egyszerűen bűntudatot érez minden nap, amikor elmegy dolgozni. Egy harmadik pedig ezt nyilatkozta: „Dolgozó anya vagyok, aki a legjobb körülményeket szeretné megteremteni a gyerekeinek, ezért választom a legjobb óvodát is. Magas iskolai végzettséggel rendelkezem, és sikeres vagyok a munkámban. De titokban azt kívánom, bárcsak kirúgnának, hogy többet lehessek a gyerekekkel.”

A legtöbb szorongás, amit a nők a munka miatt éreznek, valószínűleg társadalmi elvárásokból fakad. Nagyon sok nő kiteljesedik a munkahelyén, és nagyon sokan boldogok akkor is, amikor a gyerekeikkel lehetnek, de valamiért úgy érzik, nem mutathatják ki az örömüket, mert akkor elítélnék őket.  „Úgy tettem, mintha a szívem szakadna meg, amikor hat hónapnyi szülési szabadság után visszamentem dolgozni. Valójában azt éreztem, itt az ideje, hogy mással is foglalkozzak” – válaszolta egy anyuka.

És hogy miért érzik úgy a nők, hogy ítélkeznek felettük, bármit is választanak? Mert tényleg így van. Sokan bevallották, hogy önzőnek tartják a dolgozó anyákat. Szerencsére azért akadnak, akik nem törődnek mások véleményével, és nem éreznek bűntudatot azért, mert nincsenek otthon egész nap: „Nem érzem magam bűnösnek, amiért nem otthon dolgozom. A gyerekeimmel kiváló óvónők foglalkoznak, akik tényleg köréjük szervezik az egész napot. Szeretem, hogy megvan a saját életük, a barátaik és az élmények, amelyeket a nap végén megosztanak velem” – jelentette ki a felmérésben részt vevő egyik asszony.

A tanulmányt a Today Moms és a Parenting.com kutatói készítették.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top