Aktuális

Tilos a próbálás: csak otthon derül ki, passzol-e a melltartó

A vallási előírások miatt a szaúdi nők nem vetkőzhetnek le olyan helyiségben, ahol a férjükön kívül más férfi is tartózkodik. Még a próbafülke függönye mögött sem, ezért nem tudnak melltartót próbálni.

Kényelmes melltartókért küzdenek a szaúdi nőkBár a törvények elvileg már lehetővé teszik, hogy a ruhaboltok, fehérneműüzletek női eladókat alkalmazzanak, ennek feltételei rendkívül bonyolultak és szigorúak: az üzlethelyiség ablakait például tökéletesen el kell fedni függönyökkel, az ajtóban pedig naphosszat egy férfi őrnek kell állnia, aki nem enged be más férfiakat az üzletbe. A munkaadóknak emiatt sokkal egyszerűbb, ha az eladók férfiak, viszont a vásárlók számára ez a lehető legkellemetlenebb megoldás. 

Ugyanis, ha egy szaúdi nő például melltartót akar venni, egy férfi hozzátartozójának el kell kísérnie, a boltban jó eséllyel férfi eladó szolgálja ki, a kiszemelt holmit pedig nem próbálhatja fel, így csak otthon derül ki, hogy az kényelmes-e, vagy sem.

Helyi aktivisták egy csoportja megelégelte a helyzetet, és – immár nem először – bojkottot hirdettek a kizárólag férfi eladókat alkalmazó üzletek ellen. Azt szeretnék elérni, hogy legalább a fehérneműboltokban könnyített feltételekkel dolgozhassanak női eladók, és így végre számukra is lehetővé váljon a próbafülkék használata. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top