Aktuális

Sosem fog kiderülni, erőszakolt-e Strauss-Kahn?

Augusztus 23-án kedden ugyan ejtették a nemi erőszakkal vádolt bankár, Strauss-Kahn elleni vádakat, de a közvélemény továbbra sem nyugszik. Az ítélet még nem jogerős.

Sosem fog kiderülni, erőszakolt-e Strauss-Kahn?Lassan teljes a zűrzavar Dominique Strauss-Kahnnak, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) egykori vezérigazgatójának ügyében. (A férfi ellen szexuális erőszak miatt emeltek vádat, mert ez év május 14-én a New York-i Sofitel szállodában a vád szerint orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy ott dolgozó nőt.) Kezdetben a többség az afrikai származású szobalánynak hitt, különösen az előzmények miatt. Srauss-Kahnnak ugyanis nem az első ügye volt ez a mostani: 2008-ban már indult vizsgálat ellene egy magyar beosztottjával folytatott liezon miatt. A szobalány után pedig újabb nő bátorodott fel: Tistane Banon francia írónő is feljelentette a férfit, szintén nemi erőszak kísérlete miatt. Így nem csoda, hogy a 62 éves bankár-közgazdászt még aznap óvadék ellenében 24 órás, elektronikus megfigyeléssel szigorított házi őrizetbe helyezték a lány vádjai alapján, Straus-Kahn pedig lemondott az IMF éléről, melynek 2007 óta volt elnöke.

Azóta azonban árnyalódott a kép, és egyre többen álltak ki a férfi mellett. Bár spermanyomokat találtak a ruháján, orvosi vizsgálat nem tudta igazolni, hogy a 32 éves, guineai Diallo Nafissatou-nak tényleg ellenére volt az aktus. Így az ügy elbírálása az ő szavahihetőségén múlott, azzal kapcsolatban azonban kételyek merültek fel. Kiderült, hogy hazudott a támadást követő időszakról és múltját illetően is, valamint „kétes alakokkal tartott kapcsolatot”, ami jó támadási felületet adott az ügyvédeknek. Persze ettől még lehet, hogy „zsák a foltját megtalálta”: Strauss-Kahnt sem kell félteni. Meg nem erősített bulvárhírek szerint a volt IMF-vezér ügyvédei pénzt ajánlottak a lány családjának, ha Diallo elfelejtené a szállodában történteket.

A tipikus amerikai filmsztori is az életből merítkezik: a kis szobalány nyilvánosság elé állt és interjút adott az ABC Newsnak, ahol (valószínűleg nem ingyen) elmondta, hogy bár ő is követett el hibákat, azért szeretné, ha elítélnék a vádlottat: „Igazságot akarok. Azt akarom, hogy börtönbe zárják.” Azóta beindult a mellette-kampány is: a nyugat-afrikai faluból származó, sárkunyhóban felnőtt lányról több helyen is cikkeztek, melyek szerint az iskolázatlan Diallo mélyen vallásos, muzulmán családból származik. A feltűnést és nyilvánosságot kerülő lányról azt állítják ismerősei, hogy egyáltalán nem egy férfifaló típus, inkább gyermekét egyedül nevelő, szorgalmas asszony.

Sosem fog kiderülni, erőszakolt-e Strauss-Kahn?Augusztus elején Diallo mindenesetre kártérítési igényt nyújtott be, a manhattani bíróságon pedig hét vádpontot hoztak fel Strauss-Kahn ellen, majd a héten ejtették is. A lány ügyvédje azt mondta: „Manhattan kerületi ügyésze megtagadja a jogot egy megerőszakolt nőtől, hogy kiderülhessen az igazság. Ezzel nemcsak az ártatlan áldozatnak fordít hátat, de a törvényszéki orvosi bizonyítékoknak is.”

Mint azt Szekula István, az Egyenlő Bánásmód Hatóságának munkatársa a Nők Lapja Cafénak elmondta, hozzájuk is szoktak érkezni szexuális zaklatással kapcsolatos panaszok. – Ezeket természetesen társadalmi státusztól, anyagi helyzettől, faji vagy etnikai hovatartozástól vagy egyéb védett tulajdonságtól függetlenül kivizsgáljuk. Bízunk benne, hogy minden jogállamban és demokráciában a jog keretei szerint, nem pedig társadalmi hovatartozástól függően hoznak döntéseket a hatóságok egy ilyen megalázó helyzetben. 

Bár a bíróságról szabadon távozhatott, Kahn a fellebbezés elbírálásáig nem térhet vissza Franciaországba. Közleményt adott ki, melyben köszönetet mondott családjának, az ügyésznek és azoknak, akik hittek ártatlanságában. Közölte, hogy nincs további mondanivalója az ügyben, s várja, hogy feleségével visszatérhessen Franciaországba, és ismét „normálisabb életet” éljen. Sőt, mint azt a francia szocialisták megerősítették, az elnökjelölt a jövő évi választásokon is indul. Ha arra gondolunk, hogy Clinton népszerűsége nőtt saját hűtlenségi botránya hatására, talán nem is esélytelenül. Ez esetben ha a férfit politikai provokáció csalta lépre – ahogy sokan sejtik –, a dolog fordítva üthet vissza. És hogy az a bizonyos amerikai filmsztori készül-e már? Egészen biztosak lehetünk benne.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top